Erna Solberg uansett

Det kan godt være det blir regjeringskrise, men det er ikke mer dramatisk enn at Erna Solberg må styre regjeringsskuta kun med mannskap fra Høyre fram til valget neste år.

Stortinget må vedta et budsjett. Det klarer Høyre, Frp, Venstre og KrF til slutt. Ingen av dem ønsker at Jonas Gahr Støre skal ta over som statsminister. Han ønsker det ikke selv heller. Om nåværende regjering holder, er et åpent spørsmål. Det ser ut til at Venstre og Frp ser seg tjent med å stå hardt mot hardt. Da må Erna Solberg kaste kortene, vel vitende om at hun må plukke de opp igjen etter få dager og danne en ren Høyre-regjering.

Det er delte meninger i alle partier om hvor hardt en skal stå på budsjettkravene. KrF signaliserer alt at de er klare for å inngå de kompromisser som skal til for å få et budsjett i havn. Partileder Knut Arild Hareide har passet på å ikke låse situasjonen ved å presentere krav i ultimatums form. Trine Skei Grande har valgt en annen strategi. Hun har i praksis gitt en krystallklar beskjed om at Venstre ikke vil stemme for budsjettet med den «bilpakken» og klimatiltakene som foreligger.

Bilpakken

Regjeringen har presentert tre nye forslag til budsjett der de har tatt hensyn til kravene fra Venstre og KrF. KrF opplever at de er blitt hørt. Venstre blir provosert over at avgifter på bensin og diesel ikke skal røres. Frp vil ikke forhandle om endringer i «bilpakken».

Det er et nederlag for en statsminister å måtte kaste kortene. Det er neppe et nederlag som smerter særlig lenge hvis hun i løpet av få dager får dannet en ny regjering.

Venstre kan ikke gi seg på dette. Trine Skei Grande og andre i partiledelsen har gjentatte ganger sagt at det i årets budsjett skal tas håndfaste grep for å få ned klimautslippene. De inngikk et kompromiss i fjor mot et løfte om at de store grepene skulle tas i budsjettet for 2017. Venstre føler seg lurt. De har ikke annet å gjøre enn å kreve radikale endringer. Det er partiets troverdighet det står om.

I Frp er det stor uenighet innad. Sannsynligvis har Siv Jensen solid støtte fra Frp-statsrådene og store deler av partiet for å strekke seg litt til for å berge regjeringsprosjektet. Andre i partiet er provosert over at Frp i har gått med på å øke avgiftene på bensin og diesel. Det spørs om det er mulig å finne fram til et kompromiss som Venstre finner spiselig.

Både Frp og Høyre gjør det dårlig på meningsmålingene for tiden. De har ikke fått det løftet de hadde håpet forslaget til budsjett skulle gi dem. De risikerer å starte det nye året på defensiven selv om regjeringen overlever.

Avhengig av Frp

Det kan være Frp vil øke oppslutningen sin om de får drive valgkamp neste år uten å være hemmet av å sitte i regjering. Skal Erna Solberg ha håp om å få fortsette som statsminister, vil hun være avhengig av at Frp gjør et godt valg.

Venstre og KrF ligger rundt 4-5 prosent på meningsmålingene. Det er ikke godt å si hvordan en regjeringskrise vil slå ut for dem. Så lenge de sørger for at Erna Solberg fortsetter som statsminister, har de mer å vinne enn å tape.

Høyre kan også vinne på at de framstå som partiet som tar ansvar og sørger for å finne løsninger som kan samle.

Det er ingen grunn til å tvile på at Erna Solberg vil gjøre alt hun makter for finne en løsning Venstre og Frp kan leve med. Det er et nederlag for en statsminister å måtte kaste kortene. Det er neppe et nederlag som smerter særlig lenge hvis hun i løpet av få dager får dannet en ny regjering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *