Jaglands nullskatt

Sigbjørn Johnsen, lytt til hva Jonas Gahr Støre sier. Slutt å late som om vi som eneste land i verden kanskje vil kreve at ansatte i internasjonale organisasjoner skal betale skatt. Vi har storm i et vannglass i utenforlandet Norge, skriver redaktør Magne Lerø.

Da Thorbjørn Jagland fikk klistrelappen ”nullskattyter” festet på seg, ble han en taper i omdømmekampen. Jagland var forsvarsløs. Dette er ikke et eksempel på at omdømmekriser oppstår som et resultat av hvordan folk takler krisen, ikke selve krisen. Saken er et eksempel på at noen påstander og vinklinger er av en slik art at man ikke klarer å snakke seg ut av det selv om man har en hel hær av kommunikasjonsrådgivere til å hjelpe seg.

Stortingets avtroppende president, tidligere statsminister, tidligere leder i Ap, leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet,  han er altså nullskattyter. Sjokk. Sjokk. Han også. Bjarne Haakon Hansen blir PR-rådgiver til 3500 kroner per time og Thorbjørn Jagland blir nullskatteyter.

 

Thorbjørn Jagland fikk med en gang LO på nakken. LO skyr nullskattytere som pesten. ”Nullskattyter” er et innarbeidet skjellsord i arbeiderbevegelsen. Ingen tok seg tid til å finne ut om det stemte at Jagland er en nullskattyter. En nullskattyter en person som har en høy inntekt, men betaler ikke skatt fordi han driver forretningsvirksomhet som gir så store fradrag at han kommer ut med null i skatt. Thorbjørn Jagland har nettolønn i henhold til et internasjonalt regelverk .

Sigbjørn Johnsen er ikke født i går. Han forsto rask at her gjaldt det å vise handlerkraft. Nå skulle alt gjennomgås. Det skulle på bordet hvilke organisasjoner som har nullskattytere i sin tjeneste. Og vi fikk inntrykk av at listen over alle nullskattytere snart skulle kunne trykkes i VG. Dette har mediene selv rimelig god oversikt over. Vi har jo hatt en del nullskattytere i NATO, FN og Europarådet. Både Jonas Gahr Støre, Gro Harlem Brundtland og Jan Egeland hører til denne skatterasen.

 

Hva Sigbjørn Johnsen skal med oversikten? Ingen ting. Den kommer til å bli lagt i en skuff. Sigbjørn Johnsen opererer bare i forhold til den medieskapte virkelighet. Å si at han uler med de ulvene som er ute i natten, blir for sterkt. Han sier ikke mer enn det som er nødvendig for at han ikke skal bli anklaget for å ta lett på problemet.

I går så det ut til å være bred enighet om at systemet burde endres. Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, uttalte til NRK søndag at systemet var modent for endring og at Thorbjørn Jagland selv burde tatt initiativet til det. Ap-gubbene Odvar Nordli og Thorbjørn Berntsen ble hentet inn på arenaen. De syntes også det var greit om reglene ble endret.

 

–          Men vi må ikke trekke denne saken så langt at e må smøre md. seg niste og ta med seg termos på jobb, sa Berntsen. Morsomt. Hva han mener, er ikke så viktig.

Men Sigbjørn Johnsen gjør det tindrende klart at Thorbjørn Jagland ikke har gjort noe galt. Han har bare fulgt reglene. Hans Tore Sanner (H) faller ikke for fristelsen til å forsøke å vinne et poeng ved å trykke Thorbjørn Jagland ned.

–           Jagland kan ikke lastes for å følge norske og internasjonale regler som gjelder. Det er viktig med gode ordninger som sikrer dyktige medarbeidere i internasjonale organisasjoner, sier Sanner.

 

Martin Kolberg (A), tidligere partisekretær i Ap, sier han ikke har noe imot att systemet blir endret. Ikke partiets finanspolitiske talsmann, Torgeir Micalsen heller. Han sier til Dagsavisen at en internasjonal avtale garantert ville sett annerledes ut om den hadde blitt inngått i dag. Det samme sier Sigbjørn Johnsen til TV2.

Hvordan vet de det?

I dag skjærer Jonas Gahr Støre igjennom. Det er ikke mulig å tette det skattehullet det her er snakk om, sier Støre til Dagsavisen. Dette er en del av et internasjonalt regelverk.

–          Dette handler om immunitet og at de som arbeider i internasjonale organisasjoner ikke skal skatte til en bestemt stat. Det skal ikke være slik at et medlemsland, skal kunne kreve inn skatt av dem, sier Støre.

Det skulle tatt seg ut om Norge som eneste land i verden hadde vedtatt at de skulle kreve inn skatt av dem som arbeider i internasjonale organisasjoner. Det må være grenser for hvor mye utenforland vi skal være.

Noen hevder at Thorbjørn Jagland har en moralsk plikt til å betale skatt. Symbolhandlinger er viktige for politikere. Men vi kan vitterlig ikke forvente at lederen for Europarådet bryter rådet egne regler. Men hundre tusen kroner i året til Røde Kors for eksempel, kunne han jo gi. De trenger penger. En ide Jagland? VG vil gjerne vite det hvis du gjør det. Det blir garantert et fint oppslag.