Martin Andresen mot stupet

Næringslivsmodellen i Vålerenga fungerer ikke. Martin Andresen har tatt seg vann over hodet og risikerer å mislykkes både som sjef, trener og spiller med mindre klubben gir ham autoritet og avslutter diskusjonen om hvorvidt han skal sparkes, skriver redaktør Magne Lerø .

Martin Andresen var kaptein og stjerne i Brann og har mye av æren for at Brann tok seriegullet i 2007. Det pleier ikke være ro rundt Martin Andresen. Mediene rapporterte jevnlig om at trener Mons Ivar Mjelde og Martin Andresen ikke var på linje i Brann. Men de klarte samarbeidet godt nok til at Brann i alle fall vant nok fotballkamper.

Martin Andresen var eslet til noe mer enn å være kaptein. Han ble sett på som et sjefs- og ledertalent. Det ble Vålerenga som kapret ham. I november 2007 ble han ansatt som «stjerne» i klubben. For han skulle ikke bare være trener. Han skulle også være den øverste ansvarlige på det sportslige området, altså en manager etter godt engelsk merke. Og ikke nok med det, han skulle også være kaptein og spiller på laget. Martin Andresen, ingen over, ingen ved siden. Her skulle det satses på et kort. Her skulle alle eggene legges i én kurv. For Marin Andersen var rasende dyktig, som spiller og operativ leder, og de som kjente ham mente også han hadde de pedagogiske, faglige og motiverende egenskapene som kreves av en trener, og den strategiske, langsiktige og merkevarebyggende kompetanse som kreves av en manager.

Det er slik mange i næringslivet liker å tenke. Gi all makt til administrerende direktør. La ham så gjøre hva han vil, bare han skaffer resultater. Det er John Fredriksen som har puttet mest penger inn i Vålerenga. Han er en av de tøffeste risikotakerne i norsk næringsliv. Han har lyktes ved å ta risiko der andre ikke våget. Nå skulle det satses på Marin Andresen. Han var den rette og beste. Med Martin Andresens skulle Vålerenga heve seg til toppen i norsk fotball. Det skulle bare mangle at hovedstaden ikke skulle ha et lag som kunne hamle opp med trøndernes Rosenborg og bergensernes Brann.

Men Martin Andresen ble ingen suksess. Vålerenga endte på 11. plass i Tippeligaen i 2008. Det hjalp selvsagt på at de vant cupfinalen. Når resultatene uteblir, rettes fokuset mot treneren. I fjor fanget mediene opp en gryende misnøye med Andresens lederstil. Kritikken økte på i vår.

Nå ligger Vålerenga på 12. plass på tabellen. De har tapt de siste syv kampene. Søndag sto Martin Andresen i dress på sidelinjen og konstaterte at det ble 3-2 tap mot Stabæk. I går kunne VG fortelle at spillerne er delt i synet på om Andresen bør fortsette som trener ut sesongen. Til NRK sier Tor Olav Trøim at Martin Andresen fortsetter. Han taler på vegne av John Fredriksen. Pengemakten holder altså fortsatt sin vernende hånd over Andresen. I alle fall utad. Martin Andresen forsøkte å lette litt av presset mot seg ved å si at han etter sesongen er villig til å drøfte om han skal fortsette som trener eller spiller neste år. Han innrømmet av det var blitt mer krevende enn han hadde regnet med å både være spiller, trener og manager.

Nå fungerer han ikke godt nok i noen av rollene. Martin Andersen må finne seg i å spille rollen som syndebukk. Han er imidlertid ikke alene om å ha ansvaret. Vålerenga har måttet selge flere spillere som Andresen gjerne skulle hatt på laget.  

Vålerenga fremstår også som et lag der ansvarsforholdene ikke er tydelige. Det snakkes om at Andresen må ha tilstrekkelig tillit både hos spillere og ledere. Og selvsagt hos eierne. Og Klanens representanter lar seg ikke be to ganger om å uttale seg. Det som skjer nå, bidrar til å svekke Andresens autoritet. Sannsynligvis er Vålerenga best tjent med å samle seg om Martin Andresen ut denne sesongen i alle fall.

Martin Andresen er i ferd med å innse at han ikke mestrer rollen som manager og spiller godt nok. Å være spiller er en heltidsbeskjeftigelse. Å være trener for et lag i eliteserien er også en heltidsjobb. Trenere må være tett på, kommunisere med og motivere minst 15 spillere. I tillegg skal han bidra til å bygge et sterkt lederteam i klubben.

Rollen som kollega og sjef, som spiller og trener, kan fungere godt i godvær. Når uværet melder seg, er rollekombinasjoner alltid mer kompliserte. Kanskje er det beste for Martin Andresen å kaste kortene som trener etter sesongens slutt og satse som spiller på Vålerenga neste sesong. Han kan komme tilbake som trener i norsk fotball seinere.

I fotball er det i alle fall slik at trenere som mislykkes, kan få nye sjanser. Nå er Tom Nordli aktuell som ny trener i Fredrikstad melder VG. Og Åge Hareide som gikk lei landslagsjobben, prøver å få svenske Ørgryte opp av gjørma. Han er nok tilbake i Norge snart.