Sluggeren Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Valla fører sluggertradisjonen fra Haakon Lie videre. Hennes varemerke er sterke, personfokuserte angrep på sine egne som bidrar til å svekke deres autoritet, enten de heter Bjarne Håkon Hanssen, Gudmund Hernes eller Jens Stoltenberg. En studie i verbal maktbruk, skriver redaktør Magne Lerø

Det er opplest og vedtatt at Ap ikke er noen søndagsskole. – Jeg skal knekke deg som en lus, sa partileder Haakon Lie i hine hårde dager til Einar Gerhardsen. Denne språktradisjonen er det Gerd-Liv Valla som fører videre. Like ille er det ikke, men det svir enda hardere, for Gerd-Liv Valla snakker til mediene. Hun har bidratt til å ynkeliggjøre Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen med sine uttalelser om at de er amatører, ikke har styring, mister autoritet og at det er politisk galskap de holder på med.

Språk er makt. Det vet Gerd-Liv Valla. Hun slår hardt og med en emosjonell snert der hun vet det rammer. Jens Stoltenberg og Bjarne Haakon Hanssen kan ikke ta igjen med samme mynt. Det er godt gjort å holde en så pass saklig tone som de har greid i møte med Vallas emosjonelle, personrettede angrep.

– Det er stivt av henne å si til avisene at autoriteten til statsministeren er svekket. Det går ikke an å si slikt offentlig om sin egen partileder, sier Ap- og LO-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagbladet. Slikt bryr ikke Valla seg om. Det viktigste for henne er å vinne sin egen kamp. Her er det ”skit i Norge, leve Toten”, som gjelder.

I dag skriver VG om at kretsen rundt statsminister Jens Stoltenberg er skikkelig provosert over Gerd-Liv Vallas fremferd.

Jens Stoltenberg blir stående som ydmyket, presset svak, vinglete, en taper og uten sans for det som rører seg i folket, i partiet og i LO. Det er i første rekke Gerd-Liv Valla som trekker grensen for hva som kan sies. Kan Gerd-Liv Valla økse til mot regjeringen og medlemmene i Ap`s sentralstyre der hun selv sitter, kan vi det også. Det virker som om det er slik man tenker i Ap.

Det er underlig at sterke krefter i LO og Ap ser seg tjent med å denge løs på regjeringen slik de har gjort den siste uka. Det er ikke bare Jens Stoltenberg og regjeringen som svekkes. Dette kan få store konsekvenser for regjeringsprosjektet på sikt.

Når man først er i gang, er det vanskelig på stoppe. Nå gyver de rødgrønne løs på Bjarne Håkon Hanssen. Misnøyen mot hans integreringspolitikk er til å ta og føle på. Nå reises krav om at han skal fratas ansvaret for integreringspolitikken. Nå er Hanssen svekket- da kommer neste angrep.

Den mindretallsregjeringen som Kjell Magne Bondevik ledet var som en fredens idyll i forhold til det som preger denne regjeringen. KrFs, Venstre og Høyres politikere på Stortinget var som veldresserte, lydige undersotter å regnet sammenlignet med de rødgrønne aksjonistene som driver med regelrett nedrakking på sine egne.

Jens Stoltenberg, Bjarne Håkon Hanssen og Gerd-Liv Valla fremstår nå utad som smilende partivenner. – Det blir ikke noen klem på deg i dag, fikk Bjarne Haakon Hanssen høre tirsdag. Morsomt, men også en symbolsk markering av personlige relasjoner ikke er upåvirket av den slags hardkjør som regjeringen har vært utsatt for.

For et par uker siden fikk også Gudmund Hernes også smake pisken fra Gerd-Liv Valla. Da feiret 1000 sentrale personer Fafos 25 års jubileum med fagseminar og fest. Hernes må regnes som grunnleggeren av Fafo og er nå tilbake som forsker. Han snakket om behovet for å forske på hvordan man kan gjøre arbeidslivet så fint at folk kan jobbe lengre dager og flere år.

– Du har aldri kjent ulvetimen, sa Walla, timen mellom klokken fire og fem da småbarnsforeldre løper mellom jobb, barnehage, butikk og middagslaging. Ikke nok med at hun pirket borti Hernes innsats på egen hjemmebane. Hun sa også at ikke alle har like interessante jobber som ham og muligheten for å jobbe like lenge.

Dette var et annet eksempel på Vallas debattstil. Hun går på person. Det gjelder å svekke Hernes autoritet og posisjon med henvisning til at han ikke hører til ”vanlige folk”

– Vi som har fått Fafo til å forsker på 6-timers dagen må kanskje får andre til å gjøre det (dersom Hernes for viljen sin, sa Valla med et smil ifølge Dagbladet. Ingen kan som Valla fremsette en trussel, med et smil.

Gerd-Liv Valla er rasende dyktig. Spørsmålet er om hun strekker strikken for langt i å ivareta sine medlemmers interesser, som et heter.