Exit Thommessen

Skal vi se på Olaf Thommessens med «skurkebrillene», «forståelsesbrillene» eller «rotekoppbrillene»? Han er ingen skurk, men en god nestleder for Venstre er han ikke lenger, skriver redaktør Magne Lerø.

Olaf Thommessen tar permisjon som nestleder i Venstre, men fortsetter som bystyremedlem. Grunnen er at Stiftelsestilsynet vil reise sin første tilsynssak mot ham. Han har urettmessig lånt 37 000 av sin mor, Annette Thommessens, minnefond for å betale restskatt. Han skal tidligere også ha lånt penger, men det har han forklart med en tastefeil. Tilsynet vil også ha en forklaring på hvorfor stiftelsen har betalt 90 000 kroner til Olav Thomessens egen nettsted. Når Thommesen som styreleder i fondet låner penger til seg selv, har han mest sannsynlig brutt stiftelsesloven.

Thommessen sier til Dagbladet i dag at han ikke har gjort noe galt og at han kan se sine barn i øynene. – Dette fondet har ikke blitt tappet for en eneste krone, sier Thomessen og opplyser om at han har planer om å engasjere seg for å få inn mer penger til fondet.

Når han benyttet seg av muligheten til å låne fra fondet, hadde det sammenheng med at han i 2005 ble livstruende syk og ute av funksjon store deler av fjoråret. Thommessen drev eget firma da han ble syk. – Hele byggverket raste sammen, sier han. Han er ikke den eneste selvstendige næringsdrivende som har opplevd det.

I tillegg til sykdom, diverse kriser i politikken, ble han i år skilt fra Vendela Kirsebom.

I dag kan vi velge hvilke briller vi vil se på Thomessen med. Med ”skurkebrillene” ser ikke dette pent ut. Etter all sannsynlighet har han brutt stiftelsesloven. Det er ikke til å kimse av. Myndighetene er bekymret for at det skjer mye snusk rundt om i landets mange tusen stiftelser. De vil nå rydde opp og markere at lovene er til for å følges.

Med ”forståelsesbrillene” på kan Thomessen få sympati. I fjor opplevde han bokstavelig talt at livet hans raste sammen. Han kunne ikke heve full lønn under sykdom og havnet tydeligvis i et økonomisk uføre. Han benyttet seg da av midler han hadde tilgang til, og forsvarte seg med at ”et lite lån bare for å komme over en krise” får stå sin prøve. Det er ingen grunn til å tvile på at det aldri har vært i hans tanke å tappe fondet for å begunstige seg selv.

Det tredje mulighetene er å ta på seg ”rotekoppbrillen”. Det er ikke første gang Olaf Thommessen har vært i offentlighetens søkelys for noe som har med pengetransaksjoner å gjøre. Han har vært i mediene både med svart arbeid og uenighet om et oppgjør for knyttet til bolig. Når Thommessen hevder at det ene lånet skjedde ved et feil tastetrykk, fremstår han utvilsomt som en rotekopp. Eller så var det en løgn han grep til fordi han fikk sjokk da journalisten ringte og konfronterte ham med lånetransaksjonene.

Det er som Lars Sponheim sier, Thommessen har et behov for å rydde opp. Det innser han nok selv også. Permisjonen som nestleder i Venstre er sannsynligvis første steg på vei ut av norsk politikk på topplan. Lars Sponheim har sagt det temmelig rett ut at Thommessen ikke bør bli ny leder i Venstre. Nå er det nok flere som er enige med Sponheim. Fristen for å svare valgkomiteen om han tar gjenvalg er 5. november. Da bør han svare nei. Venstre trenger å få fram andre kandidater som kan overta etter Lars Sponheim.

Thommessen er unektelig et politisk talent og en av de mest populære Oslo-politikerne. Men det hjelper ikke hvis han roter det til for seg selv. Hvis Thomessen mener han ikke har gjort noe galt eller kritikkverdig, får han si det. Har han handlet i strid med loven om stiftelser, må ha legge seg flat og be om unnskyldning og trekke seg som medlem i styret for fondet.

Det ser ikke ut til å være noe i veien med Thommessens selvbilde. Men han trenger hjelp til å kunne se seg selv slik omverdenen og tilsyn ser ham. Hvis ikke kan det bli vondt verre.