Statsminister Foss også?

Vil Per-Kristian Foss utfordre Erna Solberg eller er det VG som rigger opp for et kjør mot Erna Solberg? Det er da nok som spriker på borgerlig side i et valgår om ikke misnøyen i Høyre også skal slå ut en personstrid, skriver redaktør Magne Lerø.

Høyre har en egen evne til å lage floke for seg når det gjelder lederspørsmål. I dag skriver VG at Per-Kristian Foss har sagt ja til å bli statsminister. Han har bare svart på et spørsmål fra valgkomiteen i Oslopartiet om han hadde lyst til å bli Høyres statsministerkandidat.

Det er mye man kan ha lyst til, men man skal som kjent være forsiktig med å snakke høyt om sine lyster. Det gjorde da heller ikke Foss. Han sa bare at han ville stille opp som statsministerkandidat dersom partiet spurte han om det.

Hva skulle han ellers svart? At han ikke hadde lyst, at han bare kunne tenke seg å bli vanlig stortingsrepresentant og synes at det ble litt for mye av det gode om han skulle avslutte karrieren sin etter 27 år i politikken som statsminister?

I mars i fjor sa Lars Sponheim at Foss hadde det som skulle til og at han passet bedre som statsminister enn Erna Solberg. Vel en måned seinere kunne TV2-nyhetene fortelle at en undersøkelse utført av TNS Gallup viste at to av tre Høyre-velgere mente at Per-Kristian Foss var mer egnet enn Erna Solberg til å bli statsminister etter valget i 2009.

På denne bakgrunn er det relativt udramatisk at en valgkomité bringer spørsmålet på bane når de først snakker med ham. Og det er heller ikke noen dramatikk i det svaret Foss gir. Det er et lukket møte i valgkomiteen vi her snakker om.

For to uker siden gjorde Foss det klart at Erna Solberg må bli statsminister om det blir dannet en borgerlig regjering. Til VG sier han i dag at det ikke er noen tvil om at det er Erna Solberg som er partiets statsministerkandidat. Erna Solberg sier det er best for partiet å ha en klar og tydelig ledelse.

Nestleder i Høyre Erling Lae sier at det ikke er tvil om hvem som er Høyres statsministerkandidat, men legger at «den eneste som kunne endret dette, er Erna Solberg selv.»

Det er uten tvil delte meninger om Erna Solberg er den beste Høyre kan stille opp med. Når VG skriver om saken, er det nok fordi noen i Oslo-partiet ønsker å reise denne debatten. Noen har sett seg tjent med å lekke fra den interne samtalen med Foss. Strategien er å presse Solberg til å gi plass for Foss.

Når VG tar saken, er man i gang. I dag bestiller vel VG en undersøkelse om hva Høyres velgere mener. Deretter kan alle fylkeslederne bli kontaktet. Og Lars Sponheim kan kanskje igjen blande seg inn i Høyres forviklinger? Det kan bli mye styr at de misfornøyde i Høyre allierer seg med VG.

VG skriver at Foss «overrasket i lukket kandidatintervju.» Per-Kristian Foss fremstilles som om han er på hogget til å overta for Solberg som statsminister.

Det lureste er at Per-Kristian Foss og Erna Solberg går ut sammen og legger debatten død. Eller så kan vi ende opp i en parallell til det som skjedde da Stoltenberg-fløyen og Jagland-fløyen kjempet om hvem som skulle bli partileder. Jens Stoltenberg sa ikke noe annet enn det Foss sier nå. Men alle visste at han var interessert i å overta Jaglands posisjon. Spørsmålet er nå om Foss vil at alle skal vite at han faktisk ønsker å vippe Erna Solberg ut av statsministerkandidatstolen.

Partiet foretrakk Erna Solberg fremfor Per-Kristian Foss som partileder. Det ble jubel i Høyre da Erna Solberg ble valgt, og mediene skrev om «Erna-effekten» som kunne avleses på meningsmålingene. Vi tviler faktisk på om det blir særlig mye «Fosseffekt» om det skulle skje at han blir statsministerkandidat.

Det er bare noen måneder til valgkampen er i gang. Hvis Høyre nå akter å bruke tiden på en personstrid, mister partiet politisk kraft til å kjøre fram de politiske saken. Er det ikke nok som spriker på borgerlig side?