Tviler seg ut av politikken

LEDER: Olaf Thommessen skapte et inntrykk av at han ville gå til duk og dekket bord i Venstre. På godt venstrevis deler han nå sin tvil om politikerrollen. Han er på vei ut, med andre ord, skriver redaktør Magne Lerø.

Olaf Thommessen stilte ikke om til kamp mot Lars Sponheim om å overta Venstres ledertrøye for to år siden. Nå er det ingen strid om lederposisjonen i partiet. Noen dager før landsmøtet, sa Lars Sponheim at tiden er inne for at Venstre får en kvinnelig partileder og at Trine Skei Lande bør rykke opp. Tidligere i år har Olaf Thommessen sagt nei til førsteplassen på Akershuslisten. Han avstår altså fra å kjempe for å komme inn på Stortinget.

Til Dagens Næringsliv i dag sier Thommessen om at han er i tvil om han egner seg både som rikspolitiker og gründer.

– Nå er jeg gründer og seminproff politiker. Det innebærer at jeg ikke gjør noe av det godt nok. På et tidspunkt må man ta et valg, sier Thommessen.

Hadde Venstres landsmøtet gått inn for ja til EU, ville det vært en seier for Thommessen. Da kunne han styrket sin stilling med sikte på å overta som partileder. Vi må kunne tolke de uttalelsene han nå kommer med som signaler på at han er på vei ut av politikken.

Noen vil mene det er et tap for Venstre, andre mener Thommessen ikke er noen stemmesanker og at han mangler politisk kraft.

Selvtilliten og ambisjonene til Thommessen har det ikke vært noe i veien med. Men man får inntrykk av at han vil komme til duk og dekket bord i Venstre. Et parti ønsker seg slitere, slike som har tatt noen nattevakter for partiet og har vist at det er politikken, ikke ambisjonene, som driver en. Lars Sponheim framstår som et slik politisk dyr. Han har vært – og er – omstridt, men ingen drar i tvil hans evne og vilje til å stå på for partiet i tykt og tynt. Odd Einar Dørum står for noe av det samme. Et lite parti trenger en slik fanebærer. I denne sammenheng blir Thommessen en lettvekter.

Venstre ligger så dårlig an at de ikke har råd til noen personstrid nå. De trenger både Sponheim, Grande og Thommessen på sitt beste for å unngå den katastrofen det vil være ikke å komme inn på Stortinget. Partiets beste kort er Lars Sponheim. Han er i alle fall i stand til å gi partiet inntrykk av at de fortsatt er en liten stormakt. Statsminister Kjell Magne Bondevik ga god drahjelp i helgen, da han ga klar beskjed om at KrF ikke vil gå i regjering med Høyre dersom Venstre faller ut av Stortinget.

Alle nålevende tidligere partiledere i Venstre anbefaler Lars Sponheim å gå ut av regjeringen. Sponheim sier han er uenig. Noe annet kan han ikke si. Men han er neppe blind for at selv med tre statsråder, har Venstre problemer med på framstå overfor velgerne med profil og tydelighet. Det er lettere når man står utenfor en regjering.

Hvis partiet klarer å beholde et par representanter på Stortinget, er det ikke noen ulykke om man må ut av regjeringen. Til høsten kan Thommessen da for alvor starte med å avvikle seg selv politisk, Trine Skei Grande kan kjøres fram som arvtager slik det skjer med Siv Jensen i Frp og Lars Sponheim kan vike plassen for henne som leder om to år.