Pensjonsskandalen

Det er nesten ikke til å tro at respekterte politikere har mottatt millioner de ikke har krav på. Men hvis Riksrevisjonen har hengt Kjell Magne Bondevik ut som juksemaker uten at det er grunnlag for det, bør de snarest be om unnskyldning. Det er uakseptabelt, skriver redaktør Magne Lerø.

Riksrevisjonens avsløringer av at seks stortingsrepresentanter har mottatt samlet seks millioner kroner i pensjon de ikke har hatt krav på, er både pinlig og skammelig, en skandale som selvsagt bidrar til å øke politikerforakten. Landets politikere har vist seg at de ikke er den tilliten som dagens pensjonsordning bygger på, verdig. Ordningen forutsetter at den enkelte melder ifra dersom man tjener så pass mye at utbetalingene skal reduseres.   Mangemillionærene Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) er blant dem som skal ha mottatt penger de ikke har krav på. Tidligere statsråd, Thorbjørn Berntsen, sier rett ut at han ikke har satt seg inn i regelverket. Han har regnet med at han skulle ha de pengene han fikk. Ellers gir de som velger å si noe klart uttrykk for at de er sjokkert over å bli hengt ut i mediene som trygdemisbrukere og juksemakere av verste sort uten å ha hørt noe om saken før deres navn er ute i mediene.

 

Carl I. Hagen viser en viss forståelse for de seks. Han sier til NRK at man regner med at de som betaler ut pensjonen, vet hva de gjør. Men den enkelte har faktisk et ansvar for å sjekke at man skal ha det man faktisk får. Det er det ordningen er basert på.

 

Ordningen skulle aldri vært slik. Hvorfor i alle dager har ikke politikerne, som er så opptatt av å kontrollere, sørget for at de selv blir kontrollert. Stortingspresident Thorbjørn Jagland sier at det nå blir endringer. Det er nok ingen vei utenom etter denne skandalen. Det er heller ingen vei utenom enn å be de som har fått for høy pensjon om å betale den tilbake. Her gjelder på ingen måte ”gjort er gjort og spist er spist”.

  

Må vi tro at de disse kjente politikerne er å regne som trygdemisbrukere, juksemakere og grådige unnasluntrere? Det trenge vi ikke. Forklaringen kan være så enkelt som den Thorbjørn Berntsen gir, de har ikke fulgt med i timen. De har ikke brydd seg. De har trodde det har vært greit. Det kan selvsagt ikke utelukkes at noen har oppdaget at de har fått for mye, men har latt være å melde fra om det. De har imidlertid alle et objektivt ansvar. Når man kjører bil og blir tatt for en trafikkforseelse, hjelper det ikke å unnskylde seg med at man ikke har fått med seg endringer i trafikkreglene og nye skilt.

 

Ågot Valle (SV) sier til NRK at det nå må bli slutt på at stortingsrepresentantene skal ha så mye bedre pensjonsordning enn andre. Regjeringen varsler at de kommer med et opplegg for en ny pensjonsordning for stortingsrepresentanter til våren. Det er på tide det blir strammet inn. Denne saken gjør det enda mer påkrevd.

 

Kjell Magne Bondevik er blant de seks som er hengt ut som trygdemisbruker. Men Bondevik ga faktisk i 2006 beskjed om at han hadde fått for mye utbetalt. Forklaringen på at han er på listen, finner vi i Dagsavisen. Riksrevisjonen har bare oppgitt hvem det er betalt ut for mye til. De har ikke sett på hvem som har betalt noe inn. Hvor smalsporet går det an å være? Det er nesten ikke til å tro. Vi forstår godt at Kjell Magne Bondevik sier han er kraftig opprørt og provosert. Riksrevisjonen bør ta for seg Bondeviks sak i dag og gjøre det klart om de mener han har forbrutt seg eller ikke. Det går ikke an å bidra til at landets tidligere statsminister blir hengt ut offentlig som en juksemaker dersom det ikke er tilfelle. De kan komme til å måtte legge seg temmelig flate i Riksrevisjonen hvis Kjell Magne Bondevik har rett.

 

Riksrevisjonen kan ikke unnskylde seg med at ”vi bare reviderer og at vi ser kun på penger ut”.