Regjering under ild

Om alt som kan krype og gå av parter i arbeidslivet, med Gerd-Liv Valla i spissen, lager aldri så mye bråk, kan ikke regjeringen gå tilbake på endringene i sykelønnsordningen. Det vil undergrave regjeringens autoritet fullstendig, skriver redaktør Magne Lerø.

Regjeringen ble tvunget til en pinlig retrett etter at de hadde gått inn for Johan Fr. Odfjell som ny leder for styret i Statoil. Jens Stoltenberg ble kraftig kritisert for vinglete ledelse, og for å ha gjort et elendig forarbeid i forhold til eget parti. Noe av den samme dynamikken er nå i ferd med å utvikle seg rundt regjeringens vedtak om endringer i den nye sykelønnsordningen. Både Bjarne Håkon Hanssen og Jens Stoltenberg har sagt rett ut at dette ikke er et forslag. Det er en beslutning regjeringen har fattet. Det er slik det blir. Neste år skal arbeidsgiverne dekke 20 og 10 prosent av lønnen til de som er syke.

Regjeringen mangler autoritet. I LO og Ap bryr de seg ikke om hva regjeringen har vedtatt. De vil ha krig.

I går kveld måtte ledelsen i Arbeiderpartiet holde krisemøte på telefonen med fylkeslederne i partiet, skriver VG. I Ap er man kraftig provosert over at saken ikke ble nevnt med et eneste ord på sentralstyremøtet mandag. I går blåste også Gerd-Liv Valla ut på Jens Stoltenbergs kontor. I LO snakker de om politisk storstreik hvis ikke regjeringen gjør retrett.

– Regjeringen har bare en ting å gjøre. Det er å trekke dette forslaget umiddelbart. Dette er en så sentral og viktig sak for oss at regjeringen er nødt til å gå tilbake på det. Hvis ikke, vil det få konsekvenser for det inntektspolitiske samarbeidet, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til VG.

I Bergen snakker fagbevegelsen om å bryte samarbeidet med Ap.
Stein Lier-Hansen, leder for Norsk Industri og tidligere statssekretær for Ap, sier til VG at de har bestemt seg. De bryter samarbeidet med Stoltenberg- regjeringen.

Hvordan kan en regjering klare å komme på kant med absolutt alle på en gang? Hele fagorganisasjonen, alle arbeidsgivere, opposisjonen og fagfolk står frem på rekke og rad, alle peprer regjeringen med kritiske kommentarer. Den ene er forbannet, den andre er frustrert, den tredje føler seg dolket i ryggen. Det vil ingen ende ta. I dag kom til og med oppfordringen om stans i bygging av nye private barnehager. Her er marginene så små at de ikke tåler å måtte betale 20 prosent av sykelønnen.

Regjeringen har ikke hatt tid til å kjøre en skikkelig prosess med partene. Dette må ha blitt bestemt under de siste, harde tautrekkingene om budsjettet. Bjarne Håkon Hanssen valgte å ta det på strak arm og la innstrammingen komme som lyn fra klar himmel.

Det holder ikke å si til partene at de burde tenkt at noe slikt kunne komme. Det har de nok tenkt. Men de hadde regnet med at et slikt tiltak ville blitt drøftet først, slik det står i IA-avtalen.

Jens Stoltenberg har rett i at en regjering bare må skjære igjennom noen ganger. Det er imidlertid godt under middels ministerledelse som her utøves.

I denne saken kan ikke regjeringen gi seg. De må stå løpet ut. Her må Jens Stoltenberg vise styrke. Det er han som er sjefen. De må bare ta det som måtte komme av protester fra partene i arbeidslivet. De får trøste seg med at Bondevik-regjeringen ville innføre omtrent tilsvarende ordning. «Helt på jordet er vi da ikke», får de trøste seg med.