Johaug-forvirring VG

VG bedriver historieforfalskning når de ikke har med Therese Johaug på listen over Norges 100 beste idrettsutøvere. Framfor å foreta en selvstendig etisk vurdering, har VG krøpet ned i lomma på dopingsjuristene.

Hver julaften lager VG en liste over landets 100 beste norske idrettsutøverne. I VGs verden har Therese Johaug i år opphørt å eksistere. Grunnen er at dopingjegerne har slått kloa i henne.

«Rettssaken» mot henne skal holdes i slutten av januar. Tiltalen fra Antidoping Norge går ut på at hun skal utestenges fra idretten i 14 måneder, det betyr til årsskiftet 2017, fordi det er påvist et minimalt innslag av det forbudte stoffet clostebol i en prøve fra i sommer. Hun fikk i seg stoffet da legen ga henne en salve til bruk mot såre lepper. Johaugs salvebruk har absolutt ingen prestasjonsfremmende effekt. Dessuten ble salven brukt flere måneder før hun skulle konkurrere. Alle vesentlige fakta er kjent. Therese Johaugs forklaring bekreftes både av legen og andre.

Johaugs feil er at hun har spurt legen sin om hun kunne bruke salven framfor å sjekke på nettet at alle stoffende salven inneholde ikke finnes på listen over forbudte stoffer

Formell feil

Therese Johaug kan i verste fall sies å ha begått en formell feil. Hun har stolt på leges sin. Hun skulle kun stolt på seg selv.

Doping handler om å tilføre kroppen stoffer i den hensikt å øke prestasjonen. Det har ikke Johaug gjort. Det hun anklages for har ingenting med doping å gjøre. Blir Johaug dømt, er det beviset på at hysteriet har satt seg i førersete i antidoping-arbeidet.

Martin Johnsrud Sundby er med på årets topp 100-liste fordi hans sak er ferdigvurdert juridisk, og straffen er sonet, forklarer avisens ledende sportskommentator, Leif Welhaven. VG har laget en regel om at man på publiseringstidspunktet ikke kan være involvert i en pågående dopingsak for å komme på listen.

Dersom en sak er avsluttet og eventuell utestengelse er ferdig sonet, vil en idrettsutøver kunne komme inn på listen igjen.

«I den konkrete situasjonen vi står i nå, er det viktig å understreke at det IKKE ligger noen form for devaluering av Therese Johaugs tidligere prestasjoner i det faktum at hun ikke er med på listen i år. Det handler heller ikke på noen måte om konkrete faktorer knyttet til saken mot henne. Avgjørelsen skyldes utelukkende at saken mot henne ikke er ferdig behandlet. Så fort den er avklart, vil hun kunne bli vurdert ved kommende rangeringer. Dette er for øvrig i tråd med linjen idretten har lagt seg på, ved at Johaug for eksempel ikke er nominert til priser på Idrettsgallaen denne gangen», skriver Welhaven.

Det er skuffende at de mister motet og klarsynet i en av landets fremste sportsredaksjoner.

VG gjør det lettest for seg selv ved å legge seg på samme linje som idretten. Det er imidlertid en forskjell. Idretten har ikke noe valg. De må stenge Johaug ute. Det er det straffen går ut på.

Bannlysning

Idretten har valgt den gamle kirkelige avstraffingsmetoden; å lyse noen i bann. Det innebar at man ble forvist, fratatt alle sine rettigheter og samfunnets beskyttelse. En måtte klare seg selv.

Idretten har valgt et system der de for kortere eller lengre tid bannlyser utøvere som blir tatt i doping. I mange tilfeller er det helt nødvendig for å komme doping til livs. Men det finnes ikke en eneste fornuftig grunn til å bannlyse Therese Johaug. Hun er ikke dømt ennå. Det kan ikke utelukkes at de ansvarlige i idretten har dømmekraften i behold og at de om noen uker opphever bannlysningen av Johaug.

VG og mediene burde stå opp for sannheten og det som er rett. Therese Johaug er etisk sett uskyldig. Vi driver ikke med doping i norsk skiidrett. Vi driver med høydeopphold og bruker astmamedisin i forebyggende hensikt. Vi kan gjerne diskutere hvor grensene skal gå. Poenget er at norske utøvere ikke bruker ikke prestasjonsfremmende preparater som flere idrettsutøvere i andre land. Norge er ikke Russland.

VG skulle stått opp for etikken, idretten og Therese Johaug, «tenkt sjæl» og gitt klar beskjed om at Johaug ikke er en idrettsutøver som driver med doping. Ingen har påvist at hun har fått i seg så mye som et milligram av noe som kan ha bidratt til at hun har vunnet en konkurranse.

Det er skuffende at de mister motet og klarsynet i en av landets fremste sportsredaksjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *