Røkke som telefonselger

Eivind Reiten kjørte dobbelt, var like rå og smart som Kjell Inge Røkke pleier å være og valgte Statoil. En frustrert og rasende Røkke ringte rundt til politikere for å selge inn sin store plan, og minnet Jens hvem han stemmer på. Det var pay back-time, skriver redaktør Magne Lerø

Kjell Inge Røkke var rasende på Eivind Reiten fordi han før jul droppet planen om at Hydro skulle kjøpe seg inn i Aker. Han syntes et var viktigere å få til en fusjon med Statoil og antok at det ikke ville være politisk mulig å gjøre alt på en gang, skriver Dagens Næringsliv og Aftenposten. 

Dette viser at Eivind Reiten har politisk teft så det holder.

Kjell Inge Røkke inntok rollen som pågående telefonselger i forhold til personer i det politiske miljø da han forsto det hele kunne gå i vasken. Han solgte inn sin egen idé om at Hydro skulle kjøpe seg inn i Aker som en velsignelse for folk og land. Og ideen er det ikke noe å si på. Jens Stoltenberg skal ha gitt sitt forsiktige ja til dette også, ifølge Finansavisen. For Røkke ville dette være noe av det beste som kunne skje. Her kunne han sitte med kontroll i et selskap som ble en gigant i norsk olje og leverandørindustri. Og staten var med på laget. Trygt og godt. Millionene, les milliardene, ville strømme inn.

Aker og Hydro kunne i et strategisk samarbeid styrket sin posisjon i forhold til storebror Statoil. Istedenfor velger Eivind Reiten å la Kjell Inge Røkke stå utenfor som en forsmådd frier, mens han går i brudeseng med Helge Lund.

Eivind Reiten har igjen vist at han vet hva han holder på med. Han har kjørt to spor. Det var kommet så langt at saken var drøftet i styret i Hydro og med regjeringen. Om han hadde ønsket det, kunne han satt full trøkk på å få tatt en skikkelig jafs av Aker. Kjell Inge Røkke er ingen mann som gir ved dørene. Han visste det ville koste. Men dette var Røkkes idé. Hydros forhandlingsposisjon var god.

Det har oppstått en diskusjon om hvem som har satt foten ned for en alliansen mellom Hydro og Aker. Kjell Inge Røkke fikk inntrykk av at det var politikerne. Regjeringspartiene skal ha sagt at de ikke trodde opposisjonen syntes det var noen god idé. Det var dette Kjell Inge Røkke ville vite: Hvem har satt foten ned for min store plan?

Ifølge Dagens Næringsliv skal han ha vært rasende og minnet Stoltenberg om at han hadde vært positiv til en Stoltenberg-regjering i valgkampen.

Såpass. Nå var det ”pay-back time”, med andre ord. Kjell Inge Røkke har sagt at han stemmer Ap fordi han har fått beskjed om det av sin mor. Han har altså andre grunner også.

Ingen bekrefter dette. Men er det ikke nettopp slik Kjell Inge Røkke tenker? Er det ikke slik det er, at den som har makt forventer også få forståelse for sin sak.

Røkke snakker ikke om sin egen lommebok i denne saken. Han snakker som industribygger, om strategiske allianser for å trygge norsk eierskap, om samarbeid mellom det private og det offentlige. Det var like før han sendte inn søknad om å komme med på Rune Slagstad liste over nasjonale strateger i neste utgave.

Næringsminister Dag Terje Andersen sier regjeringen ikke satte foten ned for at Hydro kunne kjøpe eierandeler i Aker. Hvorfor skulle de det? Det ert da ikke mer kontroversielt enn at Statoil og Hydro slo seg sammen.

Her må det være Eivind Reiten som har tatt regien. Han satset på Statoil-kortet. Den sterke stigningen Hydroaksjen har hatt etter at fusjonen ble kjent, får vi ta som et bevis på at dette var et godt trekk. For vel en uke siden kunngjorde han at Hydro vil investere og kjøpe for milliarder for å bli enda større innen aluminium. Valgene er foretatt. Strategien er klar.

Eivind Reiten har ikke gjort noe galt. Han er bare like smart og rå som Kjell Inge Røkke når det gjelder å kjempe igjennom egne interesser. Å ha to store tanker i hode samtidig. Det kan være lurt. Å jobbe med to store alternativer samtidig er krevende og risikofylt. Å inngå avtale om eksklusive forhandlinger for deretter å bryte de, er dårlig forretningsmoral. Det har Eivind Reiten ikke gjort. Han har vært tøff og lur, balansert på grensen i forhold til når han måtte informere Aker om at det ikke var aktuelt på kjøpe seg opp likevel.

Kanskje kommer det nye muligheter for Kjell Inge Røkke. Da får han kaste seg på telefonen igjen.