Stoltenberg i støtet

I forrige uke frontet Jens Stoltenberg en tøffere asylpolitikk, i går ble det skåret igjennom for å sikre Jonas Gahr Støre en sikker plass på Stortinget, og hjemfall for all vannkraft ble banket igjennom. Alt tyder på at Stoltenberg har startet valgkampen med å kjøre tøffere, skriver redaktør Magne Lerø .

I går ble statssekretær i Finansdepartementet, Geir Axelsen, valgt til leder av nominasjonskomiteen i Oslo Ap. Venstresiden er i mindretall i komiteen. Dermed er alt klappet og klart for at Jonas Gahr Støre skal bli nominert på en sikker fjerdeplass på stortingsvalglisten. Jens Stoltenberg har sagt at det ikke er noe til hinder for at det kan stå tre menn og en kvinne på de fire første plassen på listene. Det ble oppfattet som en beskjed om at Jonas Gahr Støre skal inn på Stortinget.

Kleiv Fiskvik, som hører til venstresiden i Ap og har frontet motstanden mot Støre, møtte ikke på representantskapet i går. Det er beviset på at venstresiden har tapt kampen om hvem som skal velges inn på Stortinget. Nå er det snakk om at Fiskvik ikke får fornyet tillit som leder for LO i Oslo. Flertallet synes å være lei vestreaksjonistene i Oslopartiet.

– Slaget om velgerne vil skje i Oslo, sa statsminister Stoltenberg på representantskapet i går. Han bestiller med andre ord et vinnerlag av valgkomiteen. Da er Støre viktigere enn en politisk korrekt likestillingsmarkering eller å kompromisse med venstresiden. 

I forrige uke la Stoltenberg asylpolitikken nærmere Frp. Det likte heller ikke venstresiden, men det er lite de har sagt offentlig om det. De har overlatt til SV å fronte motstanden fra rødgrønt hold mot den innstramning som nå skjer.

Jens Stoltenberg gikk selv i front i denne saken. Det måtte han nesten gjøre siden han ikke fikk med SV på innstramningen. Når det gjelder nominasjonsstriden i Oslo, har han sagt så mye som han kan si uten å bli beskyldt for innblanding i en demokratisk prosess.

Stortingets vedtak om å innføre hjemfall for alle vannkraftressurser lar seg ikke plasseres inn i en høyre-venstre akse på samme måte som de to andre sakene. NHO og industrien er imot, fordi de mener dette er et overgrep mot den private eiendomsretten og svekker posisjonen til den kraftkrevende industri.

Leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi er blant de mest høylytte motstanderne mot regjeringens forslag. – Store industrielle investeringer er på spill, skriver Sande i et hissig brev til ordførere i vassdragskommuner. Han mener kommunene har motarbeidet organisasjonens syn. Men Sande har ikke full ryggdekning innad i LO for sitt syn. Det kan nok bli en del uro omkring denne saken fremover. Venstre og KrF er enig med regjeringen i prinsippet om at all privat vannkraftproduksjon til slutt skal ende i offentlig eie. Men opposisjonen ønsker utsatt hjemfall av privateide kraftverk, noe regjeringspartiene i Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag sa nei til.

Jens Stoltenberg er en kompromissets mester. Den siste uken har han tegnet en annen profil. Han vil ha Støre, ferdig med det. Axelsen får fikse formalitetene. Det skal strammes inn i asylpolitikken. Kristin Halvorsen får ta dissens. Vi klubber hjemfall nå, så for en i ettertid ta rundene med Norsk Hydro og hvilke konsekvenser det kan få for fabrikken på Karmøy.  Skal Ap hente tilbake en del av de velgerne de har mistet, må Jens Stoltenberg ta styringen. Han har med seg Roar Flåthen i LO – også om han tar noen skritt mot høyre. Etter all sannsynlighet ligger den politiske makten etter neste valg mot sentrum – i alle fall ikke lenger mot SV og venstresiden i Ap.