Stoltenbergs forvirring om skyld

Når Jens Stoltenberg i VG i dag nærmest driver med skylddeling mellom mobben i Damaskus og redaktør Vebjørn Selbekk for at den norske ambassaden ble brent, er han i ferd med å gå seg vill i hva denne saken nå faktisk handler om, skriver redaktør Magne Lerø.

Statsminister Jens Stoltenberg gir Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk deler av ansvaret for at rasende muslimer satte fyr på den norske ambassaden i Damaskus i helgen, skriver VG i dag. Enten må Stoltenberg ha uttalt seg klønete, eller så har han gått surr i sin prinsipielle tenkning omkring ytringsfrihet og ansvar. Vi kan heller ikke utelukke at VG har misforstått. Vi håper det er tilfelle.

Stoltenberg kaller trykking at tegningene i Magazinet for «en gal handling». Han minner om at vi har en blasfemiparagraf i straffeloven, at de fleste norske redaktører har valgt å ikke trykke tegninger av Muhammed og at ytringsfriheter en rett, men ingen plikt.

– Har Magazinet bidratt til at den norske ambassaden i Damaskus ble påtent?, spør VG.

– Det er i hvert fall det demonstrantene bruker som begrunnelse. De demonstrerer mot karikaturtegningene av Muhammed som ble gjengitt i Magazinet. Vi har beklaget flere ganger at muslimer opplever at deres religion er blitt krenket. Samtidig vil det være galt av en regjering å prøve å hindre en avis å trykke tegninger i et land med ytringsfrihet, sier Jens Stoltenberg.

Det Stoltenberg burde sagt, var at Vebjørn Selbekk ikke kan stilles til ansvar for at den norske ambassaden ble brent. Hvis statsministeren mener det VG skriver, må han ta konsekvensen av det. Hvis en redaktørs forvaltning av ytringsfriheten er skyld i at norsk eiendom i utlandet raseres og norske borgere settes i fare, må regjeringen forby trykking av tegninger av Muhammed. Det er forbudt i dag å krenke privatlivets fred eller sette landets sikkerhet i fare. Ytringsfriheten er ikke absolutt.

Jens Stoltenberg må gjerne si at Selbekk har opptrådt uklokt, beskylde ham for å drive hets mot muslimer, be ham skjerpe seg og lære av andre redaktører hvordan man forvalter ytringsfriheten. Men å antyde skylddeling mellom mobben i Damaskus og Vebjørn Selbekk for at ambassaden ble brent, er å gå langt over streken.

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, sier til NRK i dag at brenningen av ambassadene er et uttrykk for at regjeringene i Syria og Libanon er svekket, og at det er en rekke av uledige omstendigheter som har ført til at protester gir slike voldelige utslag. Flere europeiske aviser, og i dag også Jerusalem Post, har nå trykket tegningene av Muhammed. Dette vil kunne øke konfliktnivået i den muslimske verden. Denne saken har stadig mindre med Vebjørn Selbekk å gjøre. Han har fått 35 drapstrusler og flytter hver dag familien til hemmelig adresse. Han bør få fred. Han har måttet ta en belastning som ikke står i forhold til den ukloke handlingen han har gjort.

Denne saken handler nå om Vestens forhold til den muslimske verden. Statsminister Jens Stoltenberg bør uttale seg ut fra et slikt perspektiv.