Overlever med unnskyldning

Gerd-Liv Vallas unnskyldning er sannsynligvis nok til at hun kan fortsette som LO-sjef og bli gjenvalgt til Aps sentralstyre. Leder for valgkomiteen kan hun ikke være. Hun har tapt for mye autoritet og virker nå splittende istedenfor samlende, skriver redaktør Magne Lerø

Gerd-Liv Valla sier unnskyld i Dagsavisen i dag. Hun synes det er leit hvis Ingunn Yssen har oppfattet noe av det hun har sagt eller gjort som sårende.

– Det har aldri vært min hensikt, så det beklager jeg, skriver Valla. I ettertid ser hun at pressekonferansen samme dag som Ingunn Yssens oppsigelse ble kjent og den skriftlige redegjørelsen dagen etter kunne oppleves som ufølsom fra hennes og LOs side.

– Dette tar jeg selvkritikk på. Vårt forsvar ble dessverre tolket som angrep, sier Valla. Hun sier det er positivt at Arbeidstilsynet vil se nærmere i arbeidsmiljøet i LO. Hun ønsker spesielt at de skal se nærmere på konflikten mellom henne og Ingunn Yssen.

 

Hun beskriver seg selv som sterk og tydelig som leder.

– Det sterke engasjementet jeg har som LO-leder, ser jeg at enkelte kan oppleve som utilsiktet sterk. I den grad noen føler seg dårlig behandlet, ber jeg om unnskyldning, sier Valla.

Professor Odd Nordhaug sa på Redaksjon 1 i går at en slik unnskyldning vil være et spill for galleriet. Det blir for enkelt. Gerd-Liv Valla har mistet kontrollen. Nå oppnår hun i det minste at hennes støttespillere kommer på banen. Det er dessuten ikke noen grunn til å tvile på at Gerd-Liv Valla innser at hun ikke har taklet saken på en god nok måte.

Valla har vært utsatt for et hardkjør i offentligheten som få har opplevd. Kritikken mot henne går på personlighet. Det handler ikke bare om hvordan hun har taklet en sak. Vi gjør alle feil i saker vi jobber med. Det er ikke uvanlig at man i ettertid ser man burde gjort ting annerledes, sørlig når en sak blåses opp i mediene.

Når man blir førstesideoppslag i aviser nær sagt hver enste dag, forstår man at man har taklet en sak på en uheldig måte. Gerd-Liv Valla er ikke dum.

Det har oppstått et klima der det er fritt fram for å si nesten hva som helst om Valla. Det er forferdelig å lese en del av det som skrives om henne på nettet. I Klassekampen i dag advarer tidligere statsminister Odvar Nordli og Henrik Syse, som ledet utvalget som vurderte pressens behandling av Tore Tønne, mot å fortsette hardkjøret mot Valla. Det er grenser for hva selv de sterkeste kan tåle av kritikk over lang tid når det går på personligheten løs.

Gerd-Liv Valla har nå kommet med den unnskyldningen som hun burde kommet med for en uke siden. Sannsynligvis er det hun nå har sagt nok til at flere sentrale personer i LO kan rykke ut med støtte. Det hun trenger å få høre i dag er at det ikke er aktuelt at hun trekker seg som LO-leder. LO er ikke tjent med en bitter strid om hun skal fortsette eller ikke.

Sannsynligvis vil Arbeidstilsynet konkludere med at forholden i LO ikke er så ille som enkelte later til å tro.

LO har valgt en leder de visste var sterk og omstridt. Flere i LO-Ap systemet har opplevde henne som usedvanlig tøff når kamper skal vinnes. Det valget, inklusiv medaljens bakside, får de leve med. Det skal mye til før en folkevalgt LO-sjef blir presset til å gå av.

Mediene har i dag forsøkt å finne ut om hun har støtte i Ap for å påta seg vervet som leder av valgkomiteen. Det har hun ikke. Hun hadde det i alle fall ikke i går. Den unnskyldning hun i dag komme med, er neppe nok til at denne saken er død.

For å roe saken ned, bø Gerd-Liv Valla selv gi beskjed dom at hun ikke ønsker å påta seg dette vervet. Begrunnelsen ligger åpent i dagen. En leder for valgkomiteen skal være en samlende, ikke omstridt.

Hvis hun vil bli valgt inn i Aps sentralstyre, kommer hun nok inn. Det vil LO sørge for.

Vallas storhetstid er over. Hennes autoritet er svekket. Regjeringen og Jens Stoltenberg trenger ikke frykte henne. Mange i LO har begynt nedtellingen til hun skal gå av. Det er ennå to år til.

De siste to årene må hun lede på en mer dempet måte enn det hun har gjort fram til nå.