Stemningsskaper Gjedrem

Vi mistenker ikke Svein Gjedrem for spille på de psykologiske strenger ved å gi folk et aldri så lite rentesjokk for å fordrive tungsinn og pessimisme. Men det kan kanskje bli virkningen, skriver redaktør Magne Lerø.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er nyansenes og de små skritts mann. Egentlig avskyr han brå bevegelser. Vanligvis tar han seg framover langsomt og planmessig. I går overrasket han med et rentekutt på 1,75 prosent.  

Alle visste renten ville bli kuttet. Noen hadde tatt til ordet for to prosent og enda mer. Men realistene snakket om minimum en prosent i denne omgang. Når kuttet ble på 1,75 prosent, har det selvsagt sammenheng med at Sentralbanken nå har oppdaget de mørke, dystre skyene som siger inn over norsk økonomi. Det har pessimistene snakket om lenge. Sentralbanken baserer seg imidlertid ikke på synsinger fra mer eller mindre kompetent hold. De skal ha fast grunn under føttene. De er opptatt av å forankre sine beslutninger i påviselige trender og faktisk utvikling. I løpet av de siste ukene har de fått det. Når Svein Gjedrem setter ned renten med 1,75 poeng, er det alvor.

Rentenedsettelsen kommer samtidig med meldingene om at regjeringens bankpakke ikke virker helt som den skal. Banken sikrer seg. Solide bedrifter har problemer med å få lån. Enda verre er det for dem som må låne for å finansiere vekst.

Økonomer, finansanalytikere og bedriftsledere liker å tenke om seg selv at de opptrer rasjonelt og i samsvar med solide analyser. Virkeligheten er ikke så enkel. Følelser, hva andre tenker og foretar seg, rykter og synsing har stor betydning, særlig for dem som kjøper og selger aksjer. Også i befolkningen brer det ser en usikkerhet som påvirker folks atferd som kjøpere. Folk er blitt så forsiktige at både Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg må oppfordre til skikkelig julehandel.

Vi mistenker ikke Svein Gjedrem for spille på de psykologiske strenger ved å gi folk et aldri så lite rentesjokk for å fordrive tungsinn og pessimisme. Dette kan imidlertid bli virkningen. I alle fall håper Stoltenberg og Halvorsen det. Og mediene kvitterer i dag for rentekuttet med reportasjer det er lenge siden vi kunne lese. I dag finner vi regnestykker som viser hvor mange titusener folk med et vanlig boliglån vil spare neste år. Eiendomsmeklere smiler igjen og tror rentenedsettelsen vil et større fall i boligprisene.

Regjeringen sier at vi nå bare skal feire jul i god, gammel tradisjon, kjøpe julegaver som før, spise og kose oss og ikke tenker for dystert om framtiden. For i januar kommer det flere krisepakker. 30 milliarder snakker LO om. Og rundt om i kommunene jobber de på spreng for å finne gode bygge- og oppussingsprosjekter. Også i kirken jobber de seint og tidlig for å få oversikt over hvilke kirker som raskt og effektivt kan pusses opp. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

I går møtte også Jens Stoltenberg LO-ledelsen. Der ba han LO vise moderasjon i sine lønnskrav neste år. Det var den rette dagen å be om det på. Det var omtrent det de tillitsvalgte ventet å høre. En kan leve godt med en beskjeden lønnsøkning om Svein Gjedrem fortsetter sin renteritt nedover i en tempo vi aldri har sett ham i.