Leder: Sluttpakke-Jensen slutter selvsagt

Arne A. Jensen får ikke bedre enn bestått for sin innsats i Ementor, med resultater langt under det bonuser og lønnspakker skulle tilsi. Men som den gode markedsfører han er, fortsetter han nok å framholde seg selv som omstillingsekspert verd alle sine pakkemillioner. Er det et styre som har en feil startpakke å avse, er det bare å ta kontakt med Jensen, skriver redaktør Magne Lerø.

Arne A. Jensen trekker seg som sjef for it-selskapet Ementor. Det står temmelig dårlig til med selskapet og Jensen må derfor finne seg i at det stilles spørsmål ved om han er en så god leder som han gjerne vil framstå som. Neppe er noen i tvil om at han er landets beste når det gjelder å forhandle fram lukrative lønnsbetingelser for seg selv. Det er ingen over og ingen ved siden «Sluttpakke-Jensen». Etter tre år som sjef for Ementor, kan han 1. januar spasere ut med 15 millioner i startpakke, lønn, bonus og sluttpakke. Og han har ledet et selskap med titalls millioner i underskudd hvert år. Når han forlater skuta skjer det i krise knyttet til en varslet emisjon.

Jensen er både økonom, revisor og jurist. Han markerte seg først på begynnelsen av 90-tallet som en av reklamebransjens wonderboyer. Han dømte TV 2 nord og ned, men endte et par år senere opp som TVd2-sjef. Han hadde sikret seg en etterlønnsavtale på fem millioner, som få kjente til før det ble klart at han ville slutte. Han etterlot seg også en avtale med TVNorge som det senere viste seg at Kåre Valebrokk måtte betale 300 millioner for å komme seg ut av. Han var deretter tre år i Braathens og fikk en pen bonus da han klarte å få SAS til å overta selskapet. Dermed hadde ikke Jensen jobb, men sluttpakke. Da han begynte i Ementor fikk han en startpakke, vel to millioner i lønn, et par millioner i bonus for 2002 da underskuddet ble mindre enn tidligere – og 1. januar kan han hente ut sluttpakken på 4,6 millioner kroner. Det står i Jensen avtale at han har rett til det om han blir i selskapet i tre år. Han blir der neppe en dag lenger.

Da Ukeavisen Ledelse fikk 13 mennesker til å vurdere Arne A. Jensen som leder i serien «Toppsjefen» endte han opp med 6 av 10 poeng i snitt når det gjelder verdiorientering og etisk bevissthet. Det er lavere enn de fleste toppledere, og grunnen er at Jensen framstår som en leder som fikser for gode avtale for seg selv. For Jensen gjelder det ikke å få lønn ut fra hva man har fortjent eller de resultater man oppnår, men ut fra hvor smart en er å forhandle fram egne betingelser.

Aftenposten konfronterer i dag Jensen med at han i januar sa at han trivdes godt i Ementor og kunne tenke seg å fortsette ut over de tre årene han mer eller mindre hadde forpliktet seg til.
– Hva er årsaken til at du forandret mening?
– Jeg kunne jo ikke si annet, da hadde det blitt spekulasjoner.
Dette er Jensen i den beregnende utgaven, på grensen av hva man kan si for ikke å miste troverdighet, som markedsføreren som er mer opptatt av hva omgivelsene skal oppfatte enn det som er de faktiske forhold. En hvit løgn gjør nytten når det er nødvendig. Jensen forklarer sin egen avgang med at han er ekspert på omstillinger, ikke it. Det er det ingen som betviler. Flere i bransjen var spørrende til at styret for tre år siden valgte å satse på Jensen. Selv om Ementor fortsatt er i minus og trenger kapital, er det ingen som vil laste Jensen for det. Men Jensen vil neppe bli takket for sin store innsats for selskapet. Han får ikke bedre enn bestått, langt under det bonuser og lønnspakker skulle tilsi. Jobben er ikke fullført. Aksjonærene i Ementor er ikke berget. Men som den gode markedsfører han er, fortsetter nok Jensen å framholde seg selv som omstillingsekspert verd alle sine pakkemillioner. Er det et styre som har en feil startpakke å avse, er det bare å ta kontakt med Jensen.