Rød–grønt Statoil-surr

Valgkomiteen i Statoil bør trekke seg hvis Jens Stoltenberg lar Gerd-Liv Valla og de rød–grønne aksjonistene bestemme hvem som skal være styreleder i Statoil, og ikke valgkomiteen med støtte fra olje- og energiminister Enoksen, skriver redaktør Magne Lerø. ( Se leder overfor etter Odfjell har trukket seg ) 

På Dagsrevyen i går gikk olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ut med helhjertet støtte til Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i Statoil. VG skriver i dag at han ønsker en ny vurdering av Odfjell. De tolker ham i alle fall slik. VG mener også å vite at regjeringen har bestemt seg for å vrake Odfjell. Tidligere har mediene skrevet at Jens Stoltenberg har stilt seg bak Johan Fr. Odfjell, men det har vært Odd Roger Enoksen som har frontet saken utad. Når regjeringen nå er angrepet av akutt tvil – og lurer på om de må ombestemme seg – skyldes det, igjen ifølge VG, at Gerd-Liv Valla har talt. Det skjedde på det såkalte kontaktutvalget mellom LO og Ap på mandag. Her satte Valla foten ned. Det gikk imidlertid ikke umiddelbart melding til Enoksen. For så sent som i går kveld var Odfjell hans mann.

Nå er det Marit Arnstad som kjøres fram som ny styreleder. Dagens Næringsliv tolker henne slik at hun ikke er avvisende. Hun fikk ellers en blomst i knapphullet av Trygve Hegnar i går på lederplass i Finansavisen. Hegnar synes ikke Odfjell burde bli styreleder, siden han har vært styreleder i Umo. Hegner mener Arnstad klarer styrelederjobben i Statoil. Det mener ikke valgkomiteen. Hun har liten styreledererfaring og har knapt nok vært borti børsnoterte selskaper. Det er hav av kompetanseforskjell mellom Odfjell og Arnstad. De har imidlertid begge det til felles at de har prioritert barn foran karrière. Arnstad sa nei til å sitte i regjering fordi hun ikke ville flytte sønnen til Oslo og heller ikke få være mer sammen med ham enn det gjerne statsråder får tid til. I 1994 adopterte familien Odfjell flere barn. Det ble uforenlig med jobben som toppsjef i Vesta. Det var da han inngikk avtalen om å stå til disposisjon for Vesta 300 timer hvert år. Det får han fortsatt 750 000 kroner for. Det er en helt normal timebetaling. Og nå sier Vesta at de vurderer å benytte seg av Odfjells tjenester igjen.

Mens den ene etter den andre utnevner Arnstad til styreleder over bordet, jobber valgkomiteen i Statoil profesjonelt. De har konsultert Egon Zehnder, som er kjent for å ta på seg de tøffeste hodejegerjobbene. I går brukte mediene mot Odfjell at han ble foreslått av sin egen hodejeger. Men det er jo ikke Odfjell personlig som har benyttet Egon Zehnder. Det var i egenskap av styreleder i Orkla han engasjerte Zehnder. Orkla velger også den de mener er den beste (og dyreste) når de skal finne toppsjef.

Statoil ligger i denne klassen. Her skal man ha den beste ut fra de kriteriene som er fastsatt.

Odfjell er på øverste hylle. Arnstad er på to hyller nedenfor.

Det er amatørskap å kritisere Odfjell og Statoil for at de har brukt samme hodejeger som Orkla.

Valgkomiteen i et internasjonale børsnotert selskap kan ikke hoppe fram og tilbake ut fra politiske signaler. De bør trekke seg hvis de nå settes under press for å droppe Odfjell. Vi tror ikke Odfjell trekker seg frivillig. Den motstand han nå opplever kommer til å gå over. Eivind Reiten, Jon Fredrik Baksaas og Helge Lund klarer seg fint selv om Ap-Bøhler-gjengen gjerne vil ha dem ut på grunn av fallskjermer, bonuser eller at de ikke følger signalene Bøhler gir om hva de rød–grønne mener. Odfjell levde også mange måneder med at de ansatte i Orkla hadde mistillit til ham.

Anne Kathrine Slungård bør bruke denne anledning til en markering av at Statoil nå er et børsnotert selskap som skal styres på næringslivets premisser, ikke på politiske. Dette forstår Jens Stoltenberg og Odd Roger Enoksen. Nå må ikke de surre det hele til ved å sitte og håpe på at Odfjell trekker seg eller at valgkomiteen i Statoil ombestemmer seg. Det gjør de neppe.

Jens Stoltenberg bør nå gi beskjed om at han støtter Odd Roger Enoksen eller Gerd-Liv Valla.

Regjeringen må ha et syn. En statsminister må kunne skjære igjennom og ta ansvar. Vi kan ikke holde på i ukevis og diskutere om Odfjell skal være styreleder i Statoil eller ikke.