Alkoholflyt på Stortinget

Vi kan ikke dra «ikke alkohol på jobben»-kravet så langt at det blir forbud mot promille på Stortinget. Det ble Per Sandberg som fikk unngjelde for Trond Helleland ubetenksomme alkoholpraksis, skriver redaktør Magne Lerø.

Åtte stortingsrepresentanter innrømmer at de drakk før de stemte over statsbudsjettet. Ingen av dem gikk imidlertid på talerstolen, som Per Sandberg. Vi vil tro ingen av dem var så pass påseilet at de hadde problemer med å vite hvilken stemmeknapp de skulle trykke på.

Per Sandberg gjorde en tabbe. Det er uhørt å stå på Stortingets talerstol når man er så pass beruset at det merkes. De neste tabben Sandberg gjorde, var at han ikke «la seg flat» da saken ble kjent. Istedenfor begynte han å snakke om at han ikke var full. Det er det ingen som har sagt. Han var beruset. Det var det ikke vanskelig å se. Utover dagen ble reaksjonene tøffere enn han hadde regnet med. Det endte med at Frp sendte ut en melding om at Sandberg var sykemeldt.

Den neste som gjorde en tabbe, var Siv Jensen. Hun forsøkte å kjøre på den strategien som Carl I. Hagen ofte har hatt suksess med; å femstille Frp som et offer. Det var VG og Frps politiske motstandere som hadde skapt en sak som et ikke var noe grunnlag for. Sandberg var ikke full – og han var ikke den eneste som hadde drukket. Igjen et bevis på at mediene og andre politikere forsøkt å ødelegge for Frp – uten grunn. Slik argumenterte Siv Jensen. Denne gangen lød det særdeles lite overbevisende.

Frp kommer neppe til å registrere negative utslag på gallupen på grunn av Sandbergs beduggete opptreden. Noen reagert selvsagt sterkt, mens andre går på Siv Jensens offerstrategi. Andre igjen vil kunne kjenne seg igjen i Per Sandberg. Han er ikke den eneste i disse julebordstider som har oppført seg dumt. Noen hver har forsvaret seg med at «jeg var ikke full».Det er ganske vanlig at den som har drukket ikke er den beste til å vurdere om man virker beruset eller ikke. En av alkoholens første virkninger er sviktende dømmekraft.

I dag kan VG forteller at også åtte andre stortingsrepresentanter drakk alkohol før de deltok på stortingsmøtet denne kvelden. Transportkomiteen hadde sin juleavslutning. Først ble det servert akevitt på komitérommet på Stortinget. Deretter var det middag med øl og vin på by`n. Etterpå samlet deler av komiteen seg på Trond Hellands kontor – og han fant fra akevittflasken.

NHO representert ved Kåre Verpe sier til VG at man i næringslivet tar det for gitt at det ikke drikkes alkohol arbeidsplasser. Det var nå å ta vel sterk i. Men avisen får opplyst fra Statoil og Telenor at det her er nulltoleranse for å nyte alkohol i arbeidstiden.

Olav Gunnar Ballo mener at Stortinget ligger etter andre arbeidsplasser i sin alkoholpolitikk.

– Dere journalister praktiserer eksempelvis en annen alkoholpraksis på jobben nå enn tidligere. På bakgrunn av denne samfunnsutviklingen tror jeg ølservering i stortingsrestauranten snart vil forsvinne, sier Ballo til VG.

Det er en forskjell på være til stede på Stortinget med promille og å opptre synlig beruset på Stortingets talerstol. Vi må akseptere at politikere på kveldstid nyter alkohol selv om de skal tilbake til Stortinget for å avgi stemme. De har ingen 8-16 jobb. Vi kan ikke dra prinsippet om ”ikke alkohol på jobben” så langt at de må avstå fra å nyte alkohol til julemiddagen eller at de må være igjen til etter alle kveldsmøtene er ferdige for å spise middag sammen med komiteen de hører til.

Stortingsrepresentanter bør imidlertid ta en runde på sin omgang med alkohol. Når man først har fått en drink før middag, fått øl og vin til middagen, burde det holde når man etterpå «skal på jobb for å stemme». Det var uklokt av Trond Helleland (H) å fortsette serveringen på eget kontor. Det var Per Sandberg som fikk unngjelde for det. Sandberg alene har ansvaret for det.