Uten Reiten -russerne kommer ….?

Kjell Inge Røkkes finansielle bukkeritt kan gi russere kontroll over Aker Kværner. Da kan han si som Stein Erik Hagen pleier å si: Det var egentlig ikke meningen. Men et samarbeidet med russere på eiersiden, gir også muligheter, skriver redaktør Magne Lerø.

Kjell Inge Røkke ville ha Hydro inn på eiersiden i Aker Kværner. Eivind Reiten sa seg meget interessert, men fem på tolv droppet han Røkke. Han satset heller på å fusjonere Hydro med Statoil. Røkke ble stående igjen som taperen. Dette var før jul. Nå har Røkke solgt seg ned, fra 50,1 til 40,1 prosent i Aker Kværner. Når man selger seg under 50 prosent, forteller en til omverdenen at veien ligger åpen for en annen dominerende eier. Hva Kjell Inge Røkke skal bruke de 4,6 milliardene han fikk frigjort ved salget av 10 prosent av Aker Kværner til, er det ingen som vet. Han trenger neppe pengene for å slå seg fram som rekefisker i Oslofjorden. Det er nok store ting på gang. Vi får vente og se.

Nå er spekulasjonene i gang om hvem som kan tenkes å ta kontroll over Asker Kværner. Gazprom, viskers det i krokene. Administrerende direktør i Rederiforbundet, Marianne Lie, sier til Dagens Næringsliv at Gazprom han følere ute i det norske markedet.

Både Eivind Reiten, Kjell Inge Røkke og Helge Lund ligger godt bak Gazprom når det gjelder kjøps -og investeringskåthet. Den russiske energigiganten har ambisjoner om å bli store internasjonalt på alle sider ved olje- og energiforsyning. De viser muskler i Europa. I EU er man bekymret over at Gazprom får for sterk innflytelse over vitale deler av Europas energiforsyning. Russerne har vist at de våger å skru igjen oljekraner og la folk fryse litt for å få det som de vil. De russiske oljestrategene legger ikke skjul på at de ønsker å utnytte sin maktposisjon.

Hva om de overtar Aker Kværner? Vil det være en ulykke for land og folk? Neppe. Det virker best og tryggest om vinneren av årets Peer Gynt-pris, Kjell Inge Røkke, har kontrollen. Nå har Røkke solgt seg ned. Han kan si det samme som Stein Erik Hagen pleier å si når han selger til utlendinger: Det var egentlig ikke meningen. Det var noe annet jeg helst ville. Slik kan det gå.

Gazprom er sannsynligvis ute etter Aker Kværner høye kompetanse. På flere områder er de i verdensklasse. Hvis Gazprom kommer inn på eiersiden, er det jo større sjanser for at de får en viktig rolle i utbyggingen av det gigantiske Stockmann-feltet i Barentshavet. Her vil russerne ha styringen.

Å bygge forretningsallianser med russerne er heller ikke av veien for Norge som nasjon. De er en stor nabo. Naboer skal man ha et godt forhold til. Handel og industrielt samarbeid er vanligvis virkemidler for å utvikle god relasjoner nasjonene imellom. Russerne opptrer neppe mer bøllete enn amerikanske storkapitalister – eller nordmenn, når alt kommer til alt.

Konserntillitsvalgt og medlem av Aker-styret, Harald Magne Bjørnsen, sier han frykter at utsendinger nå kommer inn på eiersiden i Aker Kværner. Det er bedre med en norsk eierkonstellasjon, sier han. Mulig det. Men norske selvskapt er nå ganske ivrige på å kjøpe meg opp i utlandet for tiden. Så ille kan det da ikke være.  

Aker Kværner er et viktig norsk selskap. Men det er ikke av vital interesse for det norske samfunn at det er kontrollert av norske eiere. I så fall får staten kjøpe seg opp eller gi signaler til Hydro og Statoil at det er fritt fram for å bli enda mektigere.

Vi har Kjell Inge Peer Gynt Røkke i landet fortsatt. Han har ikke flyttet ut som John Fredriksen. Han kommer ikke til å sette milliardene sine på høyrentekonto. Han vil investere og skape nye arbeidsplasser for de milliardene han har trukket ut av Aker Kværner. Det tror vi kan bli her hjemme på berget. Røkke er ikke så opptatt av å bygge nye fabrikker utenlands. Det virker som om han er mest opptatt av å utnytte den teknologiske kompetanse vi har her i landet.

De gamle eierne i Kværner satset på at russiske Yukos skulle redde de fra skifteretten. Røkke som selv var en betydelig eier, satte foten ned og tvang de andre aksjonæren til å akseptere at han tok styringen. Kanskje han som den gang rappet Kværner foran nesa på Yukos, denne gang vil gå i kompaniskap med russiske Gazprom? Kjell Inge Røkke er klar for nye finansielle bukkeritt.