Ikke som en bedrift

Listen over næringslivsledere som ikke har lykkes i offentlig sektor er lang. Her er kulturen, spillereglene og poenget med virksomheten milevidt fra det som særpreger en bedrift. Anita Traaseth har utvilsomt nytte av sin næringslivsbakgrunn, så langt det rekker. Det avgjørende er at hun klarer å  få de ansatte med seg. Det kreves klokskap, evne både til å trykke på gassen og bremsen. Hun er best på gassen.

Endring betyr at mennesker blir berørt og maktforhold endres. Det er ofte slik at den som mister innflytelse setter seg på bakbeina. Der det nye får gror fram er det gjerne noe gammelt som må dø. Derfor er smerte og fornyelse parhester.

En daglig leder som vil gjøre omstridte endringer, må sørge for solid ryggdekning fra sine oppdragsgivere. Ellers går det galt. En må dessuten tåle en trøkk, dårlig stemning en periode og beskyldninger om at en ikke lytter, men bare durer i vei med det en har bestemt seg for.

Det er de samme mekanismen som gjør seg gjeldene både i bedrifter, offentlig sektor eller i organisasjoner. Desto sterkere medarbeidere eller medlemmer er knyttet til virksomheten, desto mer ubehagelig kan bli om en bestille fornyelse.

Exit Torsvik

Det vet for eksempel Normisjon alt om. Da Ingvar Torsvik i 2013 overraskende ble ansatt som generalsekretær, forklarte landsstyreleder Tormod Kleiven til Vårt Land at han fikk jobben fordi «han har tyngde i lederskap» og var en «mann for fremtiden». De ville ha fornyelse, ikke er klone av Rolf Kjøde som regjerte i elleve år. Det endte med at han fikk sparken uten begrunnelse flere uker før han skulle tiltre. Grunnen kan ikke være noe annen enn at han hadde skapt et inntrykk i intervjuer av at han ikke aktet å prioritere kampen mot homofile ekteskap. Da begynte nok personer med betydelig uformell makt i organisasjonen å røre på seg. Styret fikk iskalde føtter og så ingen annen mulighet enn kvitte seg med Torsvik. En pinlig sak, og en stygg sak, sett fra et arbeidsrettslig ståsted For Normisjon betydde et saftig omdømmetap og noen hundre tusen kroner forsvant ut av vinduet. Kleiven tar det ikke så tungt. Han satser på gjenvalgt som leder for en ny periode i sommer.

 

Publisert i Vårt Land 2016. 

Én kommentar til “Ikke som en bedrift”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *