Symbolbærer Stoltenberg

Jens Stoltenberg har ennå ikke fått skiftet ut oljefyren sin og han reiser til klimamøte i København med privatfly. Han gidder tydeligvis ikke å spille hovedrollene i det symbolpolitiske teater, skriver redaktør Magne Lerø.  

Bare så det er sagt: Jens Stoltenberg har ennå ikke skiftet ut oljefyren i huset sitt. Han har flyttet til den nye statsministerboligen. Men likevel. Han er huseier, og leirer altså ut huset med oljefyr. Det er bare et vel en uke siden han fra NRK fikk spørsmål om dette. Det var i sin tid Dagsavisen som avslørte at statsministeren ikke hadde brydd seg med å skaffe seg pellets eller varmepumpe.Men Jens Stoltenberg sykler. Det skal han ha.

I dag reiser han til klimamøtet i København med privatfly. VG har studert rutetabellen og funnet ut at det er 17 avganger han kunne tatt. Men Stoltenberg og hans nærmeste velger altså privatfly denne gangen også. Han får selvsagt så ørene flagret fra miljøbevegelsens representanter.

 Det er ingen nyhet at Jens Stoltenberg bruker privatfly. Det er slik han reiser for tiden. Og han er ikke alene om det. Det er ventet over 100 privatfly med statsledere til København i dag og i morgen. Selveste Arnold Schwarzenegger, som VG skriver, Californias guvernør, lot privatjeten stå og satt seg på et vanlig fly. De nederlandske og belgiske miljøvernminister, Jacqueline Cramer og Paul Magnette, tok toget.Det burde Jens Stoltenberg gjort, skriver Dagsavisen på lederplass.

–          Mangel på flyavganger kan ikke forsvare bruke av privatfly. Symboler er viktig i politikken, og må ikke undervurderes. Det hadde ikke kostet mye for Stoltenberg og hans stab å sende et tydelig signal ved ikke å benytte privatfly denne gangen, skriver Dagsavisen.

 Det ville ikke vært noen sak om Jens Stoltenberg tok rutefly. Skulle han innkalt til pressekonferanse for å fortelle at han denne gangen ville la privatflyet stå hjemme? Det ville vært jevngodt med Stein Erik Hagen som kan kunne fortelle at hans miljøbevissthet hadde ført til at han nå sender skjortene sine til England for å skifte snipp istedenfor å kjøpe nye.Det ville nok ha kommet noen journalister om Jens Stoltenberg hadde innkalt til  pressekonferanse på perrongen på Oslo Sentralstasjon. Men ville journalistene latt seg imponere av at Jens Stoltenberg denne ene gangen tok tog istedenfor privatfly? Dagsavisen kaller det symbolpolitikk. Det ville vært mer naturlig å tolke noe slikt som et fortvilet forsøk på å fremstille seg som noe en ikke er, nemlig en klimabevisst reisende.  Kronprins Haakon Magnus fikk for et par dager siden spørsmål om han er et forbilde når det gjeldt å ta ansvar for klimakrisen. Det svarte han nei på. og viste blant annet til at han reiser mye med fly og bor i et stort hus. Ingen god symbolpolitiker han heller.

Hvis Jens Stoltenberg hadde bestemt seg for å ta tog som hovedregel i de tilfeller det ikke går mer enn dobbelt så lang tid, hadde det gitt mening i å snakke om symbolpolitikk. Men velgerne vil nok heller at statsministeren skal bruke mest mulig tid på å styre landet fremfor å sitte på toget for å vise at han er klimabevisst.

 Ledere må stå for de valg de gjør. Og en bør ikke fristes til å fremstille seg som bedre enn man er. Derfor er det befriende når Jens Stoltenberg sier til NRK i dag at for tiden er det slik at han bruker privatfly når han reiser. Det er spesielt gode grunner for at han bruker det til København i dag. Ikke vet han helt når han skal reise, og ikke vet han når møtet er slutt.Jens Stoltenberg gidder tydeligvis ikke å spille hovedrollene i det symbolpolitiske teater VG til stadighet setter opp. Søndag var det Thorbjørn Jaglands skatt. Tirsdag var det Stoltenbergs privatfly. Lørdag er det en vel en avsløring av at en statsråd skal ha kjøpt en flakse ekstravin  på boardingkortet til rådgiveren sin. Nei, det er det Åslaug Haga skriver om i sin roman om livet ved hovedkvarteret i den rødgrønne leir.