Drevland satt ut av spill

Politi og påtalemyndigheter skal ikke opptre som siv i vinden og skjelve som aspeløv av kritikk. Det oser av uklokskap og er nummeret før et overgrep å starte etterforskning av Trude Drevland i innspurten av valgkampen.

Bergens ordfører, Trude Drevland, har drevet lobbyvirksomhet for å få et av skipsreder Torstein Hagens cruiseskip til å ha hjemmehavn i Bergen. Skipsreder Hagen har lenge ønsket en tilknytning til Bergen, og politikere og havnemyndigheter var ikke seine med å bli med på laget. Trude Drevland mente dette var i Bergens interesse og tok ballen. Hun kontaktet næringsminister og eks-politiker i Bergen, Monica Mæland, for få henne til å legge forholdene til rette. Det endte med at Drevland dro til Italia for å være med på sjøsettingen, og 17. mai i år sto hun for dåpen av «Viking Star» i Bergen. En suksesshistorie for en ordfører, kunne det se ut som.

Men så smalt det. Mediene kunne fortelle at Drevland ble hentet i et privat jetfly og bodde på luksushotell i Venezia, alt betalt av rederiet. Torstein Hansen tilbød henne også et cruise for to fra Istanbul. Det ble det ikke noe av.

Lukter korrupsjon

Det luktet korrupsjon, mente eksperter. Ikke bare luktet, BI-professor Petter Gottschalk sa til VG at det var «åpenbar korrupsjon». Politiet i Bergen brukte bare en dag på å slå fast at det som hadde skjedd ikke ble rammet av korrupsjonsbestemmelsene. Her hadde det skjedd en åpen politisk prosess. Politikernes jobb er å påvirke beslutninger. Om hun ble hentet i privatfly og bodde på et finere hotell enn ordførere vanligvis bor på, kunne det ikke kalles en «utilbørlig fordel». Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, anbefalte at saken ble henlagt.

Trude Drevland surret alvorlig med hva som hadde skjedd i saken og om hvorfor hun ikke hadde gitt riktig informasjon fra starten av. Hun ble sykemeldt av det presset hun ble utsatt for. I sommer holdt hun en pressekonferanse der hun la seg fullstendig flat for kritikken og snakket usedvanlig åpent om hvor vanskelig hun hadde hatt det i månedsvis, blant annet som følge av at hennes mann var blitt dømt for underslag. Hun la fakta på bordet og innrømmet å ha mistet dømmekraften en periode, glemte ting, forsøkte å forsvare seg, og så ble alt galt. Hun bedyret at det eneste hun var opptatt av, var å sikre Bergens interesser. Drevland virket troverdig, og da hun tidligere i august kom tilbake til politikken, så det ut til at saken var et tilbakelagt stadium.

Før valget

Om vel en uke kan velgerne vise om de fortsatt har tillit til Drevland eller ikke. Det er lite som tydet på at de ikke har det, selv om partiet hennes sliter på meningsmålingene. Drevland er ikke problemet. Hun er et av Høyres gode kort.

Sist lørdag gravde Bergens Tidende saken fram igjen. Flere såkalte juridiske eksperter mener saken mot henne ble for raskt henlagt. Blant dem er Arnt Angell, tidligere førstestatsadvokat i Økokrim og professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Jon Petter Rui.

Holder ikke vann

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, sa at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. En del strafferettseksperter mener det blir for enkelt.

I alt fem varslere har beskrevet sterkt kritikkverdige forhold ved Hordaland politidistrikt der John Reidar Nilsen er satt på som politimester inntil videre. Hvilken rolle han har hatt i de såkalte varslersakene, er uklart. Han er tydeligvis opptatt av at politikammeret ikke skal gjøre flere etterforskningsfeil.

Allerede mandag ba Nilsen om at påtalemyndigheten burde vurderer å starte opp etterforskning av Drevland igjen

– Jeg har registrert at det er reist spørsmål i mediene om hvordan politiet har håndtert saken, i tillegg til at det er fremmet nye påstander i mediene etter at saken ble henlagt. Da mener jeg det er riktig å vurdere om det er naturlig å se på saken på nytt, sa Nilsen til Bergens Tidende.

Eirik Stolt-Nielsen, førstestatsadvokat i Hordaland, vil ikke ha på seg at han ikke vil etterforske korrupsjon. Han snakker med Nilsen. Seinere på dagen får Nilsen beskjed om å starte etterforskningen igjen.

Nilsen sier til VG at han ikke har noen mening om saken bør gjenopptas og minner om at de ved politikammeret har 35000 saker å jobbe med.

Sak 35 001

To uker før valget skal det altså ryddes plass til sak nummer 35 001. Politi og påtalemyndigheten i Bergen klarte å bruke 20 måneder på å finne ut at bergenspolitikeren Jan Sverre Stray ikke hadde gjort seg til en korrupt skurk for å skaffe 100 000 sponsorkroner til et lokalt kulturarrangement. Drevland- saken er mer komplisert, men når fire etterforskere settes på saken, regner de med å kunne trekke en konklusjon om noen uker. Men man kan aldri vite.  Drevlands politiske karriere kan være over på grunn av synsinger fra noen jurister i mediene og en politi- og påtalemyndighet som er opptatt av å sikre seg.

Politi og påtalemyndigheter skal ikke ta politiske hensyn. Det skal noe til for å sette en toppolitiker ut av spill to uker før et valg. Grunnen er ikke nye opplysninger, men en politi- og påtalemakt som virrer fram og tilbake uten å få trukket konklusjoner.

Når en etterforskning skal gjenopptas, bør det skje på grunnlag av en ny juridisk vurdering av det som er kommet fram i saken, ikke at synsing fra andre jurister ut fra det mediene har bragt til torgs. Vi har fått et nytt eksempel på at politi og påtalemyndigheten i Bergen ikke består prøver de settes på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *