Hagas åpenbaring

I går oppdaget Haga ifølge henne selv at den konsulenten hun har engasjert til 1000 kroner timen drev med mobbing og trakassering da hun var sjef i Enova. Stakkars styreleder Jørn Rattsø som ikke har fått med seg Hagas nye erkjennelse. Han ligger tynt an, skriver redaktør Magne Lerø .

I dag fastslår olje- og energiminister Åslaug Haga at arbeidskonflikten i Enova har en kjerne av mobbing og trakassering ved seg. Det sier hun i alle fall til Dagbladet og Dagens Næringsliv i dag. Hun uttaler seg etter å ha hatt møte med hovedtillitsvalgte Anne Guri Selnæs, verneombud Anne Kristin Kvellheim og deres advokater, Sten Foyn og Erik Davidsen.

Men burde hun ikke tatt seg tid til en skikkelig samtale med Eli Arnstad før hun konkluderte? Eller er det andre som også trakasserer? Og hva med å ha hørt styreleder Jørn Rattsø syn? Og burde ikke fungerende direktør i Enova fått gitt sine kommentarer før han fikk vite at han har ansvar for en arbeidsplass der det pågår brudd på Arbeidsmiljøloven. Han har selv ikke oppdaget dette.

 

Haga trenger ikke noe Fougner utvalg. Haga trenger ikke lange kompliserte høringer. Hun trenger ikke jurister som kommenterer rapporten de ansatte har fått utarbeidet. Haga har liten tid. Hun må vise handlekraft. Ingen må tro at hun ikke tar mobbing på alvor. Ingen må tro at Eli Arnstad slipper billig unna. Ikke styreleder Jørn Rattsø heller.

Han og styret har fått tre uker på seg til å rydde opp. Altfor lang tid. Han får tre dager på seg. Det får holde. Nå får han kjørt seg. Han har i innfinne seg på Hagas kontor på fredag. Han får sikkert ta med seg den han vil. Det kan han trenge.

Om Haga har tillut til ham?

– Departementet har tillit til styret så lenge det sitter, sier Haga.

Jørn Rattsø kan lese mellom linjene. Det kan vi også.

 

Noen sider foran i Dagens Næringsliv skriver Rattsø: De ansatte representanter i Enova har påstått at tidligere administrerende direktør Eli Arnstad har mobbet ansatte. Det ble sagt at dokumentasjon skulle legges fram. Så langt har ingen dokumentasjon av mobbing forekommet.

Hva er det Haga vet som Rattsø ikke vet? Eller tolker de samme hendelser så forskjellig?

Eller har Enova rett og slett et styre, en styreleder og en fungerende daglig leder som ikke forstår seg på arbeidsmiljøloven.

Det er Haga som har regien nå. De er i Hagas hule hånd. Og Haga har tatt de ansattes parti.

Styret må nå velge å gjøre det beste ut av det på Hagas og de ansattes premisser. Eller så må de trekke seg jo før jo heller.

Haga gjør ikke som Trond Giske, innkaller de stridende parter til møte og gjør det klart at han har full tillit både til styret og daglig leder som også de ansatte hevder mobber og trakasserer.

Haga sår tvil om hun har tillit til styret og styreleder Jørn Rattsø.

Hun innkaller til møte fredag der de som møter må vita at de kan få ei løkke rundt halsen.

For Haga må vise handlekraft.

Dette handler ikke om jus. Det er politikk. Det er Haga det handler om, først og fremst.