Kontrollør Raja mot Anundsen

Anders Anundsen har stilt seg lagelig til for hogg med sin massive, ensidig kommunikasjon av egen politisk fortreffelighet. Det er en sak for glemmeboken, definitivt ikke for den overivrige kontrollkomiteen.

Det er garantert ikke en eneste statsråd som sysler med planer om å lage en video på 30 minutter om alt de får utrettet som statsråd. Anders Anundsens videostunt frister ikke til oppfølging.

Det er pinlig at departementet ser ut til å ha glemt å kreditere for musikken som er benyttet og at det er mulig å gjenkjenne noen på bildet som ikke har gitt tillatelse til at de blir filmet. Det er det nå ordnet opp i.

Anundsens video var ment som et spark på leggen til pressen. Og når mediene blir kritisert, er ikke kommentatorer og redaktører seine med å fyre løs. Hvis det var oppmerksomhet han ville ha, har han lykkes til gangs.

Glefser til

Det er valgkamp og opposisjonen ligger som gjedder i sivet klare til å glefse til. Anundsen blir kritisert for å ha laget en propagandavideo for skattebetalernes penger og for å ha tvunget embetsverket til være med på å skryte av det Anundsen har fått til.

Denne saken – og videoen – fortjener å gå i glemmeboken. Det var et lite vellykket forsøk på politisk kommunikasjon. Videoen har fått mer enn nok oppmerksomhet. Dette er ingen prinsipiell stor sak, men en fillesak til 50 000 kroner.

Vi har imidlertid en komité har i landet som er umettelig når det gjelder å ta fatt i saker som det ikke kommer noe ut av; Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Nå har Abid Raja (V) fått det for seg at Anundsens video er en sak for komiteen.

– Jeg har ikke notert meg en eneste ekspert som har sagt at dette er noe annet enn en valgkampvideo. Justisministeren er den eneste som hevder at den ikke er det, selv om Frp bruker den i valgkampen, sier Raja til NTB. Han legger til at han ikke kan huske at Stortinget har bevilget penger til Justisdepartementet for at det skal lage valgkampvideo for Frp. Raja mener det kan være brudd på partifinansieringsloven.

Anders Anundsen viser til at flere statsråder tidligere har benyttet Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) til å produsere videoer som informasjonsvirkemiddel og publisert dem på regjeringens nettsider – uten at noen har ment at det er problematisk.

Det skulle bare mangle at ikke en statsråd skal kunne bestemme at det skal brukes 50 000 på å produsere en video

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er åpen for å behandle saken siden statsminister Erna Solberg ikke klargjør regjeringens syn på bruken av embetsverket, som han mener er misbrukt i videoen.

Videoen virker sær og spesiell, men det er ingen prinsipiell forskjell konstitusjonelt sett mellom denne videoen og den øvrige informasjonsvirksomheten som departementet bedriver. Departementets informasjonsfolk forsøker hele tiden å fremstille regjeringens politikk på en mest mulig fordelaktig måte.

Ikke Frp-referanse

Videoen Anundsen har fått laget preges av den informasjonstenking som preger departementet til vanlig. Det er regjeringens politikk som er i fokus. Det er ikke en informasjonsvideo med referanser til Frp. Det er heller ingen oppfordring til å stemme Frp. Raja vinner neppe fram med å dokumentere at dette er en valgkampvideo for Frp i motsetning til en informasjonsvideo for Justisdepartementet.

Det har kostet 50 000 kroner å produsere videoen. Det er småpenger. Den slags småbeløp bør ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité interessere seg for. Det skulle bare mangle at ikke en statsråd skal kunne bestemme at det skal brukes 50 000 på å produsere en video. Det brukes millioner hvert år på å framstille regjeringens og statsrådens politikk på en mest mulig fordelaktig måte.

Dette er ingen sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Debatten er over. Anders Anundsen har fått velfortjent kritikk. Han er statsråd, ikke journalist. Hvis Justisdepartementet ønsker å informere om hva de holder på med via videoer, må de gjerne gjøre det. Det er lov å skryte på video over egen politikk. Men en stiller seg lagelig til for hogg både fra medier og opposisjonen når man driver det for langt i massiv, ensidig kommunikasjon om egen fortreffelighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *