Smålighet mot Haga

Har småligheten ingen grenser hos Siv Jensen (Frp) og Ivar Kristiansen (H)? Åslaug Haga må da kunne få bredbånd på hytta. Det er pinlig for Åslaug Haga igjen å måtte innrømme at hun ikke tar det så nøye med de lover politikerne gir, skriver redaktør Magne Lerø.

Olje- og energiminister Åslaug Haga får 7500 kroner i bot for å ha ført om ei brygge på landstedet sitt i Stryn uten å ha søkt kommunen om tillatelse. Det er som det skal være. Åslaug Haga har lagt seg flat eller elle kunstens og PR-rådgivernes regler og beklaget. Dagbladet skriver i dag at hun også har ført opp et uthus på eiendommen sin i Ås og leier denne ut uten at det er gitt tillatelse. Selv tilbakeviser hun dette.

Politikere må sørge for å holde seg til de lover de selv gir. Det undergraver respekten for lover og regler når de selv ikke bryr seg med å følge dem. Denne saken ble en ny ripe i lakken for Haga. Men hun får være fornøyd med at hun nå har fått ja til å føre opp ei brygge på 11 meter.

 

Dette hadde blitt en liten sak, hadde det vært en vanlig stortingsrepresentant som hadde bygget først og søkt etterpå. Haga er imidlertid partileder og medlem av en regjering som har fri ferdsel langs strender rundt omkring som en fanesak. VG minner i dag om at noe av det første Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga fortok seg etter at regjeringen var dannet, var å kjøpe en privat strand på Huk og forkynne for alt folket at man nå ville stramme inn på bygging i strandsonen. Ut fra bildene av ”stranden” som er trykket i avisene, virker det ikke som andre enn Åslaug Haga og hennes familie vil finne på å nyte strand- og båtlivets gleder her. Både hytta og brygga til Åslaug Haga synes å være klart innenfor hva som kan tillates selv etter en rødgrønn innstramning.

Haga har også bredbånd på hytta si, og ekteparet Åslaug Haga og Bård Hopland tjener penger på å leie den ut. Det er olje-og energidepartementet som dekker bredbåndsregningen. De har betalt to regninger på tilsammnen 3800 kroner. Installasjon kostet 3000 kroner.

Regelen er at statsråder kan få dekket bredbåndsutgifter når ” tjenestebehov tilsier det”. Statsminister Jens Stoltenberg får dekket bredbånd, men Kristin Halvorsen ikke har søkt om det.

Siv Jensen reagerer på Hagas bredbåndsdekning.

–         Jeg synes det er rimelig at statsministeren er tilgjengelig, men om det skal gjelde alle statsråder, stiller jeg meg tvilende til, sier hun til VG.

 

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) mener Hagas hyttebredbånd forsterker inntrykket av en statsråd som tar seg til rette.

–         Jeg tror nok at dette gir et samlet inntrykk av at det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker i praksis, sier Kristiansen

 

Makan til smålighet. Skal politikerne på Stortinget bestemme om det bare er statsministeren som skal ha bredbånd på hytta? De må da være grenser for å blande seg i småtterier. Statsråder som også er partileder jobber døgnet rundt og de kan ikke ta fire uker ferie. De må hold seg orientert om hva som skjer om de tilbringer en helg på hytta. Da er bredbånd kjekt å ha. Hvis de ønsker seg det, må de selvsagt få dekket det. Dette er småbeløp.

Kristiansen surrer når han mener bredbåndsaken viser at Haga tar seg til rette. Det er jo en åpning for dette i regelverket. Om hun har snakket med Jens Stoltenberg eller noen ved statsministeren kontor, aner vi ikke. Det er ikke avgjørende. Hun har rett til bredbånd på hytta fordi hun akter å arbeide også når hun er på hytta. Kanskje Siv Jensen og Ivar Kristiansen vil at hun skal oversende timelister for arbeid på hytta via bredbånd, slik at de kan være helt sikre på at hun ikke har ”utnyttet seg til ” en tusenlapp som hun ikke burde ha rett på.