Valla kaster inn håndkledet

Fighteren Gerd-Liv Valla ville ikke mer. Hun trekker seg fordi hun har innsett at hennes motstandere er for sterke, skriver redaktør Magne Lerø.

Kombinasjonen av sterk kritikk fra granskingsutvalget, manglende støtte i LO-sekretariatet og det faktum at det voldsomme kjøret Gerd-Liv Valla har vært utsatt for, førte til at hun litt før klokken 14 i dag trakk seg som LO-leder. Det har nok også gjort inntrykk at meningsmålinger viser at halvparten av LOs medlemmer mener hun bør trekke seg uansett hva granskingsutvalget kommer fram til.

Hun slakter forstålig nok granskingen og avviser kategorisk at hun har brutt Arbeidsmiljøloven.

Hva granskingsutvalget har konkludert med er ennå ikke kjent.

Helt fram til i dag har Gerd-Liv Vallas støttespillere vært aktive. Det har også hennes motstandere. De som vil at Valla skal trekke seg, er så pass sterke at Valla ikke har hatt mulighet for å nedkjempe dem. En ting er å kjempe mot andre for at LO skal vinne fram med sine saker. Noe annet er det å lede en organisasjon som er splittet. Interne stridigheter sliter ledere ut.

Når flere kommentatorer ikke har villet forskuttere at Gerd-Liv Valla ville trekke seg, er det fordi hun er en fighter av de sjeldne. Alt tyder på at det var en kampklar Gerd-Liv Valla som kom tilbake til Norge etter noen uker i utlandet. Sannsynligvis har hun fått råd fra sine støttespillere i LO-sekretariatet at hun bør trekke seg, både for sin egen og LOs del.

Valla er neppe ferdig med saken. Det er det ikke sikkert hennes støttespillere er heller.

Det er en brutal maktkamp i LO vi har vært vitne til de siste ukene. Den siste uken har Valla fått flere sympatierklæringer. Hennes kritikere har alliert seg med VG og fått full uttelling for sine lekkasjer fra den granskingen som utvalgslederen lovet skulle være lekkasjefri.

Gerd-Liv Valla har truffet en rett avgjørelse. Konfliktene rundt henne hadde vokst til uhåndterlige høyder.

Valla har i denne saken gjort en rekke feil. Hun har fått knusende kritikk fra dag én. Slik sett er ikke det noe nytt. Det nye er granskingsutvalgets rapport. Den er ennå ikke offentliggjort.