Kongene Carlsen og Putin

I dag møter Vladimir Putin sin overmann, i alle fall når det gjelder rendyrket strategisk tankekraft: Han skal møte Magnus Carlsen. Det virker som om Viswanathan Anand også skal drikke te sammen med Russlands store mann. Det blir sikkert hyggelig nok. Putin kommer sikkert litt for seint, bare for å markere hvem som er den største mesteren.

Carlsen har et godt hode. Putin har store mengder makt. Putin vet at det er makten i det lange løp som vinner. Derfor vil han nok i dag møte de to sjakkspillerne med den samme hybrisen som preger ham over alt der han ferdes.

Putins raljering med USA, hans dristige framferd i møte med EU, den resolutte annekteringen av Krim-halvøya og den militære støtten til de russiskvennlige opprørerne i Ukraina har gjort ham mer populær i Russland. Russerne liker sterke, modige ledere som vil forsvare landets interesser. Å heise nasjonalismens fane er en sikker vei til oppslutning i flere land.

Mens Carlsen og Anand har bedrevet sin stillingskrig på sjakkbrettet, har Putin spekulert på hva hans neste trekk i konflikten med Vesten skal være. Situasjonen preges av Putin ikke får spille i fred slik han har fått gjort fram til nå. Den ene kritikeren etter den andre kommer på banen.

Rett under Gud

I forrige uke lanserte Mikhail Gorbatsjov, som fikk Nobels fredspris i 1990 for sitt arbeid med å avslutte Den kalde krigen, sin nye bok «After the Kremlin». Han mener Vladimir Putins politikk overfor Vesten blir stadig blir mer imperialistisk og aggressiv.

– I Putins hode er det bare Gud som er over ham, sa Gorbatsjov. Han mener å vite hva han snakker om, for ifølge The Telegraph uttalte han også at «Putin har tatt til seg den samme sykdommen som jeg led av tidligere – selvsikkerhet».

– Ikke la den bli for høy. Det var det som ødela meg, sier han, ifølge The Telegraph.

Dette er en velkjent grunn til at mange ledere faller for eget grep. Ledere må opptre med selvsikkerhet, vite hva de vil, ta risiko og lykkes. Da vil en framstå som en vinner og folk vil flokke seg om en. Beruset av å vinne og få stor oppmerksomhet blir det mer av det samme. Slike selvforsterkende effekter bidrar etter hvert til svekket dømmekraft. En leder som fremstår med stor selvsikkerhet og nærmest uinnskrenket makt, ender fort opp med å be om tilslutning, ikke motforestillinger. En blir besjelet av sine egne ambisjoner og å vinne og bygge en enda sterkere posisjon.

Det ender med at lederen mister evne til å se seg selv med omgivelsens blikk. Da er det fare på ferde. Ledere som overser det som er i ferd med å skje rundt dem, kan miste makten før en vet ordet av det. Lokale støttespillere kan raskt skifte side når de ser i hvilken retning det går.

10 år til

Putin ble valgt til en seksårsperiode i 2012 etter et opphold fra presidentembete på fire år. Hvis han nok en gang blir valgt i 2018 vil han altså sitte ved makta fram til 2024. Putin selv mener det vil være skadelig for landet om han sitter utover det, sier han i et langt intervju med det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Antallet som mener 10 år til med Putin ikke er til å leve med kan fort skyte fart i Russland. Russlands økonomi rammes etter hvert merkbart etter sanksjonene fra Vesten. Den russiske rubelen har alt mistet 30 prosent av sin verdi.

Det er lite som tyder på at Putin vil justere politikken overfor Vesten. Han krenker grensene til Ukraina og fremholder at han skal forsvare Russlands posisjon. Han fyrer løs mot USA og mener de tar seg til rette for å sikre egne interesser. Han nevner Kosovo, Irak, Afghanistan og Libya som eksempler på at USA skaper kaos.

USA og Vesten framstår ikke lenger med styrke. EU sliter med alvorlige økonomiske problemer og spenningene innad i land etter land stiger. USA er et splittet land der de sliter med å få demokratiet til på fungere som det skal. Skandalen rundt avlytting har svekket USAs omdømme verden over.

Det er i USA, Vesten og Russlands interesse å nedskalere den konflikten som er oppstått. Strategien bør ikke være å knekke Putin slik Carlsen knakk Anand i sjakk. Det er bedre å satse på remis.