Leder: Hakkekyllingen Telenor

Et av landets mest suksessrike selskap har blitt et mobbeobjekt. De har visst et styre som ikke har peiling på ansettelser, en eks-styreleder som lyver og er allergisk mot kvinner, en toppsjef som bløffer og suspekte styremedlemmer som skjuler korrupsjon.

I gamle dager klaget folk over at summetonen ble borte. Det nye av året er at politikere i flokk og følge anklager ledelsen i Telenor for å være tonedøve.

Fordømmelsen av Telenor startet med Stortingets høring om hva ledelsen i selskapet hadde foretatt seg for å forhindre korrupsjon i Vimpelcom. Fordi saken er under etterforskning, var det en del Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser ikke kunne si. Det kom fint lite ut av denne høringen. Men styreleder og konsernsjef i Telenor ble hengt ut som personer som ikke hadde gjort det som kunne forventes av dem. De fikk gjennomgå på sosiale medier og av avisenes kommentatorer. Hakkingen var i gang, under ledelse av Martin Kolberg og Abid Raja.

Lyve for Stortinget

Seinere innrømmet Baksaas at han ikke hadde fortalt alt til komiteen. Siden den tid har Svein Aaser også måtte leve med at han lyver for Stortinget. Aaser har valgt å tie helt fram til onsdag. Da sang han ut i et innlegg i Dagens Næringsliv. Han nekter for at han har løyet for Stortinget. «Jeg ønsker ikke å holde tilbake noe relevant informasjon og gjorde det heller ikke da jeg forrige gang ble spurt av komiteen», skriver ham. Den som vil lese mellom linjene, vil oppdage en kritikk av næringsminister Monica Mæland for at hun gikk videre til Stortinget med konfidensiell informasjon og at hun forventer at styret skal behandle staten som eier på en annen måte enn andre eiere.

Bakgrunnen for at Aaser gikk ut, var at VG hevder at han har løyet på nytt. Han hadde sagt at det var kvinner med i sluttfasen i ansettelsen av ny toppsjef. Men VG kunne fortelle at to kvinner de mener er godt kvalifisert ikke var blitt intervjuet en gang. Berit Svendsen, som er sjef i Telenor Norge, skulle riktignok ha snakket med hodejegeren, men hun oppfattet ikke at hun var sentral i prosessen i det hele tatt. 3 dyktige kvinner var altså oversett- og VG godt fulgt av politikere durte i vei.

Torsdag kunne Dagen Næringsliv fortelle at Berit Svendsen var inne til to intervjuer og en samtale der også representanter fra styret deltok. Den slags bryr VG seg ikke om å rette opp. Det vil jo være å svekke deres egen sak. Politikerne er alle som en på kjøret mot Aaser og Telenor. Trine Skei Grande (V) mener Aaser i det innlegget sitt viser er «oppførsel» som gjør at det er bra at han ikke lenger er styreleder. Bestillingen er: «Kryp for oss, ellers ut».

Aaser har gjort rede for en prosess som er usedvanlig grundig og helt etter læreboka. De startet med 20 navn på blokka, i tillegg til interne kandidater. Det var flere kvinner, og minst en var med i sluttfasen. Han definerer sluttfasen som de som fikk møte både hodejeger og en del av styret. Av de tre som fikk møte hele styret, var det ingen kvinner. Berit Svendsen nådde ikke opp.

Mæland sikrer seg

Den som har havnet i et underlig lys, er næringsminister Monica Mæland. Hun har gått videre med konfidensiell informasjon hun fikk fra Telenor. Dette reagerer justisdepartementet i USA på. Hun har gitt Svein Aaser sparken for at han har fortalt henne noe de som etterforsker saken, mener han ikke burde ha fortalt henne.

Monica Mæland er opptatt av å sikre seg. Ved å sparke Aaser, har hun vist handlekraft. Politikerne meldte seg etter hvert på banen. Lederen av næringskomiteen, Geir Pollestad, (Sp) mente det var grunn til å vurdere om hele styret burde få sparken for måten de hadde taklet Vimpelcom-saken på. Han bestiller ny kvinnelig styreleder på plass innen denne uka. Også Frank Bakke-Jensen (H) vil ha klarhet i ansettelseprosessen.

Det er ingen ting som tyder på at styret i Telenor har sviktet i denne saken. Ingen har anklaget Telenor for korrupsjon. Men når et selskap får status som hakkekylling, er det bare å henge seg på. Pollestad viser vei.

Midt opp alt styret, avdekker Kapital at den nye konsernsjefen, Sigve Brekke, i Asia framstår med en CV som ikke stemme. En pinlig sak for Brekke. Styret ser ikke på det som er nevneverdig problem. Den CV-en de har forholdt seg til, er riktig. Og det er ikke eksamener for mange år tilbake som er avgjørende for valget av ham som toppsjef. Men det er nok av dem som mener det er en skandale at Telenor har fått en sjef som jukser med CV-en sin. Redaktør Trygve Hegnar er blant dem som mener at det så alvorlig at Brekke bør får sparken. I alle fall er det fritt fram for å hakke på Sigve Brekke.

Tung start

Brekke har fått særdeles vanskelig start i Telenor. Han mente det beste var å sette i gang en omfattende granskning av hva som skjedde under Baksaas ledelse. Indirekte bekrefter han på denne måten at noe er galt i Telenor. Flere sentrale ledere har blitt permittert selv om de ikke er mistenkt for noe, men de har hatt med Vimpelcom å gjøre. Prosessen han har satt i gang, kan skape sterke spenninger og problemer internt.

Den såkalte avsløringen i VG om at dyktige kvinner er blitt neglisjert ved ansettelsen av ny toppsjef, har bragt hakkingen på Telenor til nye høyder. Både folk flest og akademikere henger seg på.

Monica Mæland ber som ventet styret gi en forklaring. Den vil hun få. Så vil denne saken gå over. Det styret kan si, er at de ikke ansetter ut fra politikeres ønske, men ut fra hvem som er best kvalifisert.

Det sitter fire kvinner i styret i Telenor som mener Brekke er bedre kvalifisert enn de kvinnene som var inne i prosessen. Politikerne og folk flest på sosiale medier mener de disse kvinnene ikke gjør jobben sin når de ikke har sørget for å få fram mange nok kvinnelige kandidater. Hakke. Hakke.

«Ingen har anklaget Telenor for korrupsjon. Men når et selskap får status som hakkekylling i mediene, er det bare å henge seg på. Pollestad viser vei.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *