Jespersenrør mot Ali Farah

Hva er det som får dagbladet.no og nettavisen.no til å serverer visvas fra Otto Jespersen som et innspill i debatten om rasisme? Blir oppslag fra Are Kalvø harselas med politikere det neste, spør redaktør Magne Lerø.

I USA florerer det med politiske satireprogrammer. Mengder av amerikanere skaffer seg den lille politiske innsikt de har hovedsakelig fra slike programmer og ikke gjennom de seriøse nyhetssendingene og avisene.

Her hjemme er det en del medier som jakter på kjendiser for å få de til å uttale seg både om det ene og det andre, selv om de ikke har særlig greie på det. På dagbladet.no og nettavisen.no ser vi i dag igjen et eksempel på at satire i underholdningsprogrammer blir gjort til vanlig nyhetsstoff.

«Torsdagsklubben» på TV2 avsluttes med at Otto Jespersen langer ut i øst og vest i avslutningsmonologene sine. For en tid siden fikk Mia Gundersen gjennomgå. Igår var det Ali Farah.

– Etter dette utspillet i Ny Tid har du tråkket over en grense som ikke er et troverdig voldsoffer verdig. Du virker fortsatt bitter fordi du ikke fikk kjøre ambulanse i august i fjor. Men jeg skal si deg en ting. Jeg har bodd i Norge i 54 år, og jeg har aldri fått kjøre ambulanse, sa Jespersen, og fortsatte: 

– Men for all del, vi trenger dere somaliere her i Norge. I hvert fall så lenge det ligger tonnevis med utygd khat rundt omkring. Så her er det bare å sette kjevene i sving og tygge unna.

– Og hvis det er noen av dere somaliere som nå blir sinte og vil komme og banke meg opp, så står jeg klar i porten med tropehjelm i kveld. Hvis dere mot formodning skulle klare å banke meg opp, så skal dere vite en ting: Jeg får i alle fall være med i ambulansen, sa han.

Ali Farah og hans samboer Kohinoor Morberg tar Jespersens utspill med et smil.

Leserene kan stemme over om de synes Jespersen går over streken. Det mener kun 9 prosent at han gjør 

Denne artikkelen er skrevet til kjendis.no og side2.no. Det er hit en kommer dersom en trykker på «Les mer».

Det Jespersen sier, er det ingen grunn til å bruke tid på. Dette er underholdning, noe han lirer av seg. I morgen kan han ta for seg ambulansesjåførene og gi de inn. Otto Jespersen ber ikke om å bli regnet med blant seriøse aktører i en debatt om rasisme. Men dagbladet.no gjør han til det.

Hva blir det neste? Kan vi på lørdag få et oppslag om hva som ble sagt om kjente personer på Nytt på nytt? Kan vi på dagbladet.no på søndag få et oppslag om hva Are Kalvø sa om politikerne i «Hallo i uken»? Med spørsmål til leserne: Er du enig?

Satiren har sin berettigede plass i mediene. Mange synes Otto Jespersen er morsom. Noen synes han er helt på trynet. Han har selvsagt sin plass i medieunderholdningen. Jespersen har null injurierende kraft og vi tåler hans raljering med både det ene og det andre.

Det skjer gang på gang at Otto Jespersen får oppslag i mediene for sin raljering med andre kjendiser. I går ble han brukt som forhåndsreklame. Utskjellingen av Ari Farah ble varslet på forhånd på nettet som en nyhet. I kveld skal det skje. Følg med, følg med. TV2 fikk seg nok noen tusen ekstra seere. Den gamle radikaler Jespersen er virkelig med på de kommersielle notene.

Vi får satse på at de seriøse nettavisene holder igjen mot utviklingen til å sause sammen politisk satire og underholdning med en seriøs nyhetsdekning. I kampen om «mest klikk» vil etter hvert klinten bli tydeligere skilt fra hveten på nettet. Dagbladet og Nettavisen har opprettet sin kjendis.no og side2.no. De bør holde det morsomme kjendisrøret sitt der og ikke presentere dette blant andre nyhetssaker på nettavisen.no og dagbladet.no som tilstreber en seriøs profil.

Les også Dag Herbjørnsruds leder på Ny Tid.