Monsterkommentator Mosveen

Eirik Mosveen i VG er ikke bare en misjonær og en profet av Anne Elisabeth Westerlunds type. Han VET hvordan det er og har som kall å bidra til at det blir slik. Nå skal uansett Terje Riis-Johansen senkes til bunns i Hardangerfjorden,

Regjeringen har hentet inn 13 uavhengige eksperter fordelt på fire utvalg som skal utrede sjøkabelalternativet i Hardanger. Det var det Jens Stoltenberg og Terje Riis-Johansen sa de skulle gjøre. Da Terje Riis-Johansen presenterte utvalg og mandat, kunne han selvsagt ikke unnlate å si på nytt det han har sagt tidligere: Regjeringen mener kraftmaster er det beste, konsesjonen for å bygge en kraftlinje fra Sima til Samnanger er gitt og arbeidet skal påbegynnes fordi forsyningssikkerheten til Bergen er prekær. Dette er gammelt nytt. Det nye var utvalgene. I Hardanger er ordførere fornøyd. De skal få møte alle ekspertene. Opposisjonen serverer selvsagt kritikk. De kan ikke la en slik sak gå fra seg.

Det var en strek i regningen. Planen var at svensken Fredrik Rüters skulle lede utredningen om de tekniske og driftsmessige sider ved sjøkabel. Da det ble stilt spørsmål med hans habilitet, trakk han seg. Det var riktig. Det sikrer utvalgenes uavhengighet.

Andre positive

Dagsavisen og Dagens Næringsliv skriver positivt om Terje Riis-Johansens opplegg på lederplass. VGs kommentator Eirik Mosveen så ingen annen mulighet enn å ta fram roperten igjen. I dagens VG står det ingen ting om saken, i den betydning at de har satt en journalist til å presentere hva som nå er på gang. Man har jo Mosveen. Han tordner mer enn gjerne løs på side to og tre. Statsråden er en død sild, er tittelen. Han er «torpedert, harpunert og markspist. Han steker nå i sitt eget fett», skriver Mosveen. Og videre: Dersom ekspertene skulle konkludere kritisk til sjøkabel, er det utenkelig at Riis-Johansen vil være mannen som setter i gang arbeidet med monstermaster. Dersom ekspertene er så positive til sjøkabler at regjeringen ikke får noe valg, er det utenkelig at det er en erklært motstander av sjøkabler som skal sitte med ansvaret for å legge dem.

Mosveen overgår Snåsamannen og Anne Elisabeth Westerlund på sitt beste når det gjelder å beskrive det som vil skje. Han er skråsikker som en gammeltestamentlig dommedagsprofet om hvilke skjebne Terje Riis-Johansen vil lide. Det er like før han oppfordrer massen til å bli med og rope taktfast «død som ei sild, død som ei sild».

Lidenskapelig fjellvandrer

Ikke vet vi om Eirik Mosveen er en lidenskapelig fjellvandrer som får vondt i hele organismen av å se for seg kraftlinjer på fjellet i Hardanger. Ikke vet vi om han nærer spesielle nasjonalromantiske forestillinger om nettopp Hardanger. Sannsynligvis vil Mosveen hevde at han ikke har noen annen interesse i denne saken enn den rent journalistiske. Pluss litt å være folkets stemme. Hele folket er jo imot monstermaster. VG er jo folkets avis.

Eirik Mosveen kan minne litt om kaptein Ahab i av Hermann Melvilles bok «Moby Dick». Han som er lidenskapelig opptatt av å jakte på den hvite hvalen. Det var hans agenda uansett. Mannskapet hadde bare å følge med.

Kildenettet

Eirik Mosveen er en journalistisk rev med et imponerende kildenett. Vi må jo nesten tro at han har innsideinformasjon fra Jens Stoltenberg eller Liv Signe Navarsete når han kan erklære Terje Riss-Johansen stein død slik han gjør i dag. Det er mulig det er det han vil ha oss til på tro. Eller er han så mye mer fremsynt enn alle andre når det gjelder å forskuttere politikeres skjebne. Eller er han enkelt og greit på statsrådsjakt og drømmer om å kunne henge skalpen til Terje Riis-Johansen som et trofe rundt halsen.

Eirik Mosveen har ikke bare tatt litt mye Møllers tran. Han må da ha slukt hele flaska.