Leder: Bokbølle og/eller bokelsker

Det er antagelig nødvendig for statsråd Morten Meyer å være tøff i trynet overfor bokbransjen. De må tydeligvis skremmes inn i den virkeligheten de befinner seg i. Han bedyrer at han er en bokelsker, men kan ende opp som bokbølle om han ikke vise den nødvendige fleksibilitet, ikke minst av hensyn til de minste aktørene, skriver redaktør Magne Lerø.

Moderniseringsminister Morten Meyer mener forlag og bokhandlere tror på julenissen. Bakgrunnen er at de har lagt opp til at den nåværende bransjeavtalen skal forlenges et helt år. I tillegg til det vil en del bokhandlere ha overgangsordninger ut over høsten 2006. Og mindre bokhandlere vil ha støtte fra staten.

– Glem det, sa Meyer denne uken og forlangte forslaget til en ny avtale mellom bokhandlere og forlag på bordet umiddelbart.
– Men vi er jo i Frankfurt på bokmesse denne uka, sa forleggerne.
– Da får dere jobbe der, sa Meyer.

Om de har jobbet vet vi ikke, men både bokhandlere og forleggere er i alle fall innkalt på teppet til Meyer og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland på mandag.

Sjefen i Aschehoug, William Nygaard, synes dette er fullstendig uakseptabelt. Han mener Meyer er i ferd med å ødelegge hele bokfaget, som han kaller det, og frykter at mye klapper sammen dersom man ikke får tid til å revidere avtaler, lage nye retningslinjer og få på plass nye ordninger. I følge Nygaard er Meyer kun opptatt av å ri sine liberalistiske kjepphester. Han synes dette er så ille at han vil gå til Kjell Magne Bondevik for å få satt en stopper for Meyers herjinger.

Denne saken viser på nytt at aktørene i bokbransjen lider under mangel på politiske følehorn. De må ha premissene for at bøker skal fritas fra konkurranseloven inn med teskje. Når bokhandlere sier de vil vente med å gi opp eneretten på salg av skolebøker til etter 2006, fordi det blir så stort salg dette året på grunn av den nye skolereformen, har de forstått null og niks. Regjeringen vil ha endringer nå for at det skal bli lavere priser for elever og kommuner nå. Det er ikke meningen at bokhandlere skal ha skolebokmonopol en dag lenger enn det som er nødvendig for å få på plass nye systemer. Og bokklubber og bokhandlere skal stilles likt nå, fordi bokhandlere landet over skal gis muligheter til å ta salg fra bokklubbene som kompensasjon for tapt skoleboksalg fra dag en av.

Det er antagelig nødvendig for Morten Meyer å være tøff i trynet overfor bokbransjen. De må tydeligvis skremmes inn i den virkeligheten de befinner seg i. Samtidig er det viktig at Meyer viser fleksibilitet. Det kan umulig spille noen rolle om bokbransjen får en måned eller to ekstra. Det er mange forhandlinger som skal føres når systemet endres. Hvis det legges opp til et råkjør på tid, er det de små forlagene og bokhandlere som rammes. De store aktørene kommer nok i mål innen tidsfristen.

Morten Myer vil ikke ha på seg at han er en bokbøddel. Han står fram i Dagens Næringsliv i dag og bedyrer at han er en bokvenn og vet hva han snakker om. I det siste har han lest både Per Petterson, Lars Saaby Christensen, Henrik Langeland, Åsne Seierstad, Merete Morken Andersen, Jan Kjærstad og Henning Mankell.

Alle disse hører til i bestselgerkategorien. Meyer kan glede seg. Disse bøkene kommer til å bli billigere. De bøkene kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har lest i det siste, er forhåpentligvis på nynorsk. De blir ikke billigere. Hvis kulturministeren valgte smalere titler enn det Meyers kjendisforfattere presterer, er det ikke sikkert de vil bli gitt ut en gang under det regime som bokbransjen nå er på vei inn i. Med Morten Meyer blir det mer butikk og mindre katedral.