Northug den grådige

Petter Northug symboliserer et trekk i tiden – å la grådighet og egeninteresse gå foran solidaritet og fellesskap.

Folk som er standard tilpasser seg som regel greit det fellesskapet legger opp til. Petter Northug er så lite standard som det går an å bli. Han liker ikke å innordne seg. Han er overbevist om at han gjør det best når han går sine egne veier og får gjøre som han selv vil. Northug er en individualist i sinn og sjel. Han er skudd sammen på en måte som gjør at det som passer for andre, ikke synes å passe for ham. . Ved å utnytte særpreget i sin personlighet er han blitt verdens beste skiløper.

Skiforbundet og langrennsledelsen har etter hvert lært seg å behandlet Northug som skisportens primadonna. Kommer Petter for seint til en treningssamling, så kommer han for seint. Hvis alle skal legge seg klokken elleve, kan Petter være oppe til klokken tolv. Vil han ha en egen bil helt for seg selv, blir det slik. Svenskene herjer han med som han lyster. Han får spille poker med Aylar, en primadonna av den pene sorten, når han vil, men måtte til slutt finne seg i at han ikke kunne få farte rundt som en levende reklame for den suspekte drikken Redbull.

Beste støtteapparat

Norge har verdens beste støtteapparat for skiløpere. Andre idrettsutøvere misunner dem som er på det norske landslaget. I forrige uke kunne Petter Northug fortelle at dette ikke er bra nok for ham. Han vil ha oss til å tro at han blir mer motivert til å gå fortere på ski ved å sanke sammen et eget team som kan bære ham rundt på gullstol.

Det koster flesk å ansette egne smørere, lege, fysioterapeut, mental trener, koffertbærer, pressetalsmann og skaffe alt annet han trenger for å gå fortere enn alle andre på ski. Men penger er det minste problemet. Det er snakk om at Northug kan klare å hente inn 15 millioner kroner i sponsorinntekter i løpet av et år. I dag tjener Nortug fire-fem millioner i året. Med det nye opplegget, vil han kunne doble inntekten sin.  Northug er et barn av sin tid. Vår tid preges at å utnytte  mulighetene for å velge det vi selv har størst nytte av selv om det går på bekostning av andre.

Hvor mange millioner landslaget vil tape på at Northug går sine egne veier, er ikke godt å si. Med Marit Bjørgen og Therese Johaug på laget, ordner det seg nok. Hadde de satt egeninteressene like høyt som Northug, ville opplegget for landslaget klappet sammen som et korthus.

Skiledelsen tar det pent. Ikke er ord om manglende solidaritet. De ønsker Northug velkommen tilbake på landslaget når han måtte ønske det – istedenfor å ønske ham dit pepperen gror. Sjenerøst. Det må stå en informasjonsrådgiver bak slik edel tale.

Det kan jo gå med Northug som med skøyteløper Håvard Bøkko og søsteren Hege.  Etter at Peter Mueller fikk sparken som landslagstrener, fikk de det for seg at de ikke kunne bevege seg på isen uten at Muller var i nærheten. Det ble bare surr. Nå er de tilbake i landslagsfolden.

Vanlig i næringslivet

Det er ikke forbudt å droppe fellesskapet og følge de økonomiske egeninteressene slik Northug gjør.  I næringslivet er det ikke uvanlig. For å hindre at noen blir for grådige i å søke egeninteressene på bekostning av fellesskapet, lages det regler og sinnrike ordninger for advokater, konsulenter og artister, for å nevne noen. Om flere idrettsutøvere begynner å opptre som Northug, vil toppidretten måtte lage regler for å beskytte sine interesser mot utbrytere. Da blir det forbud mot å skumme fløten på bekostning av det fellesskapet som i årevis har løftet en fram.

I en bransje er det alltid noen som bryter ut når de kan tjene noen ekstra millioner på det. I lang tid har Anne B. Ragde og Unni Lindell nytt godt av de norske støtteordninger for forfattere. Etter at de hadde etablert seg som bestselgende forfattere, meldte de seg i 2006 ut av Den norske forfatterforening for å kunne ”få alle kronene selv”.

Den som skal være mest sulten på å få bli sponsor for Petter Northug er merkelig nok Coop, den gode, gamle samvirkelagsbevegelsen der tanken er at kundene skal stå sammen om felles interesser. Samvirketanken stikker tydeligvis ikke dypt for tiden. Kanskje kolonialmajor Odd Reitan kommer på banen i siste liten. Han kunne bladd opp 100 millioner uten at det knapt hadde blitt registrert på kontiene hans og gjort Northug til Rema 1000-ambassadør. Da kunne verdens beste skiløper flirt fornøyd og sagt at han er blitt ekstra sterkt motivert til slå enhver svenske endatil før han begynner på spurten.

Kommentar i Vårt Land 21 mai 2013