Leder: Thon landets beste sjef

Olav Thon er landets beste toppsjef viser Ukeavisen Ledelses toppsjefundersøkelse. Han får 79 poeng og passerer Åge Hareide, Kåre Valebrokk og Gro Harlem Brundtland. Thon framstår som et flaggskip for det gode og langsiktige private eierskapet, en yndling for seniorsaken og en ansvarlig og nøktern leder selv om han er søkkrik, skriver redaktør Magne Lerø.
 

En undersøkelse foretatt blant 1000 toppledere i England i år konkluderer med at man blir en bedre leder etter hvert som man blir eldre. At det er med ledere som god vin, får Olav Thon være beviset på. Olav Thon klatrer i alle fall til topps i Ukeavisen Ledelses toppsjefvurdering med 79 poeng av 100 oppnåelige. Åge Hareide har 77 poeng, Kåre Valebrokk og Gro Harlem Brundtland 75 poeng.

Det var ikke uten videre lett å finne personer som syntes de kunne gi veteranen Thon poeng i ledelsesferdigheter. Noen av dem han har jobbet tett sammen med, er døde eller for skrøpelige og Thon har «vært hos seg selv» hele livet og ikke hoppet rundt som andre toppsjefer. Det er ni som har gitt Thon poeng og vår journalist har snakket med i alt 21 mennesker som har hatt synspunkter på Thon som leder og gründer.

Thon framstår som et flaggskip for det gode og langsiktige private eierskapet og som en yndling for seniorsaken. Han skiller seg ut i den norske lederfloraen. Han har liksom alltid vært der, og mener eller foretar seg stadig noe som påkaller offentlighetens interesse. Han liker å framstå som kjendis som egentlig ikke er interessert i å være det. Thon bedriver ikke noe bevisst imagebygging. Han er som han er. Rett fram, litt beskjeden, litt original, men med en usedvanlig velutviklet nese for det han kan tjene penger på. Få slår Thon når det gjelder å gi virksomheten et positivt omdømme i offentligheten (8,5). Vi er temmelig sikker på at han aldri har snakket med en medierådgiver eller vært inne på tanken om å gå på kurs for å lære mediehåndteringen. Når gamlingen stiller opp for fotografene i ruinene etter en revet bygård ved siden av et toalett og gjør narr av de byråkratiske bygningsmyndighetene, opptrer han ut fra eget hode og selvsagt uten manus.

Privat er Thon en av de stille i landet. Han traver ikke rundt der det gjelder å se eller blir sett. Han vet knapt hva et in-sted er for noe. Han oppholder seg i helst i skauen eller på fjellet når han ikke er på kontoret. Han overnatter heller i telt enn i en av sine hotellsuiter og spiser heller matpakke enn å ta til seg fra de store lunsjbuffetene.

Olav Thon får nesten en tier når det gjelder å oppnå resultater over tid (9,5). Han har riktignok hatt 80 år å gjøre det på, men alle er enige om at Thon har usedvanlig god teft for en innbringende handel og en lukrativ investering. Dette sitter ikke i hodet, for her snakker vi om en «self made man». Det sitter i blodet. Han kjenner det i magen. Derfor styrer han mer etter egne mage enn ut fra råd han får fra eksperter med store bunker eksamenspapirer å vise til.

Som så mange andre toppsjefer har Thon evnen til å løse konflikter som sin svakeste side (6,5). Det er nok fordi han ikke synes dette er så mye å bale med. Selv er han skvær og rett på sak og mener nok at folk får finne ut hvor landet ligger, ta konsekvensen av det og ikke lage bråk og spetakkel. Den slags vil ikke Thon ha noe av. Derfor har de det rimelig greit i familieselskapet Olav Thon-gruppen, slik man skal ha det i gode familier. Olav Thon kan spille rollen som pater familias om nødvendig. Da blir det orden i sakene.

Selvsagt bruker han makt der det trengs (8,5) og de fleste kommer han godt ut av det med (8,0) De han jobber sammen med, har sansen for den han er og det han står for. Man søker seg ikke inn i Thon-systemet uten å godta premissene om at her er det Thon som bestemmer, og det gjelder å få med seg det han mener. Han leder med sjarme og engasjement. Han omgir seg med fornøyde og motiverte medarbeidere (8,0).

Meningene er mest delte om ham når det gjelder etikk og verdiorientering. Han kommer ut med 7,5, men her er det en som gir ham fire og en fem. Thon er ikke typen som snakker med store ord om etikk og ansvar, men de som kjenner ham, kan fortelle at han er til å stole på og er opptatt av å opptre skikkelig og redelig. Men en smart forretningsmann vil han være. Og det er jo ikke urimelig å tro at en del av de som han har valset over i kampen om kontrakter og posisjoner, synes han blir vel smart.

Det er lite som tyder på at Thon akter å legge inn årene med det første. Han ville nok gjerne fått reist et par kjøpesentre til, bygget et og annet gigantisk hotell i en europeisk storby og gått noen hundretalls mil på ski før han tar kvelden. Han har vett og energi til å bli over 90. Hvis Thon noen gang tar bryet med å oppsøke en lege, vil han nok få høre at det er greit at han kan holde investeringstakten, men at det kan være lurt å redusere antall kilometer på ski – i alle fall til et vanlig nivå for spreke femtiåringer.

Selve artikkelen om Olav Thon kan du lese i ukens utgave av Ukeavisen Ledelse (nr 40, 2004)

Oversikt over tidligere «Toppsjefen» finner du her