Pedersen snublet

Kjedelig å få sur kritikk av sine egne første dag på jobb. Helga Pedersen må tilrive seg initiativ, være offensiv i forhold til mediene og ikke la reven Martin Kolberg få en sentral rolle på vegne av hele partiet, skriver redaktør Magne Lerø

Helga Pedersen snubler seg inn i sitt nye verv som parlamentarisk leder i Ap. Hennes første gjerning var å gi bort viktige maktposisjoner til opposisjonen uten at Ap har fått noe igjen for det, skriver VG i dag. Flere stortingsrepresentanter reagerer på at Pedersen lot Frp får lede justiskomiteen og KrF transportkomiteen, mens Ap får lederskapet i familie-og kulturkomiteen og næringskomiteen istedenfor.

 

Er det da noe å bråke for? Ja, mener tydeligvis en del i Aps stortingsgruppe. For noen komiteer er viktigere enn andre. Og det er forskjell på å lede en komité om Ap også har statsrådene for det aktuelle saksområde.

 

Jan Tore Sanner roser Pedersen for hennes imøtekommenhet i forhandlingene om komitévervene. Det er ikke alle i Ap som er fornøyd med at Høyre er fornøyd.

Helga Pedersen fremstår som en som gir lett ved dørene og ikke som en lur rev.

 

Den lure reven har Ap i Martin Kolberg. Han er blitt nestleder i partigruppen. En Ap-politiker som vil være anonym sier til VG at det er Kolberg som kommer til å bli den reelle lederen av Aps gruppe i Stortinget. Men Helga Pedersen er på ingen måte redd for at Martin Kolberg skal undergrave hennes autoritet.

–         Det er en styrke at han sa ja til å bli nestleder i gruppen. Men jeg har det siste ordet, sier Pedersen til VG,

 

Valgerd Svarstad Haugland kan fortelle henne alt om hvordan det er å være partileder, men omgivelsen regner en annen for faktisk å være det. Hun overtok etter Kjell Magne Bondevik som etter hvert ble statsminister. Det var Bondevik som ble regnet som sjefen i KrF også etter at han gikk av som partileder. Svarstad Haugland kunne sagt det samme som Pedersen, ”det er jeg som har det siste ordet”. Men hennes siste ord mot Kjell Magne Bondeviks anbefaling ville ikke fungert. I realiteten hadde hun ikke det handlingsrom hun mener en leder bør ha. I ettertid har hun ikke lagt skjul på at det var slik det var.

 

Helga Pedersen har ikke vært noen suksess som nestleder. Den mest åpenbare bommerten hun har gjort var da hun som leder av programkomiteen fortalte eventyr til landsmøtet om hvor bra det var i eventyrriket til Jens. Den minste og uskyldigste tabben er å ha latt noen overnatte i naustet hennes og at hun ikke har sendt inn ferdigattest etter å ha bygget om huset. Selv flisespikkeri kan være godt stoff i tabloidene.

 

Fiskeridepartementet er ikke stedet for å gjøre politisk suksess. Pedersen vil ikke bli noe tap for regjeringen. En del aviser skriver i dag at hun nå skal gå på statsministerskolen. Slik kan man også se det. For skal man bli statsminister bør man ha erfaring både som statsråd og som parlamentarisk leder.

 

Helga Pedersen er imidlertid ikke et hett navn i diskusjonen om hvem som skal overta etter Jens Stoltenberg. Trond Giske er et politisk talent, men har så langt ikke bred nok støtte i partiet. Det er Jonas Gahr Støre som ligger beste an hvis Stoltenberg nå skulle ha trukket seg. Det har han ingen planer om.

 

Nå har Helga Pedersen fått en ny mulighet til å vise hva hun duger til. Å snuble i starten er ikke så farlig. Det er innsatsen dag for dag som teller. Aps egen gruppe er den første utfordringen. De må oppleve Pedersen som den reelle leder. Hun må skaffe seg autoritet og oppfatningen om at hun er dyktig må spre seg i gruppen. Hun må også vise at hun har god greie på hele politikkens saksfelt. Helga Pedersen må tilrive seg initiativ, være offensiv i forhold til mediene og ikke la Martin Kolberg få en sentral rolle på vegne av hele partiet.

 

Hill-Marta Solberg var nestleder i Ap 10 år og parlamentariske leder i nesten seks år. Hun forble en god nummer to og ble ikke sett på som en arvtaker etter Stoltenberg. Det spørs om Helga Pedersen kan drive det noen lenger. Det har hun sannsynligvis et avslappet forhold til. For det virker ikke som hun går rundt med en statsminister i magen. Man må jo ikke ha ambisjoner om annet enn å gjøre en god jobb som nestleder og parlamentarisk leder.