Mueller som grisete sjef

Peter Mueller har enda et semester fått strykkarakter i oppførsel og kunne ikke lenger få fortsette som leder. Men Skøyteforbundet slipper nok ikke unna med å betale en stor sum penger for å bli kvitt ham, skriver redaktør Magne Lerø.

En mann på 55 år spøker ganske enkelt ikke høylytt med oralsex i møte med en kvinne som er 30 år yngre enn ham. Enda verre er det når den slags oppførsel skjer mellom en trener og en kvinnelig idrettsutøver. Peter Muellers uttalelser om Maren Haugli er så pass grove at det ikke kan passere. Det hjelper ikke at Mueller har bedt Haugli om unnskyldning og sagt han er lei seg for å ha såret henne. Mueller har rett og slett en skrue løs når det gjelder å omtale kvinner.

På NRKs «I kveld» i går fortalte den unge skøyteløperen Rikke Jeppson om Mueller trakassering av henne i garderoben i fjor. «Du er en skam for skøytesporten, det er flaut å se deg i Norge-drakten, du bør trene når alle andre er hjemme og sover», omtrent slik falt ordene. Jeppson som da var 20 år, begynte å gråte. Hun forteller at det ble en trykket stemning i garderoben.

Etter denne episoden burde Mueller fått sparken. En trener har ingen rett til å ydmyke en ung idrettsutøver på denne måten. Det finnes også andre eksempler på kontroversiell oppførsel fra Muellers side. Språk avslører holdninger. Det han sa til Maren Haugli var ikke en episode. Det gir mer mening å snakke om et mønster.

Det er grunn til å stille spørsmål med om toppidrettssjef Jarle Aambø og skøytepresident Vibecke Sørensen har gått de runder de burde ha gått med Mueller på et tidligere tidspunkt. Har han fått beskjed om at oppførselen overfor Rikke Jeppson i fjor var uakseptabel? Har han fått en skriftlig advarsel? Eller har man bare latt det skure og gå og akseptert minussidene med Mueller med henvisning til at han tross alt er en dyktig trener? Alle er ikke som Marit Breivik liksom. I Ålesund ser de ut til å leve godt med Kjetil Rekdal som kalte en spiller «alkis» og flere ganger har laget oppstyr på grunn av hva han har sagt til spillere. Nils Arne Eggen var helt i Rosenborg, men han hadde en språkbruk som til tider var på grensen av hva man kan og bør si offentlig. Tom Nordli er ikke mindre kontroversiell. I Fredrikstad er spillerne villig til å gå ned i lønn for å bli kvitt ham.

Trenere er tydeligvis en uregjerlig rase. Noen ønsker også trenere som snakker rett fra leveren, som slår rundt seg med saftige uttalelser og skaper litt frykt. De tror det virker. Men Peter Mueller fikk Skøyteforbundet til slutt nok av.

– Oppfører man seg tilstrekkelig dårlig, kan dette rettferdiggjøre oppsigelse på dagen. Da har man ikke rett til noen erstatning, sier professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo, Henning Jakhelln til Aftenposten.

Norges Skøyteforbund mener Muellers uttalelse er så grov at de kan sende han på dør uten å betale ham en krone

Muellers advokat, Christian Stang Våler, hevder Mueller aldri har oppfordret til oralsex, at han ikke har drevet med seksuelle trakassering og at Muller vil kreve at han får betalt det som er avtalt i kontraktsperioden. I så fall vil det koste Skøyteforbundet over to millioner kroner.

Denne saken kan ende i retten, men som regel seirer fornuften før den tid. Mueller må nok akseptere at han ikke vil få betalt det som er avtalt ut hele kontraktsperioden. Skøyteforbundet på sin side har i flere år akseptert en kontroversiell trener som flere utøvere har reagert negativt på. Nå var begeret fullt. Det er ulike versjoner av hva Mueller sa til Maren Haugli. Derfor kan det være tvilsomt om Mueller kan sendes på dør uten en krone.

Muellers kontrakt ble forlenget i fjor. Da kom det inn et punkt om «etisk oppførsel». Bakgrunnen for det skal ifølge Aftenposten være nedsettende oppførsel mot Mari Hemmer i 2007. Skøyteforbundet har altså vært oppmerksom på problemer, men valgt å leve med det.

Det koster å ikke passe kjeften sin. Det må Peter Mueller ta inn over seg. Noen ganger han mannlige sjefer godt av å få seg en på kjeften. Det svir når det merkes på kontoen og i offentligheten.