KrF på vei ut av regjeringen

LEDER: Kjell Magne Bondevik har høy troverdighet. Det har ikke Carl I. Hagen. Så når Hagen ikke vil godta Bondevik som statsminister, blir det som Bondevik sier. Han tar KrF med seg ut av regjeringen, KrF blir et sentrumsparti igjen og Jens Stoltenberg overtar, skriver redaktør Magne Lerø.

– Det er klart de har en plan B, slo Carl I. Hagen fast på Frps pressekonferanse i går. Den planen går ifølge Hagen ut på at Høyre, KrF og Venstre vil inngå et forpliktende samarbeid med Frp etter at Kjell Magne Bondevik har gått av som statsminister. Hagen gjentok at det ikke er aktuelt for Frp å forhandle med en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik.

Det er ingen grunn til å tvile på at Hagen mener dette. Og vi tror han har rett i at Høyre har en plan B. De vil heller velge å samarbeide med Frp i regjering, eller ha Frp som støtteparti, enn å rigge seg til i opposisjon i fire år.

Men en slik plan B har ikke Kjell Magne Bondevik. Til Dagsavisen i dag sier han at dersom Frp sørger for at nåværende regjering går av, vil han be Jens Stoltenberg om å danne regjering. Han minner om at det er den sittende statsminister som har oppgaven å peke ut hvem som skal forsøke å danne regjering i en slik situasjon.

Det er ingen grunn til å tvile på at Bondevik vil gjøre dette. Han har tre grunner for det. For Kjell Magne Bondevik er den regjering han leder en regjering med sentrumsprofil. Det at de har muligheten for å inngå et samarbeidet med Ap, som de gjorde for to år siden, er helt avgjørende for Bondevik. Han vil ikke gifte seg med Frp i form av at de blir med i regjeringen eller inngår som formelt støtteparti.

Den andre grunnen er at han ikke vil finne seg i å bli skviset ut av politikken av Carl I. Hagen. Da vil han sørge for at KrF går med. Alt annet vil være en politisk og personlig ydmykelse. KrF vil heller ikke kunne akseptere å droppe Bondevik som statsminister, og fortsette i en regjering som er helt avhengig av Frp.

Den siste grunnen er at personkjemien mellom Bondevik og Hagen er dårlig. Bondevik stoler ikke på Hagen. Hagen mangler politisk troverdighet i alle leirer.

Dette regner vi med at Carl I. Hagen forstår. Han bør regne med at KrF kan velge å inngå budsjettsamarbeid med de rød–grønne i høst, framfor å droppe Bondevik og regjere sammen med Frp.

Carl I. Hagen er fullstendig klar over at han spiller høyt. Han mener så langt at dette er en god markering av Frp i valgkampen. Sannsynligvis har han rett. Stadig flere i Høyre står fram og sier et samarbeid med Frp ikke må utelukkes. Hagen går langt i å love fullt gjennomslag for KrFs hjertesaker dersom Frp blir tatt med i en regjering. På denne måten sår han splid i KrF som kan slå ut etter valget, og han henter velgere fra KrF.

Det er umulig å forutsi hva som kommer til å skje før etter valget. Det mest sannsynlige er at Kjell Magne Bondevik kommer til å gå ut av politikken i høst, og at KrF ikke kommer til å delta i en regjering. Det er utelukket at KrF dropper Bondevik og inngår samarbeid med Frp i høst. Frp kan bli det største borgerlige partiet, men uten nevneverdig innflytelse fordi de har tvunget KrF ut av en regjering de tross alt hadde betydelig innflytelse over.