LO snubler videre

Roar Flåthen har så langt ikke vært på høyde med situasjonen. LO trenger en sterk og tydelig leder for å komme seg ut av kvikksanden de har stått i med begge beina uten på være klar over det, skriver redaktør Magne Lerø.

Roar Flåthen har snublet seg i gang som ny sjef for LO. Pressekonferansen han holdt fredag, vel en time etter Gerd-Liv Vallas dramatiske pressekonferanse, var en tam og lite imponerende forestilling. Det ble for mye selvfølgeligheter, og han gikk stor sett rundt grøten. Det har han fortsatt med over helgen. På en måte forståelig. Han har ikke noe klart mandat. Sekretariatet rakk knapt nok å bli enige om noe som helst etter at Gerd-Liv Valla trakk seg.

Foruten selvfølgelighetene om at LO skal være en god arbeidsplass, og at man skal jobbe både med kultur og systemer, er det skapt et inntrykk av at det viktigste Flåthen har sagt er at det ikke er noe behov for å si unnskyld til Ingunn Yssen, og han har forsvart granskingen.

Både Oslo-LOs mektige mann, Kleiv Fiskvik, og lederen av Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, mener det er på sin plass å si unnskyld.

Jan Davidsen, Vallas mektigste støttespiller, vil ha en ekstra ordinær kongress for velge en ny ledelse. Det er det ikke flertall for.

Jan Davidsen er påfallende tilbakeholden med utspill. Det betyr neppe at han har lagt inn årene og nå er innstilt på å holde en lav profil om veien videre. Grunnen er nok at tiden ikke er inne å sette makt bak kravene.

Det er Kjell Bjørndalen som nå fremstår som LOs sterke mann. Han var den som tok initiativet til granskingen som felte Valla, han krever en unnskyldning til Yssen og til Dagens Næringsliv sier han at det nå må bli slutt på trusler om at LO skal trekke tilbake støtten til Ap dersom Ap ikke inntar bestemte standpunkter. Dette er i klartekst en kritikk mot Gerd-Liv Valla og Jan Davidsen.

LO har mer enn nok å arbeide med internt. De er ikke bare Gerd-Liv Valla som hudflettes i granskingsrapporten. Det er en kraftfull kritikk mot hele ledelsen i LO. De har ikke brydd seg om å etterleve den loven de har kjempe fram. Det er noe som skal gjelde for andre, ikke for dem selv.

Slik sett er det på sin plass med enn unnskyldning både til Ingun Yssen og sine egne medlemmer.

LO fremstår nå som en arbeidsgiver i verstingklassen, ikke på grunn av Gerd-Liv Valla, men fordi ledelsen ikke tar Arbeidsmijøloven alvor. Dette ser det ikke ut til at Roar Flåthen tar inn over seg. Saken er ikke over fordi sekretariatet har bestemte seg for å legge bort rapporten.

I dag samles sekretariatet i LO på nytt. LO har fått en ny sjanse til å rydde opp og komme seg videre.

Roar Flåthen har så langt ikke vært på høyde med situasjonen. Nå må han ta styringen – og levere. LO trenger en sterk og tydelig leder for å komme seg ut av kvikksanden de har stått i med begge beina uten på være klar over det.