Skei på dommerjakt

Ingen søkere meldte seg til en stilling som dommer i høyesterett ble lyst ut sist høst. Den viktigste forklaringen er neppe at lønnen ikke er høyere enn 1,5 millioner kroner i året. Det er noen tusen advokater som tjener mer en det. Å bli dommer i Høyesterett er en kremjobb for jurister som er mer opptatt av fag enn penger. Dem er det mange av. Men for første gang i historien, var det ingen som søkte stillingen.

Høyesteretts leder, høyesterettsjustitiarius Tore Skei sier til VG at tidligere justisminister Knut Storberget var ekstremt opptatt av å utnevne flere kvinnelige dommere til Høyesterett og at han tror dette kan ha medvirket til at både menn og kvinner har latt være å søke.

Syv av 20 dommere i Høyesterett er i dag kvinner. Selv om «kvinne» ikke er nevnt i utlysningen, vet miljøet at dette vil bli tillagt vekt når det nå er en kvinnelig dommer som går av.

Både Justisdepartementet og Advokatforeningen åpner for at søkerlisten til Høyesterett kan bli hemmelige.

Leder av Advokatforeningen, Erik Keiserud, mener den viktigste årsaken til at ingen søker landets øverste domstol er at søkerlistene er offentlige.

– Risikoen for en advokat som søker jobb som høyesterettsdommer, er at det lett kan oppfattes som om at vedkommende er på vei ut av yrket. Får han eller hun ikke jobben, kan det få ytterligere negative konsekvenser for omdømmet overfor kolleger og klienter. Bedre blir det heller ikke om innstillingsrådet ikke har vedkommende på sin liste, sier Erik Keiserud.

Det er på tiden å la fornuften råde og gå for hemmelige søkerliste.

 

Publisert i Vårt Land 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *