Mannfolkene mot prinsessen

Igjen har en gjeng middelaldrende menn gått løs på en kvinne med alle sin bedrevitenhet og nedlatenhet. Men en oppegående prinsesse trenger ikke bry seg med heksespesialist Jan Guillou, omdømmeprofet Hans Geelmuyden eller Per Edgar Kokkvold, Kjell Arne Totland eller Carl Erik Grimstad, skriver redaktør Magne Lerø .

Det var et meget severdig intervju NRK laget med Märtha Louise i helgen. De spørsmålene som burde stilles, ble stilt, og hun svarte rimelig greit for seg. Märtha Louise er ikke professor i teologi eller religionshistorie, ikke er hun samfunnsviter, heller ikke historiker med det europeiske kongehus som spesiale, og hun har ikke grunnfag i medievitenskap en gang. Hun er fysioterapeut, forfatter og enhver kunne se at hun har en usedvanlig evne til å formidle. Hun ble sykemeldt i to uker av mediekjøret mot henne og hennes ”engleskole ”. På Dagsrevyen opptrådte hun smilende, med humør, mot og god forstand. På mange nordmenn som ikke satt med skylapper, virket hun overbevisende og ekte, men også litt spesiell og fremmed.

Men hvilket medlem av det europeiske kongehus er det som ville maktet en bedre opptreden på TV etter en slikt mediekjør hun har vært igjennom og der utfordringen er å snakke om hennes tro på Gud og engler?

Enkelte medier har gjort Märtha Louise til en ekstrem eksentriker, en avviker, et medlem av en suspekt sekt, en åndelig forfører og en svindler som grovt utnytter andre mennesker. Bare tull. Hun er heller harmløs enn farlig, heller naiv enn slu og beregnende.

Men en del menn i godt voksen alder ser ut til å ha blitt rystet av intervjuet. Først ute var produsent av dårlig omdømme, Hans Geelmuyden. Han har det med kritisere en del folk sønder og sammen for dårlig omdømme, og slik bidrar han til å produsere det dårlige omdømme han påstår de har. Det eneste som hjelper, leser vi mellom linjene, det er at man i god tid på forhånd tar kontakt med Geelmuyden Kiese og betaler det koster for omdømmepleie.

Denne gang er det var det prinsesse Märtha Louise som fikk gjennomgå:

– Jeg har aldri hørt så mye vrøvl på 30 minutter i hele mitt liv. Jeg synes det er pinlig at NRK stiller som mikrofonstativ på denne måten, og det er pinlig at kritikerne blir kalt mobbere. Det at hun trekker fram Tore Tønne er grovt. Gjennom denne mobbepåstanden prøver hun å avvise en helt nødvendig debatt, sier Geelmuyden til Aftenposten som også reagerer på at hun bruker prinsessetittelen i egen vinnings hensikt.

– Den eneste grunn til at hun får selge varene sine på NRK i beste sendetid, og det er at hun er prinsesse, sier Geelmuyden.

Hallo? Skulle NRK la være å lage intervjuet? Det finnes ikke en eneste oppegående redaktør i landet det som ville sagt nei til et slikt intervju.

Det har falt Norsk Presseforbunds Per Edgar Kokkvold tungt for brystet at prinsessen fremstiller norsk presse som en gapestokk.

– Vi lever altså i et åpent samfunn der dette vekker oppmerksomhet og dermed debatt. Gjennom mediene er det formidlet sterk kritikk, hun er blitt raljert med og latterliggjort av noen og støttet av andre. Hvis hun forventet at alle skulle så å si delta i englekoret, må hun ha hatt svært urealistiske oppfatninger om dette, sa Kokkvold til NTB.

Statsviter Carl-Erik Grimstad synes det er uhørt av prinsessen å trekke paralleller mellom sin egen sak og Tønne- og Valla-saken og at medieanalysen hennes står til stryk.

– Dette har hverken noe med Valla eller Tønne å gjøre. Disse kom under angrep fordi deres handlinger og synspunkter hadde betydning for et stort antall mennesker. Det gikk på deres integritet og deres virksomhet hadde stor betydning i samfunnet, sier Grimstad til VG. Men det er jo nettopp det Märtha Louise opplever – hennes integritet trekkes i tvil.

Norske medier tåler da inderlig godt at pressen blir hengt ut som en moderne gapestokk. Det er slik hun har opplevd det. Det var slik Gerd- Liv Valla opplevde det – og Tore Tønne. Medieekspertene må tåle at mennesker snakker om hvordan de opplever pressen. Bare vent til Mette Marit en gang tar bladet fra munnen. Hun vet nok også å svinge pisken.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland mener det er uhørt det Marthe Louise holder på med og at det vil skade kongehuset om hun ikke i det minste abdiserer som prinsesse.

Når man virkelig ønsker å få eder og galle på trykk, skal man kontakte den svenske kjendisforfatteren, Jan Guillou, som også har skrevet bok om hekseprosesser.

– Hvis man ikke er katolikk og likevel påstår at man kan kommunisere med engler, da er man kanskje litt sprø, særlig om man til at man kan snakke med hester. Da bør man søke legehjelp, sa han til Dagbladet i går.

Selv har vi hørt oppegående mennesker som snakker med hunden sin, noen endatil med katten, men de har ennå ikke søkt hjelp på en psykiatrisk poliklinikk. Også katolikker holder seg unna psykiatere selv om de tror både på helgener, engler, en pave og noen djevler.

Bergens Tidende synes det Märtha Louise driver med er så ille at hun bør slutte med å være nummer fire i arverekkefølgen og representerte kongehuset i offisielle sammenhenger.

Det ville ikke hjulpet mye. Hun er like fullt datter av en konge og en dronning. Slike kaller folk prinsesser. Det ville nok mediene fortsatt med.

Märtha Louise vil ikke sitte til pynt, reise rundt for å klippe snorer og konversere med diverse personer. Hun vil være gründer og veileder. Hun vil brødfø seg selv, skape sitt eget liv ut fra egen dyktighet. Da er kjendisposisjonen er god hjelp. Slik vil det alltid være.

I forhold til alt det tøyset og skadelige det i dag er mulig å tjene penger på, fremstår pinsessens engleskole som temmelig uskyldige greier.

Selv har vi ikke sans for skolen og mener dette ikke er noe å bruke ”skoletid” på. Men vi forsvarer hennes rett til å virkeliggjøre sitt talent og sine visjoner. Vi etterlyser raushet og forståelse. Og disse mennene som er etter henne, bør trene seg i å holde kjeft, gå seg en tur og reflekterer over hvorfor alle ikke er like enkle i hodet som dem selv.