Dropp Valla

I dag er det ikke en personalsak lenger. Nå har tre tidligere statssekretærer stått fram og slaktet Gerd-Liv Valla som leder. De orket ikke lenger, måtte bare gi seg. Men Ap-ledelsen sitter tause som mus. Dropp henne som leder av valgkomiteen i det minste. Eller støtt henne, skriver redaktør Magne Lerø.

Tidligere mangeårig statssekretær Øystein Mæland bekrefter for første gang at han gikk av på grunn av Vallas problematiske lederstil.

– Den opplevelsen som Ingunn Yssen beskriver, er til å kjenne seg igjen i, for å si det sånn, sier Mæland til VG. Mer vil han ikke si.

Høyesterettsadvokat Berit Reiss-Andersen, som også var statssekretær for Valla for ti år siden, leverer et drepende angrep på henne som leder i VG og Dagens Næringsliv i dag. Hun har ikke uttalt seg offentlig om saken tidligere.

Hun beskylder Valla for regelrett løgn. Da hun konfronterer henne med det, får hun som svar: Du skal vite at jeg har mektige venner.

Slike trusler orket hun ikke å leve med. Hun forteller at Valla er en spesiallist på splitt og hersk-taktikk, bygger sterke allianser med noen og skyver andre ut. I samtalen kan hun bruke uttrykk som «æ spyr». På møter er hun direkte ubehagelig ovenfor enkelte underordnede.

Hun karakteriserer Vallas lederstil som ekstremt autoritær. Stilen bidrar til å skape frykt blant underordnede.

En av de sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet, Egil Mongstad mener Arbeidstilsynet bør granske kulturen i LO. Han vil ha brakt på det rene om dette er en konflikt mellom to personer eller om det er en ukultur i LO.

– Den erklæringen Valla leste opp bar preg av en leder som håndterte dette klønete. Dette med å slutte rekkene, at hele ledelsen står bak denne holdningen og at de ikke har rot i virkeligheten, er klassiske formuleringer som arbeidsgivere bruker når de er usikre og har håndtert ting dårlig. Det har jeg opplevd mange ganger, sier Mongstad.

Han er nå den i LO-systemet som har gått lengst i å kritisere Valla for å opptre som en dårlig arbeidsgiver.

Dagbladet offentliggjør i dag en undersøkelsen som viser at 2/3 av LOs medlemmer mener Gerd-Liv Valla har taklet saken på en dårlig måte. Det samme mener 79 prosent av andre fagorganiserte, 55 prosent av Aps velgere og 84 prosent av Høyres velgere.

Saken har også skadet LOs omdømme. 42 prosent svarer at de har et dårlig inntrykk av LO. 33 prosent har et godt inntrykk.

Et omdømme skades særlig når man ikke lever opp til det man sier man er. LOs fremste leder fremstår som en leder som er stikk motsatt den typen lederskap LO ønsker å stå for. Gerd-Liv Valla er blitt en selvmotsigelsens figur.

Dagens oppslag rokker neppe med Vallas maktposisjon i LO. Men saken bør få politiske konsekvenser for henne. Hun har en lederstil som gjør henne uegnet som leder for valgkomiteen i Ap. Er det noe hun ikke bør være, så er det det. Valla forstår seg på makt. Det må en leder i en valgkomité gjøre. Men det er dokumentert at medarbeidere som er uenig med henne, får problemer. Hun er en leder som står for lydighet og underordning.

Den lederstilen Valla representerer bør ikke Ap åpne for i et såpass sentralt verv.

 

Jens Stoltenberg vil ikke kommentere saken med henvisning til at det er en personalsak i en annen organisasjon. Det holder ikke som begrunnelse. Dette er ikke lenger en personalsak. Det handler om lederstil, holdninger og atferd til en av landets mektigste ledere som er sentralt plassert i Ap.

Etter Yssen, Reiss-Andersen og Mæland nå har gått ut, er situasjonen en annen.

Aps ledelse kan ikke la være å forholde seg til dette. De vil tape politisk på om Gerd-Liv Valla kjøres fram som den som mest sentrale når det gjelder hvem som skal få makt i partiet.

Mange i LO ser seg tjent men en som kjører fram LOs interesser slik Gerd-Liv Valla gjør. Heller en slugger en pusekatt. Her synes de å være rede til å forholde seg til baksiden av medaljen også.

Gerd-Liv Valla har medvirket til at landet fikk en rødgrønn regjering. Hun var et godt kort som både parti og fagbevegelse spilte ut. Nå er Valla er dårlig kort. Ap kan tape spillet ved å sitte tause som mus mens hun avkles som leder.

Da er det redeligere som Trond Giske gjør, si at hun er fabelaktig, gi henne støtte.

Nå får Karita Bekkemellem, Jens Stoltenberg, Hill-Martha Solberg for eksempel komme på banene. Hva mener de om Gerd-Liv Vallas lederstil?