Siv Jensen til himmels

Når Aps egne på Stortinget rykker ut mot sin egen regjering i bensinfrustrasjon, kan  partiet miste enda flere velgere. Frp fosser fram og utnytter misnøyen over at det ikke er bra nok i verdens rikeste land, skriver redaktør Magne Lerø.

På den siste meningsmålingen som Norstat har utført for NRK, går Frp fram med 5,6 prosentpoeng fra forrige måned og ender på 30,8 prosent. Arbeiderpartiet går ned til 26,6 prosent, og de borgerlige partiene får et klart flertall. Siv Jensen mener folk nå bør begynne å vende seg til at hun kan komme til å bli landets neste statsminister.

Jensen tror ikke det er debatten om bensin- og dieselprisene som har gitt hennes parti den store fremgangen.

–        Jeg tror dette føyer seg inn i rekken av manglende handlekraft fra regjeringens side. Vi har sett dette i helsevesenet, i sykehotellsaken, vi har sett det på nær sagt alle områder, sier Jensen.

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg innrømmer at hvis dette blir valgresultatet, så blir det jo et regjeringsskifte og en tydelig høyredominert regjering.

–        Men slik kommer det ikke til å gå. Når vi komme i gang med våre dokumentasjoner på det vi har gjort og viser fram hva en høyreregjering vil si, så kommer dette til å snu, sier Kolberg.

Det tror vi fint lite på. Det samme sa KrF, Høyre og Venstre for fire år siden. De kjørte fram alle resultatene Kjell Magne Bondeviks samarbeidsregjering mente de hadde oppnådd. Listen var lang, og det var kontroll på økonomien. Men det var ikke nok.

Jens Stoltenberg og Martin Kolberg ser ut til å legge seg på samme linje. Men de når neppe gjennom den muren av misnøye som er i ferd med å bre seg i samfunnet. Folk vil ha mer av det meste –og det er ikke grenser for alt som bør bli bedre. De høye prisene på drivstoff er nå i ferd med å bli beviset på at noe er galt i kongeriket. Frp og Siv Jensen kjører saken for alt den er verd. I dag har de fått drømmeoppslaget i VG. Det skal være 10 politikere på Stortinget som er sterkt kritiske til sin egen regjering. Karita Bekkemellem fronter kritikken. Hun mener de er for mange som tusler rundt i Oslo uten å forstå hvilken negativ effekt de økte prisene på drivstoff har på folk i distriktene.

Bekkemellem er tidligere statsråd. Men Jens Stoltenberg tok fra henne regjeringstaburetten i fjor høst og lot Manuela Ramin Osmundsen få hennes plass. Bekkemellom har bestemt seg for ikke å stille til valg neste år. Så hun risikerer ikke å få satt en stopper for sin politiske karriere ved å synge ut mot regjeringen.

 

Det er den vedtatte avgiftsøkningen på fem og ti øre literen som vekker alvorlig bekymring. Finansminister Kristin Halvorsen har for lengst vært ute og sagt at det ikke er snakk om å trekke tilbake denne økningen. Det blir dog ikke mer enn en bunke hundrelapper for de flest i løpet av året. Men det kommer selvsagt på toppen av den generelle økningen som følge av den høye oljeprisen.

 

Hvis Ap-opprørt mot regjeringens økte drivstoffavgifter bre seg, sitter det likevel langt inne for regjeringen å gjøre retrett. Ap er i ferd med å komme på defensiven også i denne saken. Om nå de rødgrønne skulle finne å snu, vil det bare hjelpe litt i forhold til velgerne. Skaden har skjedd. Det er Frp som høster gevinsten.

 

Det spørs om de rødgrønne har nok kraft til å sette dagsorden med gode saker fram mot valget neste høst. Det er slett ikke usannsynlig at Frp bli landets største parti. Da må Høyre bestemme seg, enten om de vil regjere sammen med Frp eller om de heller vi gå sammen med Ap. Det har i alle fall Kristin Clemet tenkt høyt om.