Skattefornuft fra Ap

Langt inn i Høyre har de forstått at skattelettelsenes tid er over om vi skal opprettholde velstanden og avstå fra å mishandle oljefondet. En skatteøkning på 15 milliarder som Ap legger opp til, er det liten grunn til å blåse i stridstrompetene for.

Arbeiderpartiets programkomité foreslår å øke skattene med inntil 15 milliarder de neste fire årene. Det er ingen bombe. Økningen er mindre enn en kunne forvente.

Solberg-regjeringen har redusert skattene med 21 milliarder. Ap har aldri lagt skjul på at de ikke har sett noen grunn til så store skattelettelser. De lar imidlertid være å reversere om lag en tredjedel av skattekuttene. Dermed gir det mening når Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen kaller skatteøkningen moderat.

Ap legger opp til fem milliarder høyere formueskatt og fem milliarder i økte avgifter. Tre av disse milliardene skal være rettet inn mot å få ned klimautslippene. Skattereformen vil gi tre milliarder i inntekter knyttet til rentebegrensning og finansskatt. De som tjener under 600 000 kan regne med noen hundrelapper i lavere skatt, mens de som tjener mer enn 600 000 får tilsvarende høyere skatt. De som tjener fra en million og oppover kan få inntil et par tusen i høyere skatt. Verre er det ikke.

Det ser ut til at Ap treffer rimelig bra. SV synes skattepakken fra Ap er for puslete.

«Det er nesten uforståelig når Ap kritiserer Høyres usosiale og urettferdige skattekutt i fire år, og så omfavner en tredel av dem», sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til NTB.

Mot venstre

Kommunalminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener Ap beveger seg mot venstre.

«Tidligere har debatten handlet om formuesskatten, nå vil Ap heve skatten for vanlige folk. Ap tar med dette et langt skritt til venstre når de vil øke skatteregningen på norske arbeidsplasser med flere milliarder kroner», sier Sanner.

Siv Jensens påstand om at Aps skatteopplegg er en «knyttneve mot vanlige folk», er et bomskudd, av den enkle grunn at det ikke rammer vanlige folk.

Siv Jensen (Frp) fyrer av noe mer krutt. Hun kaller Aps forslag «en knyttneve mot vanlige folk».

«Vi trenger flere private, norske eiere. Når Ap sender et signal om at de vil skjerpe skatten for norske eiere med 5 milliarder, er det å be om at kapitalen løper ut av landet i stedet for å bli investert i Norge», sier Jensen til NTB

Formueskatten har stått på dagsorden i lang tid. Regjeringen har redusert den, men de har ikke tatt sjansen på å fjerne den. Rike nullskatteytere ville gitt de rødgrønne for gode argumenter. Det virker som om Ap har mer å vinne på å kjøre fram «skatten for de rikeste» framfor at Frp og Høyre enda en gang kommer trekkende med faren for at kapitalen stikker ut av landet.

Ap har liten grunn til å frykte lavere velgeroppslutning som følge av denne skattepakken. For folk flest, som gjerne tjener under 600 000, blir det ikke noen skatteøkning. Tjener en først over 600 000 er det få som faller av stolen om en må betale 1000 kroner mer i skatt.

Siv Jensens påstand om at Aps skatteopplegg er en «knyttneve mot vanlige folk», er et bomskudd, av den enkle grunn at det ikke rammer vanlige folk. Det rammer de rikeste i landet. Det vil Ap stå rakrygget fram å forsvare.

Oljemilliardene

Regjeringen har valgt å finansiere skattelettelsene med å pøse på med oljemilliarder. Det offentlige har aldri brukt så mye penger og offentlig sektor har aldri vokst seg så stor som under Erna Solbergs regjering. Høyrefolk av godt gammelt merke har problemer med å tro det de ser. Høyre har begynt å innse at de ikke kan fortsette i samme spor som de har fulgt de siste tre årene.

Hva slags økonomisk politikk Høyre og Frp vil gå til valg på, er så langt i det blå. Høyre vegrer seg med å øke bruken av oljemilliarder slik de har gjort de siste årene. Det sitter langt inne for Høyre å øke skattene. Dermed et det mest sannsynlig at Høyre vil kutte utgifter i offentlig sektor.

Ap har 15 milliarder mer enn Høyre og Frp som de kan bruke på ulike tiltak i offentlig regi. Ap-leder Jonas Gahr Støre fremhever at Ap har større ambisjoner enn regjeringene for velferd, utdanning og omsorg. Den skatteøkningen Ap legger opp til, gjør skillelinjene i politikken tydeligere. Det vil velgerne sette pris på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *