Odfjell gidder ikke

De rød–grønne kan innkassere en seier. Odfjell vil ikke. Regjeringens næringslivspolitikk og Jens Stoltenbergs mangel på ledelse er ikke noe pent syn, skriver redaktør Magne Lerø.

Johan Fr. Odfjell har gitt beskjed til Statoil om at han ikke vil være kandidat til vervet som ny styreleder i konsernet. Grunnen er vel at han ikke gidder. Hvorfor skal han, som kan velge og vrake i attraktive styrelederverv, la seg plage med en stor hærskare rød–grønne politikere som ønsker ham over alle hauger?

Dette er ikke noe nederlag for Odfjell. «Hele verden» er blitt oppmerksom på at han er en dyktig leder. Han kan nå konsentrere seg om andre utfordringer. Det er ingen ting å si på at Odfjell kaster inn håndkleet før han har kommet seg inn i ringen. Da han merket at støtten fra regjeringen begynte å smuldre opp, var løpet kjørt. Ved å trekke seg, viser Odfjell at han har dømmekraft.

For Odd Roger Enoksen er dette et sviende nederlag. Så sent som i går kveld ga han full støtte til Odfjell på Dagsrevyen. I dag våkner vi til nyheten i VG om at regjeringen har bestemt seg for å droppe Odfjell.

Her har vi fått et eksempel på hva en rød–grønn næringspolitikk betyr i praksis. Det er ikke noe pent syn. De samme rød–grønne politikerne som har krevd at Jon Baksaas i Telenor og Eivind Reiten i Hydro må fjernes, har nå vunnet fram med kjøret mot Odfjell.

Valgkomiteen i Statoil bør trekke seg. De bør markere at man ikke godtar at det startes en slik prosess rettet mot den som er tiltenkt styrelederrollen i et børsnotert selskap. Hvis det er slik at regjeringen vil ha Marit Arnstad som ny styreleder, får de finne en valgkomité som vil forslå henne. Nåværende valgkomité har sagt at de mener hun ikke er kvalifisert for å innta denne posisjonen.

De rød–grønne får nå også lage kriterier for hva slags sluttpakker som skal godtas. Er det OK å betale Helge Lund 12 millioner i lønn hvis han må slutte i Statoil? Hva med Finn Hvistendal som sitter i Statoils styre? Han fikk 10 millioner i fallskjerm i 1998. Skal han ut?

Det mest påfallende i denne saken er at Jens Stoltenberg er fraværende. Først sender han sin minister ut i krigen. Så snakker han med LO – og dermed får Odd Roger Enoksen beskjed om å begynne prosessen med å få avviklet støtten til Johan Fr. Odfjell. Den som leser VG i dag får et inntrykk av at Jens Stoltenberg, om han ikke er i lomma på Gerd-Liv Valla, så har hun i alle fall gjort et saftig inntrykk på ham. Hun har vel truet med at det ikke blir flere turer med henne rundt Sognsvann hvis Odfjell havner i Statoil.