Hanssen ror

Alt som kan gå galt, ser ut til å gå galt for Bjarne Håkon Hanssen for tiden. Partneren i First House satser på at all PR er god PR og gnir seg i hendene. Hanssen selv ble tvunget til å ofre sitt privatliv. skriver redaktør Magne Lerø.

– Jeg skal ikke være en døråpner. Jeg kommer ikke til å ringe til kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet, sier Bjarne Håkon Hanssen til Aftenposten. Det var imidlertid det den nye sjefen hans, styreleder Bjørn Richard Johansen, har ansatt han som. Han skal være «et viktig bindeledd mellom det rikspolitiske landskapet» og privat og offentlig virksomhet, heter det i et utkast til et brev til Karanteneutvalget som Johansen på vegne av Hansen har forfattet.  

Men dette er bare en kladd som han ikke har brydd seg med å se på, forklarer Hanssen til NRK i dag. Han skal sende brevet i kveld. Det blir nok offentliggjort. Og Hanssen rolle vil nok bli beskrevet på en helt annen måte. Selvsagt. Men uansett hva Hanssen skriver. Det er Johansen som har rett. Det er Hanssens kontaktnett og kunnskap om hvordan man tenker i de innerste maktens sirkler som er til salgs.

Ingen har påstått at Hanssens jobb er å sitte i Stortingets kantine eller vandre i Stortingets korridorer som sendebud for betalingsdyktige kunder. Hanssen skal fortelle hvem man skal snakke med, hvilke argumenter en skal bruke, hvem en ikke bør snakke med, hva en for all del må unngå osv.

Det er slik han skal åpne dører.  Det er ingen grunn til å tvile på at Hanssen vil holde seg borte fra helse et års tid. Han vil ikke risikere medieoppslag om at han ikke holder seg til det Karanteneutvalget bestemmer. Men han kan jobbe for Tine og Nortura, sier han til NRK i dag. Hansen er i gang som selger tydeligvis. Han vet hvordan Tine bør opptre for å nå fram med sine interesser. Det er den tidligere landbruksministeren som snakker. Og det er det ingen som kan si noe på. For slik arbeider for tiden flere tidligere statsråder. Hanssen sier han er for åpenhet. Og her skal First House gå foran og representere noe nytt i bransjen. Tidligere statssekretær Jan-Erik Lansen sier det samme til NRK. Men hva er det de sier? At betingelsen for at First House påtar seg oppdrag, er at kundeforholdet offentliggjøres på nettet?

– Det første jeg vil be om er at kunder vil stå åpent fram, sier Hanssen til NRK.Men er det en betingelse eller en oppfordring? Hvis det er slik at 75 prosent av kundene står fram og 25 velger å ikke gjøre det, er åpenheten ikke noe annet enn pynt, et forsøk på å opptre politisk korrekt fordi man mener man selv har fordeler av det. I går rykket Bjarne Håkon Hanssen ut i VG og fortalte at han hadde flyttet fra kona og har innledet et «nært forhold» til en tidligere avdelingsdirektør i Helsedepartementet. Grunnen var at Se og Hør hadde presset ham. De hadde lagt igjen meldinger på svareren hans der han hører opptak fra samtale mellom journalister i Se og Hør. Se og Hør ville betale ham for at han skulle stå fram med sin historie.

Det er ikke noe nytt at Se og Hør driver den slags utpressing. Det er både uetisk og brudd på Vær Varsom-plakaten.

Et samlivsbrudd er en privatsak. Men Hanssen kunne ikke ta sjansen på at mediene ville respektere dette. Derfor valgte han å ta styringen over saken og gå ut i VG. Her viste Hanssen god dømmekraft. Og selvsagt kunne han ikke ta imot penger for å fortelle om sitt samlivsbrudd.

Hanssens nye kjæreste sluttet i departementet 13. September. Hanssen sier de ikke hadde noe forhold og at det ikke skjedde noe «uanstendig» mellom dem før hun sluttet. Så pass detaljert om sitt privatliv måtte han være. Hvis ikke hadde ryktene spredt seg om at han « i lang tid hat hatt en forhold til en  ansatte». En fjær blir som kjent til fem høns, iallfall når de gjelder en superkjendis av en avtroppende politiker som er fritt vilt og som VG påstår bare bløffer.

Hanssens dømmekraft er svekket. Han løy om at han skulle fortsette i regjeringen. Og det verserer diverse versjoner om når Hanssen sa ja til å begynne i First House, når han skal begynne og hva han skal gjøre. Det virker som om det her er styreleder Bjørn Richard Johansen som roter mer en Hanssen. Han har hatt all mulig interesse av å utnytte Hanssen inntreden i PR-øye med.

Hadde Bjarne Håkon Hanssen vært politiker, hadde han neppe overlevd en slik storm. Men han er ikke politiker lenger. Han er på vei inn i rekkene av dem som ikke skal synes. Frontfiguren Hanssen skal bli en «bakmann».

En viss naivitet preger Hanssen når han nå melder overgang til PR-bransjen. Det kan umulig være noe som vil betale 3500 kroner timen for Hanssens råd om hvordan man skal opptre i forholde til mediene.

 

Alt som kan gå galt, ser ut til å galt for Bjarne Håkon Hanssen for tiden. Men partneren satser på at all PR er god PR og gnir seg i hendene. De sto fram i Dagens Næringsliv lørdag såre fornøyd med at «alle nå kjenner First House».