Fem millioner for tre måneder

Notar-sjef Geir Hantveit har sikret seg en sluttpakke på fem millioner for tre måneders innsats, mens ansatte står uten lønn. Han er dog bare en blek skygge av bonus og sluttpakkebaronen Arne Jensen, skriver redaktør Magne Lerø.

De beste lederne står ikke i kø for å redde selskaper i krise. Og i tilfelle de tar sjansen, vet de å prise seg selv høyt og sikre seg mot en mulig fiasko. Det kan hovedeier i Notar, Terje Stykket fortelle alt om. Han var overbevist om at Geir G. Hantveit var mannen som kunne redde Notar-skipet fra å gå på grunn. Han hadde erfaring som direktør i meklerkjeden Fokus Krogsveen og kunne bransjen ut og inn. Derfor ble han håndplukket av Terje stykket. Det var Stykket og Hantveit som sammen skulle rydde opp i selskapet. Det gikk som vi vet, så galt som det kunne gå. Etter tre måneder måtte Hantveit kaste inn håndkle.

 

Selvsagt er fem millioner i fallskjerm grovt for mye for tre måneders innsats. Men andre har gjort det langt bedre på bonus- og fallskjermfronten. Her opererer tidligere sjef for Braathens, Arne Jensen, i en klasse for seg. Han klarte det kunststykke å få fem millioner i etterlønn da han sluttet i TV2. Han mottok en fallskjerm på 4,4 millioner da han forlot Braathens som følge av at SAS skulle overta. Og ikke nok med det. I tillegg hentet han ut en bonus på 3 millioner knyttet til salget av selskapet. Men heller ikke der sluttet det. Da han begynte i Merkantildata, fikk en han en startpakke på 4,6 millioner.

 

Geir Hantveit er kun en blek skygge av Arne Jensen, men han er tydeligvis ikke født i går når det gjelder å prise sin egen fortreffelighet.

 

Rotar AS er eierselskapet bak Ekko Eiendom som er morselskapet i Notar- kjeden. Geir Hantveit ble ansatt i Rotar 1. september, men han var direktør for Ekko som nå må melde oppbud. Han har en avtale om en fallskjerm på fem millioner om han må slutte. Og det må han nok. Hva skal han finne på i Rotar?

 

150 Notar-ansatte har ennå ikke fått den siste lønnsutbetalingen. Og det er ikke godt å vite hvor mye de kan vente å få ut før jul. Hantveit har sikret seg på annen måte, ifølge Finansavisen. Han vil ikke si noe om avtalen han har inngått, og Terje Stykket sier til avisen at han ikke husker detaljene.

 

Terje Stykket har tapt rundt 50 millioner på Notar. Han husker nok at Hantveit skal ha sine fem millioner. Om han angrer på at han engasjerte Hantveit, er ikke godt å si. Det kan godt være Hantveit har gjort alt som sto i hans makt for å redde selskapet.

 

Det rapporteres om ledere som er villige til å gå ned i lønn for å kunne bidra til å redde den virksomheten de har ansvaret for. E24.se skrev i går at sjefene for de amerikanske bilfabrikkene Ford, Chrysler og General Motors er villige til å jobbe gratis om staten bidrar med finansiering av videre drift. Det er ned 100 millioner for en av dem. Ikke dårlig.

 

Kringkastingssjef Hans –Tore Bjerkaas reduserer sin egen lønn med 400 000 kroner. Det betyr en journalist mindre på nedbemanningslisten.

 

Men mange sjefer, sannsynligvis de fleste, tenker som Hantveit. Skal en påta seg en uriaspost der en vet det kan gå galt, skal en i alle fall sikre seg god lønn og en skikkelig fallskjerm.

 

Alternativet til å bla opp slik Terje Stykket har gjort, er å leie inn erfarne sjefer for å rydde opp og stabilisere situasjonen. Det har de gjort ved Nasjonalmuseet. Der er Ingar Pettersen engasjert som direktør inntil ny direktør er på plass.

 

For selskaper i krise kan det være en god idé å leie inn en erfaren sjef noen måneder framfor å ansette en toppsjef som koster mye, nettopp fordi man er i en krise.