Sponheim ikke evig

For dem som var begynt å tro at Lars Sponheim ville være leder i Venstre til evig tid, er det en nyhet at han faktisk har tenkt å gå av, i alle fall i løpet av fem år. Hvis han ikke ombestemmer seg da. Sponheim kan få sagt det, skriver redaktør Magne Lerø.

Lars Sponheim får sagt det. Han har tidligere skapt et inntrykk av at han kunne tenke seg å være leder for Venstre omtrent til evig tid. I dag pryder han forsiden på Dagbladet med budskapet om at han faktisk har tenkt på å gå av.

Han sier han har bedt partiets valgkomité om å legge forholdene til rette for et partilederskifte og at han har vurdert å trekke seg allerede til neste år. Den vurderingen har neppe vært særlig grundig. Hør hva han sier:

– Jeg føler at jeg står ganske sterkt i partiet – sånn har det ikke alltid vært. Dessuten har jeg aldri følt med mer vital og på høyden som partileder. Hvis valgkomiteen ønsker at jeg skal fortsette, gjør jeg gjerne det. Men jeg er også åpen for et lederskifte nå, hvis valgkomiteen mener det er riktig.

Det kan Sponheim si, vel vitende om at det ikke er en kjeft i Venstre som vil finne på å mene at han bør trekke seg til våren. Han har vært en suksess for partiet. En partileder som føler seg mer vital og på høyden enn noen gang, setter man ikke på porten.

– Det kunne vært veldig fristende å trekke seg nå med et parti som er i gode ”shape” både organisatorisk, økonomisk og på meningsmålingene. Jeg har på mange måter bidratt til å gjenreise Venstre, og da kunne det selvsagt vært et godt tidspunkt å gi seg på, sier Sponheim.

Det er så sant som det er sagt. Ingen kan be om applaus på en like sjarmerende måte Lars Sponheim.

Han gjør det klart at han ikke ønsker å angi et tidspunkt for når han går av. Å si at han planlegger å gå av i neste stortingsperiode er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Det kan bety at han planlegger å bli på post til 2012. Da vil Sponheim ha ledet Venstre i 16 år. Det er bare Carl I. Hagen som slår ham.

Sponheim har tidligere sagt at nestleder Olaf Thommessen ikke burde bli leder etter ham. Han kunne imidlertid ikke vær sikker på at partiet ikke ville ha foretrukket Thommessen fremfor Trine Skei Grande. Nå er Thommessen ute. Det er ingen som tenker tanken en gang på å utfordre ham. Sponheim fremholder Trine Skei Grande som en gnistrende politiker og kandidat til på overta. Men han understreker at også andre kandidater kan være aktuelle. Så er da heller ikke den avgående partileders oppgave å peke ut sin etterfølger. Det er imidlertid ikke tvil om at Lars Sponheim ønsker at en kronprins skal være klar før han trekker seg. Da Carl I. Hagen trakk seg, var det ingen som var i tvil, i alle fall luftet de den ikke offentlig, om at Siv. Jensen var den som skulle overta.

Odd Einar Dørum teller på knappene om han skal ta enda en periode på Stortinget. Han er også et godt kort for partiet. Men Venstre trenger imidlertid en ny kost har ambisjoner om å nå helt til topps. Det er ikke opplagt at Trine Skei Grande er den beste til å overta etter Lars Sponheim.

Lars Sponheim har full kontroll i Venstre. Det er en fordel for partiet å ha en sterk, tydelig og samlende leder som er en mester i det politiske spillet.

Hvis Lars Sponheim er som Kjell Magne Bondevik, kan han bli i politikken enda lenger enn det han nå antyder. Bondevik var på vei ut av politikken i nærmere ti år. Men han fortsatte etter innstendige oppfordringer. Om noen år kan Lars Sponheim få en ny forside med budskapet om at han vurderer å fortsette som partileder også etter 2012 fordi han har fått så mange oppfordringer om ikke å gi seg ennå.

Sauebonden Lars Sponheim er et politisk dyr. Han er usedvanlig dyktig til å sette seg selv og Venstre på dagsorden. Det har vi fått et nytt eksempel på i dag.