Leder: KrF vil ha Stoltenberg

KrFs fylkesledere bestiller budsjettsamarbeid med Ap. I så fall må Kjell Magne Bondevik overtale Erna Solberg til både å bite i mange sure epler, ta farlig mange bitre piller og sluke et par seige kameler for å få fortsette i regjeringskontorene, skriver redaktør Magne Lerø.

Så godt som alle fylkeslederne i KrF mener regjeringen bør inngå budsjettforlik med Ap framfor Frp i høst. De advarer Kjell Magne Bondevik mot regjeringskrise, og mener det er best å styre fram til valget, skriver Dagsavisen. Kristelig Folkepartis Ungdom vil også ha budsjettsamarbeid med Ap.

Så sent som i trontaledebatten denne uken uttalte statsminister Kjell Magne Bondevik at regjeringen kan sprekke på statsbudsjettet i høst. Det er bare to av fylkeslederne som mener det vil være det beste. KrF-ledelsen har altså god ryggdekning for å strekke seg langt i forhandlinger for å bli værende i regjering.

Kjell Magne Bondevik er opptatt av å føre mest mulig sentrumspolitikk og å kunne fortsette som statsminister ut denne perioden. Da er det nettopp en slik melding fra KrFs fylkesledere han ønsker seg. Erna Solberg liker ikke det hun hører. Alt ligger til rette for at Høyre blir presset tett opp til sin absolutte smertegrense i høst dersom de vil fortsette i regjering. Det er vanskelig å tenke seg at KrF tåler et budsjettforlik med Frp i høst, med mindre Frp framstår i en ny og mild utgave. Fremskrittspartiet kan ikke drive den form for nedrakking av regjeringens budsjettforslag som de har tradisjoner for, om målet er et forlik. Etter framleggelsen i dag, er det selvsagt tid for hoderysting og påpekning av alt som ikke er som det bør være. Men det bør ikke gå mange dagene før velgerne forstår at denne gangen er Frp opptatt av å komme til enighet med regjeringen. Men vi tror det ikke før vi får se det.

Det har bygget seg opp et «ja til Ap, nei til Frp»- klima i KrF. Det er nærmest null toleranse i KrF for å bevege seg mot høyre og Frp.

Kjell Magne Bondeviks håp er at Frp i år både er tøyelige og bøyelige slik at et forlik er mulig. Hvis regjeringens budsjett stort sett går igjennom, aksepterer man at Frp blir redningsmann. De er ikke fullstendig dogmatiske i sin skepsis mot Carl I. Hagens og hans parti. Frp fikk sjokk i fjor da regjeringen og Ap inngikk forlik. Frp har mest å vinne på å inngå forlik med regjeringen denne gangen. Hvis ikke blir de stående som et «utenforparti» selv om de er med på å utgjøre et parlamentarisk grunnlag for regjeringen.

Velger Frp å opptre for steilt, starter problemene for alvor for Kjell Magne Bondevik. Da blir utfordringen å lede Erna Solberg ut i et landskap hun helst ikke vil bevege seg inn i. Men det kan være Kjell Magne Bondevik klarer å overtale Erna Solberg både til å bite i mange sure epler, ta farlig mange bitre piller og sluke et par seige kameler for å få fortsette i regjeringskontorene. Bondevik er god til å overtale og til å holde seg og sine på taburettene.

I dag klokken 10 er spillet i gang.