Gir opp handlingsregelen?

Da Sigbjørn Johnsen ble ny finansminster, tok det ikke lang tid før han gjorde det klart at en jo før jo heller måtte kutte pengebruken i det offentlige slik at en kom på nivå med handlingsregelen. Nå har pipen fått en litt annen lyd

Tidligere har han sagt at det ikke er mulig å levere et budsjett for 2011 som samsvarer med handlingsregelen. Vi fikk inntrykk av at en ville trenge hele fireårsperioden før man kunne nøye seg md å ikke bruke mer enn 4 prosent av avkastningen fra oljefondet. I dag sier Sigbjørn Johnsen til Dagens Næringsliv at det er vanskelig å sette en tidsplan.

–        Du skaper bare en unødvendig fallhøyde ved å sette et tidspunkt, sier Johnsen. Det har han utvilsomt rett i.

Vi vil tro at Sigbjørn Johnsen etter snart et halvt år i finansministerstolen virkelig kjenner på hvor krevende det vil være å få kuttet de offentlige kostnadene. Sist han var finansminister, styrte Ap alene. Nå må det tas hensyn til Sp og SV. Sp har sine hjertesaker. Nationen skriver i dag at det er sterkt uro i bondekretser over at Sp i regjering ikke makter å få økt støtte til bøndene. Johnsen vet at ethvert kutt som blir utlagt som en svekkelse av velferdsstaten, vil bli møtte med sterk motstand fra SV. Og når Kristin Halvorsen har tatt over ansvaret for skole og utdanning, er det ikke for å kutte. Her krever SV økte bevilgninger. Halvorsen lykkes i det store og hele med full barnehagedekning. Nå skal hun ha resultater innen skole og utdanning. 

Om få uker samles regjeringen på Thorbjørnsrud hotell for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2011. Da innledes bikkjeslagsmålet, denne gangen ikke om hvem som skal få mer, for Sigbjørn Johnsen har sagt at det er minimalt med midler å fordele til nye tiltak. Spørsmålet er hvem som skal slippe unna med minst kutt. Johnsen har bedt om forslag til 4 prosent kutt over hele linjen. Det er det som skal til om han skal komme i kontakt med handlingsregel igjen.