Intim med Siv Jensen

Med kvinnene er det blitt mer intimitet i politikken. Feministene Martine Aurdal og Siv Jensen velger å flytte grensene. Det er tid for utbretting av private forhold, om politikerne orker og ser seg tjent med det, skriver redaktør Magne Lerø.

En del politisk korrekte undret seg over at Gro Harlem Brundtland orket å være gift med høyremannen Arne Olav Brundtland. Det ble ristet på hodet da Aps miljøvernminister, Siri Bjerke, begynte som direktør i NHO. Og riktig ille syntes mange i den radikal leir det er at Martine Aurdal, ung og fremadstormende redaktør i det radikale nyhetsmagasinet Ny Tid, har skrevet bok om Siv Jensen. Vi har ikke lest boken, men vi leser i avisene at den er godt skrevet og at Siv Jensen kommer meget godt ut av det.

Martine Aurdal var nysgjerrig på Siv Jensen. Hun undret seg over at en ung og moderne kvinne som Siv Jensen kunne ende opp som Frp-politiker. Men som den modige og selvstendige kvinne hun er, valgte hun å si ja til utfordringen fra Kagge forlag om å skrive et portrett av Siv Jensen.

Flere av dem som har kommentert boken i mediene, mener den kan bidra til at Frp får enda større oppslutning. Underforstått: Aurdal burde gråte høyt og lenge over å ha hjulpet «fienden» på denne måten.

Aurdal sier til Klassekampen at man ikke kan drive med polemikk hvis man skal skrive et portrett. Da er det personen som er hovedsaken, ikke politikken. Aurdal hevdet hun har skrevet en bok ut fra profesjonelle kriterier, og synes det er trist at hun blir kritisert for å markedsføre Frp.

Som politikerportrett er imidlertid boken oppsiktsvekkende. Den ble lansert i VG med overskriften «Siv Jensen er ikke lesbisk». Martine Aurdal har spurt henne om det, og om når hun mistet dyden, hvem hun har vært kjæreste med og om hvor lenge forholdene har vart. Dagbladets anmelder peker på at Martin Kolberg aldri hadde fått et spørsmål om når han mistet dyden.

De som mener dette en form for kvinnediskriminering eller eksempel på at kvinner ikke tas på alvor som politikere, tar helt feil. Dette handler om den nye intimitet som kvinnene tar med seg inn i politikken.

Martine Aurdal er feminist. Hun har levert bidrag i bøker som har vakt oppsikt fordi kvinner skriver åpent, ærlig og direkte om seksualitet. De flytter grensene for hva som er privat. For ti år siden ville det vært utenkelig at seriøse, dyktige kvinner inviterte mediene inn i intimsfæren, slik det nå skjer.

Siv Jensen opplever det ikke truende eller frekt å få spørsmålet om hun er lesbisk. Hun har tidligere sagt at hun ønsker seg mann og barn, og verden går da ikke av hengslene om hun forteller litt om kjærestene sine. Hun er godt innenfor det anstendige.

Når Aurdal går så tett på, og gjør det på en dyktig måte, skaper det troverdighet. Og Martine Aurdal oppdager at selv om de to er dundrende uenige om politikken, så har de mye felles. De er begge modne, ambisiøse samfunnsbevisste kvinner. Det virker nesten som om det har utviklet seg et vennskap mellom de to.

– Signalet til mange jenter er at de må gi mer av seg selv enn guttene hvis de vil opp og frem her i verden. Vil du bli musiker, skuespiller eller idrettsstjerne må du vise hud, om du vil bli politiker, bør du i alle fall snakke om det, skriver Halvor Magerøy i en kommentar i Vårt Land.

Det er delvis riktig. Men det er ikke menn som bestemmer at de skal bli slik. Boken om Siv Jensen er et eksempel på at to sterke, bevisste kvinner har valgt å tilby mer intimitet enn det politikere vanligvis gjør.

Det er blitt mer intimitet i politikken med kvinnene. For to år siden ble Inga Marte Thorkildsen i en artikkel i Samtiden utpekt som landets fremste politiske intimitetstyrann. Intimitetstyranner kjennetegnes at de bringer sine egne følelser og opplevelser inn i en politisk debatt. Dermed får de fokus på seg selv og saken kommer i skyggen.

Kjell Magne Bondevik er også blitt kritisert for å ha gått for langt i å snakke om følelser og opplever knyttet til egen familie. Under valgkampen i fjor la Kristin Halvorsen ut om at hun hadde så sterke negative følelser overfor Dagfinn Høybråten, at hun måtte psyke seg opp ved å se på et bilde av ham som hun hadde hengende på skapdøren.

Om intimiteten er kommer inn i politikken for å bli, er ikke godt å si. Det virker som om politikerne er blitt noe mer tilbakeholdne med å delta i alle typer underholdningsprogrammer. Det er grense for hva politikere skal si og gjøre for å få oppslag.

Siv Jensen har vært åpen. Det betyr at det i praksis blir fritt fram for Se og Hør å følge tett på og skrive om det meste i hennes liv. Hun har valgt det selv.