Reiten som rød klut igjen

I går svingte Eivind Reiten pisken over Dag Terje Andersen ved å anklage ham for å basere seg på ondsinnede rykter. Og han provoserer med å si at han er sikker på å bli styreleder i StatoilHydro. Det vil nok Jens Stoltenberg sørge for, skriver redaktør Magne Lerø.

I går kom Eivind Reiten på banen.

– I dag er dagen for å skape ro, så jeg skal ikke si mer enn dette.

Omtrent slik svarte han en del ganger på de spørsmålene han fikk. Men han sa mer enn nok til at han igjen klarte å provosere de rødgrønne.

I Dagbladet og Dagen Næringsliv leser vi at Eivind Reiten mener departementet har engasjert seg i saken på bakgrunn av usanne opplysninger og ondsinnede rykter. Dette er et piskeslag mot Dag Terje Andersen. Eivind Reiten er rystet over at Andersen satte i gang en juridisk vurdering av hans rolle i behandlingen av opsjonssaken uten å ha kontaktet ham elle styret. Enda mer sjokkert er han over at Næringsdepartementet offentliggjør BA-HRs vurdering uten å ha tatt kontakt.

Reitens saftige kritikk av regjeringen provoserer selvsagt de rødgrønne. Men dette er ikke det hele. I Aftenposten i dag står han fram og sier han er sikker på at han blir styreleder i StatoilHydro i oktober. Her møter de rødgrønne igjen det de kaller arroganse. De skulle ønsket han ville sagt at han ”håpet han fikk lov til å bli det fortsatt”. De vil ha en lydig og ydmyk Reiten.

Reiten sier egentlig ikke noe annet enn det Jens Stoltenberg sa mandag etter sentralstyremøte i Ap og som Dag Terje Andersen sa til pressen i går før han dro på ferie. Det er avtalt at Reiten skal bli styreleder. Andersen gjorde det også i går klart at han hadde tillit til ledelsen i Hydro og at opsjonssaken nå var avsluttet.

Alle i den rødgrønne leir har ikke tenkt å gi seg. De som uttaler seg på vegne av SV sier rett ut at de vil ha vekk Reiten fordi han står som eksponent for de kaller en grådighetskultur som staten ikke vil ha.

Åslaug Haga sa til NRK at dette er naturlig at det blir en debatt om Reiten skal være styreleder i StatoilHydro.

Vi tviler ikke på at debatten kommer. Reiten vil bli hoggestabbe i lang tid fremover.

Når Reiten sier han er sikker på at han blir styreleder, er det fordi det er inngått en avtale om det. Å bryte en inngått fusjonsavtale, vil være en skandale so vil få internasjonal omtale i medier og i finansmiljøer. Jens Stoltenberg kommer aldri til å la det skje. Det blir for risikabelt å legge opp til en prosess der en skal kvitte seg med Reiten som styreleder via et avtalebrudd.

De rødgrønne kan velge en annen strategi- å kjøre på for å få Reiten vekk fra Hydro. Da må en ta Reiten som person. De kan fortsette det løpet som BA-HR og Dag Terje Andersen startet sist helg; å undergrave Reitens troverdighet.

VG har særdeles stor sans for den slags. Dette er verd å merke seg at VG ikke gjør noe poeng at Reiten har beskyldt departementet for å basere seg på ondsinnete rykter. Det er mye det samme VG har gjort. I artikkelen dveles det ved at BA-HRs påstander ikke er tilbakevist og at bedriftsforsamlingen ikke har tatt stilling til om Reiten faktisk har brutt loven. Slik flyter saken videre. Det kan jo være han ikke har sitt på det tørre? Han ser ærlig ut, men man kan aldri vite? Når han først har karet til seg så mange millioner, skyldes det vel at han er vel smart og har ”tatt en spansk en”? Og han er ikke den første som ved første øyekast virker ærlig og oppriktig, men som i virkeligheten har brutt reglene?

Slik kan en fortsette. Det er lov å spørre? Det påstås ingen ting.

Slik sprer man grums om en person. Agendaen er satt. Nå blir nok alt Eivind Reiten har foretatt seg gått etter i sømmene. Det er ikke sikkert saken er over. Det kan finnes andre saker der en eller annen vil stille spørsmål ved Reitens disposisjoner. I saken VG kjørte mot Gerd-Liv Valla, var det mye å finne. Det blir neppe mye de finner på Reiten. Han er ikke noen Kjell Inge Røkke eller en John Fredriksen. Og vi komme neppe til å få et oppslag i VG om at ”her lever Reiten i sus og dus med opsjonsmillionene sine”. Mannen som bor på Hellerud i Oslo i en ordinær bolig, lever temmelig ordinært. Det drysser ikke tusenlapper i hans fotspor.

Derfor er det ikke så mye materiale til drittpakker om Eivind Reiten.

Han har lite å skjule Han må nedkjempen med blanke våpen og i åpent lende. Han må tas på sak. Og det skal godt gjøre å ta Reiten uten å ta styret. Dag Terje Andersens angrep på Jan Reinås og Eivind Reiten de siste dagene var et stygt syn. Men det var politisk nødvendig.

Dag Terje Andersen har fått erfare at man ikke skal undervurdere Eivind Reiten og landets største bedrifter som motstandere.  Det har ikke gitt mersmak til å gå løs på opsjonsordningene i Telenor, Yara og Cermac. Det kan hende han blir nødt til å gjøre noe hvis han blir presset av de rødgrønne til å bevise noe. Vi tviler på at det vil skje. Jens Stoltenberg vil sørge for at man ikke havner i en slik situasjon igjen.